Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 18. október 2024Meniny má Lukáš
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 10. októbra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 10. októbra 2023 - 11.45 h



Bratislava - Mimoriadne situácie pre poškodenie domov počas zemetrasenia vyhlásili obciach Holčíkovce a Ďapalovce v okrese Vranov nad Topľou a v obci Kolbovce v okrese Stropkov. Výška škôd nie je zatiaľ vyčíslená. Zranenia nie sú nahlásené. Východ Slovenska zasiahlo včera večer zemetrasenie so silou 4,9 lokálneho magnitúda. Epicentrum sa malo nachádzať v okrese Vranov nad Topľou.



Prešov - V súvislosti so zemetrasením mali hasiči v Prešovskom kraji sedem výjazdov. Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby evidovalo zvýšený počet hovorov na tiesňovú linku. Išlo predovšetkým o stresové stavy, dvoch pacientov previezli do nemocnice v Humennom.



Humenné - V Humennom spôsobilo zemetrasenie haváriu na teplovodnom potrubí. Nutná bola odstávka teplej vody pre niektoré lokality. Mesto eviduje aj povrchové poškodenia budov.



Košice - Vplyvom zemetrasenia došlo k ôsmim poruchám na úrovni nízkeho napätia. Dotklo sa to obyvateľov obcí v okresoch Vranov nad Topľou, Humenné a Stropkov. K skratom na elektrickom vedení došlo podľa Východoslovenskej distribučnej po tom, ako zemetrasenie rozkývalo vodiče.

Na snímke škody na dome po zemetrasení v obci Ďapalovce v okrese Vranov nad Topľou v utorok 10. októbra 2023.
Foto: TASR Maroš Černý


Bratislava - Včera si prevzali poslanci osvedčenia o zvolení do parlamentu. Termín jeho ustanovujúcej schôdze oznámi prezidentka Zuzana Čaputová do konca týždňa.



Bratislava - Vyplatenie 13. dôchodku bude v novembri automatické. Poberatelia si ho môžu vypočítať prostredníctvom kalkulačky, ktorú Sociálna poisťovňa zverejnila na svojej webstránke. Jeho maximálna suma bude 300 eur pre tých, ktorí poberajú dôchodok 268,88 eura a nižšie. Najnižší 13. dôchodok 50,00 eura dostanú poberatelia, ktorí majú dôchodok 963,33 eura a vyšší.



Bratislava - Priemyselná produkcia na Slovensku v auguste medziročne vzrástla o 4,6 %, pričom išlo o najvyšší rast od začiatku roka. Medzimesačne po zohľadnení sezónnych vplyvov sa zvýšila o 4,5 %. Augustový výsledok bol dôsledkom rastu vo výrobe dopravných prostriedkov až o 27 %.



Bratislava - Disponibilný príjem Slovákov sa vzhľadom na rastúcu infláciu a vyššie náklady domácností výrazne zmenšuje. Podľa Európskeho prieskumu platobného správania spotrebiteľov až 51 % Slovákov potvrdilo, že im po zaplatení základných položiek a účtov zostáva menej peňazí ako pred rokom. Reálne príjmy stagnujú prípadne klesajú v takmer všetkých sledovaných európskych krajinách.

Ilustračná snímka.
Foto: Teraz.sk


Budapešť - Maďarskí policajti zadržali od 2. do 8. októbra na území Maďarska rekordných vyše 5600 nelegálnych migrantov. Predchádzajúci rekord zaznamenali pred troma týždňami, keď zachytili 5270 migrantov. Vlani bol týždenný rekord 5197.



Jeruzalem/Tel Aviv - Zhruba 1500 mŕtvych tiel militantov palestínskeho radikálneho hnutia Hamas sa našlo na území Izraela v okolí pásma Gazy. Izraelská armáda uviedla, že izraelské bezpečnostné zložky viac-menej obnovili kontrolu nad hranicou s Gazou.



Teherán - Iránsky najvyšší duchovný vodca ajatolláh Alí Chameneí poprel akýkoľvek podiel Teheránu na útoku, ktorý uskutočnilo palestínske radikálne hnutie Hamas na územie Izraela.



Kyjev - Ukrajinské letectvo uviedlo, že zneškodnilo 27 z 36 dronov, ktorými Rusko v noci na dnes útočilo na územie na juhu Ukrajiny. Ruské jednotky útočili dronmi z anektovaného Krymského polostrova.



Viedeň - Globálny dopyt po plyne sa v nasledujúcich rokoch spomalí. V rokoch 2022 až 2026 by mal rásť v priemere o 1,6 percent ročne, zatiaľ čo v rokoch 2017 až 2021 to bolo 2,5 %. Podľa Medzinárodnej agentúry pre energetiku sa po desaťročí bezprecedentného rastu očakáva pokles spotreby plynu na vyspelých trhoch.



Banská Bystrica - Najúspešnejšia slovenská biatlonistka Anastasia Kuzminová oznámila návrat. Trojnásobná olympijská víťazka sa predstaví na januárových majstrovstvách Európy v Osrblí. Kariéru pôvodne ukončila v októbri 2019.

Na archívnej snímke víťazná slovenská reprezentantka Anastasia Kuzminová.
Foto: TASR/Michal Svítok


Soul - Slovenské tenistky Anna Karolína Schmiedlová a Viktória Hrunčáková neuspeli v 1. kole dvojhry na turnaji WTA v juhokórejskom Soule. Schmiedlová podľahla Nemke Eve Lysovej v dvoch setoch 2:6 a 4:6, Hrunčáková nestačila na najvyššie nasadenú Američanku Jessicu Pegulovú, prehrala rovnako 2:6 a 4:6.