Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 23. október 2024Meniny má Alojzia
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 17. augusta (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 17. augusta 2023 - 11.45 h.



Bratislava - Kandidujúce politické subjekty majú čas ešte do 21. augusta na delegovanie členov do okrskových a okresných volebných komisií. Nominovať členov komisií môžu po jednom tie strany a koalície, ktoré kandidujú v septembrových voľbách. Strany môžu delegovať členov aj do 18 osobitných okrskových volebných komisií utvorených na voľbu poštou zo zahraničia.



Bratislava - Policajti Národnej kriminálnej agentúry mali počas zásahu ráno zadržať minimálne dve osoby. Má ísť o členov bývalého tímu Oblúk z policajnej inšpekcie. Zasahovať mali aj v dome riaditeľa Slovenskej informačnej služby Michala Aláča a bývalého riaditeľa SIS Vladimíra Pčolinského.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR


- Prezidentka Zuzana Čaputová v súvislosti s ranným zásahom NAKA v bezpečnostných zložkách štátu požiadala premiéra Ľudovíta Ódora, aby zvolal Bezpečnostnú radu.

- Dočasne poverený premiér Ľudovít Ódor rozhodne o zvolaní bezpečnostnej rady po tom, ako získa dostatočné informácie. Zdôraznil potrebu zachovať si chladnú hlavu a počkať na vysvetlenie.

- Členovia bývalého inšpekčného tímu Oblúk, ktorí mali byť zadržaní počas ranného zásahu Národnej kriminálnej agentúry, v súčasnosti nie sú zaradení na Úrade inšpekčnej služby. Vyplýva to z vyjadrenia Ministerstva vnútra.

- Slovenská informačná služba zatiaľ nedostala informácie od orgánov činných v trestnom konaní o akýchkoľvek úkonoch týkajúcich sa riaditeľa SIS Aláča.



Prešov - Dianie na Slovensku je policajný prevrat a prevrat v bezpečnostných zložkách. Dopoludnia na tlačovej konferencii to uviedol predseda strany Smer-SD Robert Fico. Podľa jeho slov bude Smer-SD iniciovať zvolanie mimoriadnej schôdze Národnej rady.

Na snímke poslanec NRSR Robert Fico (SMER-SD).
Foto: TASR Jaroslav Novák


Bratislava - Od budúceho roka vstúpi do platnosti legislatívna zmena, ktorá pre daňové subjekty zavedie tzv. inštitút druhej šance pri ukladaní pokút. Daňové úrady im tak najskôr zašlú upozornenie na neplnenie si daňovej povinnosti namiesto okamžitého sankcionovania. Finančná správa už toto opatrenie pripravuje.



Bratislava - Združenie miest a obcí Slovenska požiadalo včera listom vládu o pokračovanie zabezpečenia pomoci so starostlivosťou o odídencov z Ukrajiny prostredníctvom pokračovania programu Fast Care z ďalších operačných programov eurofondov.



Bratislava - Za predpísané lieky doplácajú takmer všetci Slováci. Najčastejšie je suma v rozmedzí od jedného eura do 50 eur. Vyplýva to z prieskumu pre Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.



Bratislava - Vyše 30 percent Slovákov je abstinentami. Z nich alkohol nikdy nepilo 14,7 percenta. Ďalších 15,5 percenta ho pilo dávnejšie ako pred jedným rokom. Vyplýva to z prieskumu agentúry Focus pre ministerstvo zdravotníctva.

Ilustračné foto
Foto: TASR


Bratislava - Hodnota nových objednávok v priemysle v júni 2023 medziročne vzrástla o 8,9 % a dosiahla objem 6,06 miliardy eur. Po zohľadnení sezónnych vplyvov sa nové objednávky medzimesačne zvýšili o 3,3 %. Informoval o tom dopoludnia Štatistický úrad.



Bratislava - Sudcovská iniciatíva Za otvorenú justíciu vyjadruje podporu sudkyni Pamele Záleskej. Vyjadrenia sudkyne o vzťahu k novinárke v súvislosti s jej rozhodovacou činnosťou podľa iniciatívy rozptýlili pochybnosti o svedomitom výkone povolania sudkyne a jej etickom správaní v súkromí.



Washington — Spojené štáty odsúdili útoky ruských síl na ukrajinské prístavy na rieke Dunaj, ktoré sú dôležité pre vývoz obilia. V noci na dnes to uviedlo americké ministerstvo zahraničných vecí. Takéto kroky Kremľa podľa USA majú negatívny vplyv na ukrajinských poľnohospodárov a všetkých, ktorí sú najviac ohrození nedostatkom potravín.

Na tejto fotografii, ktorú poskytlo Tlačové oddelenie regionálnej správy Odesa, je sýpka zničená v noci pri útoku ruského bezpilotného lietadla v dunajskom prístave neďaleko Odesy na Ukrajine v stredu 16. augusta 2023 v ranných hodinách.
Foto: TASR/AP


Minsk — Žoldnierska Vagnerova skupina bola v Bielorusku zaregistrovaná ako spoločnosť s ručením obmedzeným, ktorá sa má zaoberať vzdelávacími aktivitami. Informovala o tom včera stanica Rádio Sloboda s odvolaním sa na údaje z registra právnických a fyzických osôb bieloruského ministerstva spravodlivosti.



New York - Od začiatku tohto roka zomrelo na celom svete 62 humanitárnych pracovníkov. Dopoludnia o tom informovala Organizácia Spojených národov, ktorá si bude 19. augusta pripomínať Svetový humanitárny deň a zároveň 20. výročie bombového útoku na ústredie OSN v Bagdade.