Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 10. október 2024Meniny má Slavomíra
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 1. augusta (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 1. augusta 2023 - 11.45 h.



Bratislava - Rezort hospodárstva bude pri pomoci s vysokými cenami energií na rok 2024 postupovať v zmysle programového vyhlásenia vlády. Uviedla to pre TASR hovorkyňa Ministerstva hospodárstva SR Mária Pavlusík v súvislosti s minulotýždňovými informáciami Úradu pre reguláciu sieťových odvetví o výraznom náraste cien elektriny a plynu v budúcom roku, ak vláda neprijme mimoriadne opatrenia.



Bratislava - Do vojenského útvaru v Nitre dodajú počas dňa časť systému Mantis, ktorý Slovensko dostane od Nemecka. Ide o prehľadový rádiolokátor spolu s náhradnými dielmi.



Bratislava - Senát Najvyššieho súdu SR zmiernil trest Branislavovi Paškovi v kauze nákupu ultrazvukov. Namiesto pôvodných siedmich rokov väzenia dostal za machinácie pri verejnom obstarávaní súhrnný päťročný nepodmienečný trest odňatia slobody. Rozhodnutie je právoplatné. Ide o synovca nebohého expredsedu Národnej rady SR Pavla Pašku.

Na snímke Sergej Romža, obhajca Branislava P., počas odvolacieho pojednávania na Najvyššom súde SR v kauze nákupu ultrazvukov pre košickú nemocnicu, v Bratislave 1. augusta 2023.
Foto: TASR Jaroslav Novák


Bratislava - Situácia s požiarmi v Grécku sa od nedele javí oproti minulému týždňu stabilizovaná. Väčšinu požiarov sa podarilo uhasiť a najväčšie ohniská majú hasiči pod kontrolou. Nie je však vylúčené, že v súvislosti s poveternostnými podmienkami budú vznikať nové zdroje požiarov. Ministerstvo zahraničných vecí SR o tom informuje na webe.



Bratislava - Bez personálneho posilnenia sudcov, vyšších súdnych úradníkov a zamestnancov súdu nedôjde k zrýchleniu konaní a zvýšeniu kvality poskytnutia justičnej služby účastníkom konania. Uviedla to členka Súdnej rady SR Dana Jelinková Dudzíková aj v súvislosti s fungovaním správnych súdov. Podotkla, že apel na efektívnosť konaní v správnych veciach je aj predmetom Správy o právnom štáte na Slovensku.

Ilustračná snímka
Foto: TASR


Bratislava - V druhom štvrťroku 2023 poklesli ceny nehnuteľností na bývanie o 2,3 percenta v porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom. Medziročné tempo rastu sa dostalo do záporných čísel, dosahuje hodnotu -6,5 percenta. Priemerná cena sa medzi štvrťrokmi znížila o 58 eur na 2498 eur za štvorcový meter. Informovala o tom Národná banka Slovenska.



Kyjev - Ruská armáda v noci na dnes podnikla ďalší útok dronmi na mesto Charkov na severovýchode Ukrajiny. Zranená bola jedna osoba, ktorú hospitalizovali, informovala agentúra Reuters.



Moskva - Ruská armáda v noci na dnes zneškodnila v Moskovskej oblasti dve bezpilotné lietadlá. Ďalší dron bol zneškodnený nad Moskvou pomocou zariadení elektronického boja. Informovalo o tom vo svojom vyhlásení ruské ministerstvo obrany, ktoré citovala britská stanica BBC.

- Ruské tlačové agentúry uviedli, že v dôsledku nového dronového útoku bola opäť pozastavená prevádzka letiska Vnukovo, ktoré sa nachádza na juhozápade metropolitnej oblasti Moskvy.

- Ruská armáda zmarila v noci na dnes pokus troch ukrajinských námorných dronov o útok na dve ruské vojnové lode plaviace sa v Čiernom mori. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na ruské ministerstvo obrany. Napätie v oblasti Čierneho mora sa vystupňovalo po tom, ako Rusko odstúpilo od dohody, ktorá umožňovala bezpečnú plavbu lodí vyvážajúcich ukrajinské obilie.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR


Teherán - Irán a Bielorusko včera podpísali dohodu o spolupráci v oblasti zbraní. Ministri obrany oboch krajín podpísali memorandum o porozumení v iránskom hlavnom meste Teherán. Podrobnosti dohody však neboli zverejnené.



Kyjev - Ukrajinská pohraničná stráž v noci na dnes zmarila pokus ruskej diverznej skupiny o prienik na ukrajinské územie. V aplikácii Telegram to napísal minister vnútra Ihor Klymenko, informuje agentúra Reuters. K pokusu o prekročenie hranice došlo v Černihivskej oblasti na severe Ukrajiny.



Rangún - Mjanmarskej líderke Aun Schan Su Ťij, ktorá bola vo väzbe od svojho zosadenia počas vojenského prevratu v roku 2021, bola udelená milosť. Stalo sa tak v rámci amnestie vyhlásenej juntou pri príležitosti náboženského sviatku.

- Udelením milosti sa tresty odňatia slobody vynesený nad mjanmarskou líderkou znížia o šesť rokov. Su Ťij si tak musí odsedieť 27 z 33 rokov trestu odňatia slobody, na ktoré bola pôvodne odsúdená.



Trenčín - Slovenskí hokejisti do 18 rokov prehrali vo svojom úvodnom zápase na Hlinka Gretzky Cupe v Trenčíne so Švajčiarskom 3:6. V zápase doplatili na chyby v defenzíve i nepremieňanie gólových príležitostí a od 5. minúty iba doťahovali manko. Na svoj druhý zápas v základnej B-skupine nastúpia dnes o 19.00 h proti Kanade.