Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 10. október 2024Meniny má Slavomíra
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 2. augusta (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 2. augusta 2023 - 11.45 h.



Bratislava - Ministerstvo vnútra pripomína blížiaci sa koniec lehoty na podanie žiadosti o voľbu poštou pre septembrové parlamentné voľby. Žiadosť musí byť podaná aj doručená na ministerstvo najneskôr 9. augusta 2023, teda v stredu budúci týždeň.

- Volebné moratórium sa pred septembrovými predčasnými parlamentnými voľbami začne 28. septembra. Zákaz zverejňovať predvolebné prieskumy aj informácie o kandidátoch platí podľa zákona o volebnej kampani 48 hodín predo dňom konania volieb. A to až do zatvorenia volebných miestností.

Na archívnej snímke vstup do volebnej miestnosti.
Foto: TASR Miroslava Mlynárová


Bratislava - Živnostníci a samostatne zárobkovo činné osoby, ktoré si za rok 2022 podali daňové priznanie v lehote do 31. marca tohto roka, majú posledné dni na zaplatenie poistného v novej výške. Lehota za júl na úhradu poistného uplynie 8. augusta. Dopoludnia na to upozornila Sociálna poisťovňa.



Bratislava - Občania, ktorí podali Vyhlásenie o odopretí mimoriadnej služby, v týchto dňoch dostávajú rozhodnutia príslušných okresných úradov. Vo väčšine prípadov úrad žiadosti vyhovie a rozhodne o zaradení do evidencie občanov, ktorí majú povinnosť v čase vojny alebo vojnového stavu vykonať alternatívnu službu. Informovalo o tom Ministerstvo obrany.



Bratislava - V roku 2022 pracovalo v zahraničí z celkového počtu pracujúcich viac ako 116.000 Slovákov, čo predstavovalo podiel 4,5 %. Oproti roku 2021 je to o 4000 osôb viac. Vyplýva to zo Správy o sociálnej situácii obyvateľstva za rok 2022, ktorú vypracovalo Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny.



Praha - Český prezident Petr Pavel od marcového nástupu do funkcie povolil doteraz celkovo 14 Čechom, aby sa zapojili do bojov na Ukrajine. Celkovo tak má súhlas hlavy štátu už 146 českých občanov. Ôsmim žiadateľom súčasný prezident nevyhovel.

Na archívnej snímke český prezident Petr Pavel.
Foto: TASR Jaroslav Novák


Brusel - Šéf európskej diplomacie Josep Borrell deklaroval, že imperialistické Rusko sa snaží využiť vojenské režimy v Afrike ako figúrky vo svojej globálnej šachovej hre. Borrell dodal, že Rusko pod vedením prezidenta Vladimira Putina v poslednom čase svojou lživou propagandou podnecuje v Afrike vojenské prevraty.



Kyjev - Počas 17 mesiacov vojny na Ukrajine sa invalidmi stalo od 20.000 do 50.000 Ukrajincov, ktorí v dôsledku zranenia zostali bez jednej alebo viacerých končatín. Ide o údaj porovnateľný s počtom amputácií vykonaných počas prvej svetovej vojny. Napísal dnes denník The Wall Street Journal.



Kyjev - Dronový útok na ukrajinské hlavné mesto Kyjev spôsobil škody vo viacerých mestských častiach, oznámil v noci na dnes starosta Kyjeva Vitalij Kličko. Drony pritom útočili i na Odeskú oblasť na juhu Ukrajiny.

— Útok dronmi, ktorý ruská armáda podnikla v noci na dnes, spôsobil v ukrajinskom prístave Izmajil v delte Dunaja vážne škody.



Minsk - Západom neuznaný bieloruský prezident Alexandr Lukašenko včera označil za žart svoje slová o tom, že žoldnieri Vagnerovej skupiny, ktorí sa nachádzajú v Bielorusku, majú v pláne vyraziť na exkurziu do Poľska. Tento citát si viacerí komentátori vysvetlili ako náznak ozbrojenej provokácie voči Poľsku.



Brusel - Viacero belgických štátnych príslušníkov, ktorí vyjadrili svoje želanie opustiť Niger, bude z tejto krajiny evakuovaných na palube francúzskych lietadiel. Po vojenskom prevrate v Nigeri Francúzsko už začalo evakuovať svojich občanov z tejto krajiny.

— Prvý evakuačný let z Nigeru, na ktorého palube boli zväčša občania Francúzska a ďalších európskych krajín, pristál v noci na dnes na letisku v Paríži.

Motorkár sa odráža v rozbitých dverách francúzskeho veľvyslanectva v nigerskom meste Niamey 31. júla 2023.
Foto: TASR/AP


Viedeň - Časový plán, ktorý si rakúska banková skupina Raiffeisen Bank International stanovila na odchod z Ruska, sa pravdepodobne oneskorí. Generálny riaditeľ banky Johann Strobl včera oznámil, že vyčlenenie ruských aktív bude možné najskôr koncom decembra.



Bratislava - Predseda Konferencie biskupov Slovenska a košický arcibiskup metropolita Bernard Bober pozval k modlitbe a pietnej spomienke za obete rómskeho holokaustu. Uviedol to pri príležitosti dnešného Medzinárodného dňa rómskeho holokaustu.