Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 10. október 2024Meniny má Slavomíra
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 3. augusta (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 3. augusta 2023 - 11.45 h.



Bratislava - Generálna prokuratúra zasiahla proti vynucovaniu náboženského vyznania a viery u detí v Centre pre deti a rodiny Trnava. Prokurátorka tam s okamžitou platnosťou zrušila "Duchovný program".



Bratislava - Zabezpečiť minimálne 15 % zdanenie príjmov podnikateľov nachádzajúcich sa na Slovensku, ktorí sú členmi nadnárodnej skupiny podnikov alebo veľkej vnútroštátnej skupiny je zámerom návrhu zákona o dorovnávacej dani, ktorý Ministerstvo financií predložilo do medzirezortného pripomienkového konania.



Bratislava - Na Generálnom riaditeľstve Železníc Slovenskej republiky zasahuje Národná kriminálna agentúra. TASR to potvrdila hovorkyňa železníc Ria Feik Achbergerová.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR


Bratislava - Bývalá vláda zaviedla do plánu obnovy v komponente 2 iniciatívu na obnovu verejných historických a pamiatkovo chránených budov. Mnohé mestá si začali chystať svoje projekty, ale vláda odborníkov výzvu uzavrela. V dotáciách v pláne obnovy je chaos a obce prídu o desiatky tisíc eur. Na predpoludňajšej tlačovej konferencii to povedala predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová.



Kyjev - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj trvá na tom, že Ukrajina je vďačná Západu za jeho podporu. Dodal však, že aj Ukrajina si zaslúži určitú vďaku za to, že zatláča Rusov. Prezidentove výroky možno vnímať v súvislosti s niekoľkými spornými situáciami, vyvolanými vplyvnými zahraničnými politikmi, ktorí spochybnili reakcie Ukrajiny na ich pomoc.



Moskva - Rusko oznámilo, že v Kalužskej oblasti, vzdialenej asi 200 kilometrov juhozápadne od Moskvy, zostrelilo v noci na dnes šesť bezpilotných lietadiel a prekazilo tak "teroristický útok". Udalosť si podľa Vladislava Šapšu, gubernátora Kalužskej oblasti, nevyžiadala žiadne obete na životoch ani materiálne škody.



Kyjev - Pri ostreľovaní juhoukrajinského mesta Cherson boli dnes ráno zranení najmenej traja ľudia. Podľa britskej stanice BBC to uviedol vedúci kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak.



Paríž - Francúzsko požiadalo nigerskú juntu, aby plne zaručila bezpečnosť jeho veľvyslanectva v Niamey. Táto žiadosť súvisí s verejnými zhromaždeniami, ktoré sú na dnes avizované v nigerskom hlavnom meste.

Francúzski vojaci na medzinárodnom letisku v Niamey v Nigeri v utorok 1. augusta 2023.
Foto: TASR/AP


Washington - Spojené štáty včera nariadili čiastočnú evakuáciu svojho veľvyslanectva v Nigeri. Oznámilo to americké ministerstvo zahraničných vecí po tom, ako v tejto africkej krajine minulý týždeň po zosadení prezidenta prevzala moc vojenská junta.



Londýn - Británia dnes oznámila, že po nedávnom vojenskom prevrate dočasne sťahuje časť svojho diplomatického personálu na veľvyslanectve v Nigeri.



Brusel - Flámska regionálna vláda rozhodla, že Flámsko investuje 1,5 milióna eur ročne do inovačného fondu NATO a tiež do tzv. Severoatlantického akcelerátora pre obranné inovácie. Belgicko, ktorého je Flámsko súčasťou, pritom patrí medzi štáty NATO, ktoré vynakladajú na obranu najmenej prostriedkov, a to výrazne menej, než sú dohodnuté dve percentá HDP.



Paríž - Približne sto lekárskych časopisov z celého sveta - vrátane niektorých najprestížnejších - vydalo dnes spoločnú výzvu na prijatie opatrení na elimináciu jadrových zbraní. V spoločnom úvodníku označujú hrozbu jadrovej katastrofy za reálnu.



Brazília - Brazílsky prezident Luiz Inácio Lula da Silva vyhlásil, že "svet musí pomôcť" Brazílii chrániť Amazóniu. S týmto apelom vystúpil pred budúcotýždňovým summitom o tomto najväčšom dažďovom pralese na svete, ktorý je kľúčovým prvkom pri ochrane pred zmenou klímy na Zemi.



Praha - Tradičnú extrémistickú a xenofóbne populistickú scénu v Česku zatienilo v prvej polovici tohto roka takzvané antisystémové hnutie. Myslenie časti českej spoločnosti tiež silne ovplyvnilo hybridné pôsobenie zo strany Ruska. Uviedlo to české ministerstvo vnútra v správe o extrémizme za prvý polrok 2023, ktorú dnes zverejnilo.



Mexiko - Sedem ľudí zahynulo a ďalších 17 utrpelo zranenia, keď včera na železničnom priecestí v Mexiku vrazil vlak do malého autobusu. Tragická nehoda sa odohrala v meste El Marqués v štáte Querétaro v strednej časti Mexika.

Ilustračné foto.
Foto: TASR