Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 23. október 2024Meniny má Alojzia
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 9. októbra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 9. októbra 2023 - 11.45 h.


Bratislava - Lídri Smeru, Hlasu a SNS Robert Fico, Peter Pellegrini a Andrej Danko sa dnes ráno zišli na prvom spoločnom rokovaní. Dohodu o budúcej vláde zatiaľ neoznámili.



Bratislava - Osvedčenia o zvolení do Národnej rady SR si poslanci dnes prevzali v historickej budove parlamentu na Župnom námestí v Bratislave.

- Delegovaní zástupcovia sa stanú zákonodarcami až po zložení poslaneckého sľubu predpísaného Ústavou SR. Ak niektorý sľub odmietne alebo ho zloží s výhradou, stratí mandát.

Na snímke slávnostné odovzdávanie osvedčení poslancom Národnej rady SR v historickej budove NR SR v Bratislave 9. októbra 2023.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Leopoldov - Dva balíky, ktoré boli súčasťou dnešnej pošty do Ústavu na výkon trestu odňatia slobody a Ústavu na výkon väzby v Leopoldove, označili psy, že môžu obsahovať výbušninu. Polícia na miesto vyslala pyrotechnika.



Bratislava - Deficit štátneho rozpočtu by mal v prípade vyrovnaného rozpočtu verejnej správy budúci rok predstavovať 2,415 miliardy eur. Tento schodok by bol kompenzovaný hospodárením ostatných subjektov verejnej správy. Vyplýva to z návrhu rozpočtu verejnej správy na roky 2024 až 2026, o ktorých má dnes rokovať tripartita.

- Z návrhu rozpočtu verejnej správy tiež vyplýva, že dosiahnutie vyrovnaného rozpočtu by bolo potrebné už v nasledujúcom roku prijať opatrenia v objeme 6,6 % HDP alebo 8,5 miliardy eur. Vzhľadom na vysokú úroveň verejného dlhu musí vláda takýto rozpočet pripraviť a predložiť parlamentu. V súčasnej dobe ho však považuje za neprijateľnú možnosť a jeho predloženie vníma výlučne ako splnenie zákonnej povinnosti.

- Prijatie návrhu vyrovnaného rozpočtu na nasledujúce roky je zo strany priemyslu neprijateľné najmä kvôli rozsiahlemu poškodeniu ekonomiky, ktorý by jeho aplikácia spôsobila. Ide o splnenie si zákonnej povinnosti a nie návrh, o ktorého prijatí treba rokovať. Z pohľadu priemyslu je dôležitejšia diskusia s novou vládou o budúcom tempe konsolidácie verejných financií. Uviedla to Asociácia priemyselných zväzov a dopravy v stanovisku k návrhu rozpočtu verejnej správy na roky 2024 až 2026, ktorý Ministerstvo financií SR predložilo na rokovanie tripartity.



Jeruzalem/Tel Aviv - Izraelská armáda už má pod kontrolou všetky mestá, obce a ďalšie obývané lokality, do ktorých prenikli militanti z hnutia Hamas počas masívneho útoku na Izrael, uviedol dnes hovorca armády. Podľa neho sa tam však v okolí pásma Gazy stále môžu nachádzať palestínski ozbrojenci.

- Boje medzi izraelskými silami a palestínskymi militantmi z hnutia Hamas dnes ráno pokračovali na siedmich až ôsmich miestach v okolí pásma Gazy. Izraelská armáda zároveň počas noci podnikla viac než 500 náletov a delostreleckých útokov na ciele Hamasu a Palestínskeho islamského džihádu.

- Pri útokoch palestínskych ozbrojencov zahynulo už vyše 700 Izraelčanov, zatiaľ čo z Gazy hlásia minimálne 493 obetí.

Priaznivci Hizballáhu mávajú palestínskymi vlajkami počas zhromaždenia oslavujúceho útoky, ktoré militantné hnutie Hamas vykonalo proti Izraelu na južnom bejrútskom predmestí Dahiyeh v Libanone, sobota 7. októbra 2023.
Foto: TASR/AP


– Spojené štáty aj viacero európskych a ázijských krajín informovalo, že medzi obeťami, zranenými či unesenými počas útokov palestínskeho militantného hnutia Hamas na území Izraela sú aj ich občania.

- Palestínske militantné hnutie Hamas má v úmysle oslobodiť všetkých Palestínčanov väznených v Izraeli a ukončiť "provokácie" Izraela na západnom brehu Jordánu a v Jeruzaleme. Dnes to pre agentúru AP uviedol hovorca Hamasu.

- Od vypuknutia konfliktu medzi palestínskymi militantmi z hnutia Hamas a Izraelom bolo v pásme Gazy vysídlených vyše 123.000 ľudí, uviedol Úrad OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí.

- Dve lietadlá maďarských vzdušných síl s dovedna 215 evakuovanými osobami z Izraela pristáli dnes nadránom na Medzinárodnom letisku Ferenca Liszta v Budapešti.

- Vo Varšave pristáli dnes ráno tri lietadlá s Poliakmi evakuovanými z Izraela. Stovky svojich občanov nachádzajúcich sa v Izraeli už evakuovalo aj Rumunsko a ďalšie krajiny.

- Irán poprel tvrdenia, že by bol priamo zapojený do sobotňajšieho útoku palestínskeho hnutia Hamas na Izrael.



Ženeva - Sobotňajšie silné zemetrasenie na západe Afganistanu postihlo takmer 11.000 miestnych obyvateľov, uviedol Úrad OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí. Podľa úradu OSN zahynulo pri zemetrasení vyše 1000 ľudí, afganské úrady pritom informovali už o vyše 2500 obetiach na životoch.