Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 23. október 2024Meniny má Alojzia
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 3. októbra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 3. októbra 2023 - 11.45 h.

Bratislava - Slovenská republika zajtra zareaguje na kontroly, ktoré na slovenských hraniciach zavedú Česko a Poľsko. Avizoval to premiér Ľudovít Ódor. Nelegálna migrácia podľa neho potrebuje európske riešenie na vonkajších hraniciach.

- Česko od polnoci zavedie dočasné náhodné kontroly po celej dĺžke hranice so Slovenskom. Platiť by mali do 13. októbra, ich prípadné predĺženie bude závisieť od aktuálnej situácie.

- Poľsko od polnoci taktiež zavádza dočasné kontroly na hraniciach so Slovenskom. Nový režim potrvá desať dní a je možné ho predĺžiť.



Bratislava - Predsedníctvo strany Hlas-SD zatiaľ nevylúčilo ani jeden z dvoch variantov prípadnej novej vlády. Rokovať bude strana najskôr s víťazom volieb, teda so stranou Smer-SD. Uviedol to predseda Hlasu-SD Peter Pellegrini po stretnutí s prezidentkou Zuzanou Čaputovou. Neformálne sa už stretol s lídrom Progresívneho Slovenska Michalom Šimečkom.

Na snímke predseda strany Hlas - SD Peter Pellegrini prichádza na stretnutie s prezidentkou SR Zuzanou Čaputovou 3. októbra 2023 v Prezidentskom paláci v Bratislave.
Foto: TASR - Martin Baumann


Bratislava - Zatiaľ to vyzerá, že KDH pôjde do opozície. Po stretnutí s prezidentkou Zuzanou Čaputovou to médiám povedal šéf KDH Milan Majerský. Predsedníctvo KDH podľa neho stojí za rozhodnutím nejsť do vlády so Smerom-SD. V prípadnej štvorkoalícii s Hlasom-SD, SaS a Progresívnym Slovenskom by podľa neho boli priepastné rozdiely medzi stranami, no sú ochotní debatovať, aby došlo k "veľkej miere kompromisu".



Bratislava - Slováci nemajú dostatočné príjmy na pokrytie všetkých svojich mesačných výdavkov. Vyplýva to z výsledkov 11. ročníka Európskeho prieskumu platobného správania spotrebiteľov 2023, ktoré zverejnila spoločnosť Intrum, európsky poskytovateľ služieb správy a vymáhania pohľadávok.



Bratislava - Do aktívnych záloh na rok 2024 sa prihlásilo 28 nových záujemcov. Ministerstvo obrany SR považuje stav za neuspokojivý.



Bratislava - Zväz diabetikov Slovenska odmieta, aby sa o pacientov s touto diagnózou starali iní špecialisti ako diabetológovia. Obáva sa snahy nahradiť ich endokrinológmi.

- Minister zdravotníctva Michal Palkovič v reakcii uviedol, že nejde o vec rezortu zdravotníctva. "Je to téma, ktorá je diskutovaná už 15 rokov, teda ju nevyriešime za pár týždňov," skonštatoval. Ministerstvo podľa neho postupuje v súlade s európskym štandardom.



Bratislava - Lodná preprava je dlhodobo finančne poddimenzovaná a na okraji záujmu. Zhodli sa na tom riaditelia dunajských plavebných spoločností na spoločnej konferencii v Bratislave.

Na snímke lode kotvia v osobnom prístave na rieke Dunaj v Bratislave.
Foto: TASR - Pavel Neubauer


Bratislava - Senát Najvyššieho súdu SR definitívne oslobodil Petra Paľova spod obžaloby v kauze vraždy advokáta a mestského poslanca v Žiari nad Hronom Mareka Rakovského.



Dojč - Ako obzvlášť závažný zločin vraždy rieši polícia včerajší prípad v obci Dojč v okrese Senica, kde 40-ročnú ženu našiel bez známok života v domácnosti jej 18-ročný syn. Polícia pátrala po podozrivom 70-ročnom exmanželovi obete, toho po pátracej akcii v okolí obce našli krátko pred polnocou bez známok života.



Vatikán — Podľa pápeža Františka by mohli existovať spôsoby, ako požehnať zväzky osôb rovnakého pohlavia. Takéto požehnania by sa však nemali zamieňať so sviatostným manželstvom.



Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin môže v novembri ohlásiť, že na budúci rok bude kandidovať v prezidentských voľbách, uviedol ruský denník Kommersant.



Kyjev - Ukrajinská armáda zničila 29 z 31 dronov a jednu raketu s plochou dráhou letu, ktorými v noci útočilo Rusko, oznámili ukrajinské vzdušná sily. Terčom väčšiny útokov boli Mykolajivská a Dnipropetrovská oblasť.



Tempe - Slovenskí hokejisti Patrik Koch a Miloš Kelemen skončili v prípravnom kempe tímu NHL Arizona Coyotes. Vedenie "kojotov" ich poslalo do farmárskeho mužstva Tucson Roadrunners a obaja tak zrejme začnú sezónu v nižšej zámorskej súťaži AHL.



New York - Slovenský hokejista Adam Ružička strelil svoj prvý gól v príprave na novú sezónu NHL. V noci na dnes sa presným zásahom podieľal na domácom víťazstve Calgary nad Winnipegom 5:4. Bodovali aj ďalší dvaja Slováci, ktorí zasiahli do hry, Juraj Slafkovský v drese Montrealu a Šimon Nemec z New Jersey si pripísali zhodne asistenciu.