Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 18. október 2024Meniny má Lukáš
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 11. októbra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 11. októbra 2023 - 11.45 h.



Bratislava - Smer-SD, Hlas-SD a SNS podpísali memorandum o porozumení, dohodli sa na podpise koaličnej zmluvy a prerozdelení pozícií. Premiérsky post má patriť Smeru-SD, predsedu Národnej rady nominuje Hlas-SD. Vzniknúť má aj nové ministerstvo.

- Líder Smeru-SD Robert Fico sa bude uchádzať o premiérsky post, novú vládu chce mať zostavenú čo najskôr. Deklaroval, že ako predseda vlády sa zasadí o to, aby sa životná úroveň na Slovensku neznižovala.

Na snímke zľava predseda HLAS-SD Peter Pellegrini, predseda SMER-SD Robert Fico a predseda SNS Andrej Danko prichádzajú na slávnostný akt podpísania memoranda o porozumení, v historickej budove NR SR v Bratislave 11. októbra 2023.
Foto: TASR Jaroslav Novák


Bratislava - Na dosiahnutie vyrovnaného rozpočtu by bolo potrebné už v nasledujúcom roku prijať opatrenia v objeme 6,6 % hrubého domáceho produktu alebo 8,5 miliardy eur. Vzhľadom na vysokú úroveň verejného dlhu musí vláda takýto rozpočet pripraviť a predložiť parlamentu. Vyplýva to z návrhu rozpočtu verejnej správy na roky 2024 až 2026, ktorý predpoludním schválil kabinet.

- Slovenský pozemkový fond by v roku 2024 mal skončiť hospodárenie s prebytkom na úrovni 10,13 milióna eur, v roku 2025 v hodnote 7,95 milióna eur a v roku 2026 vo výške 5,86 milióna eur. Vyplýva to z návrhu rozpočtu fondu z dielne Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka, ktorý predpoludním schválila vláda.



Bratislava - V pondelok večer zasiahlo východné Slovensko zemetrasenie so silou 4,9 lokálneho magnitúda. Poisťovne sumarizujú škody, nahlásených je niekoľko stoviek udalostí a k včerajšku presahovali škody dva milióny eur.

- Kostoly v obciach Jankovce a Nižná Sitnica v okrese Humenné poškodené po pondelkovom zemetrasení budú musieť zbúrať. V prípade poškodeného kostola v Ďapalovciach v okrese Vranov nad Topľou sa ešte čaká na posudok statika.



Bratislava - Kontroly na hraniciach s Maďarskom sa predĺžia do 3. novembra. Pôvodne mali skončiť 14. októbra. Dopoludnia to schválila vláda. Opatrenie má pomôcť k zníženiu počtu nelegálnych migrantov, ktorí cez územie Slovenska iba tranzitujú do iných štátov Európskej únie.



Ženeva - V dôsledku útokov izraelskej armády zo vzduchu, zeme a z mora svoje domovy v palestínskom pásme Gazy opustilo už viac ako 260.000 ľudí. Informoval včera Úrad OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí.

- Útoky palestínskeho militantného hnutia Hamas na Izrael sú barbarstvom nevídaným od holokaustu. Vyhlásil to včera izraelský premiér Benjamin Netanjahu počas telefonátu s americkým prezidentom Joeom Bidenom.

- Pápež František vyzval predpoludním na okamžité prepustenie všetkých rukojemníkov zajatých počas bojov medzi palestínskym militantným hnutím Hamas a Izraelom.

- Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj včera obvinil Rusko z podporovania palestínskej militantnej skupiny Hamas v konflikte s Izraelom. Zároveň v Bruseli naliehal na Západ, aby podporil Izraelčanov tak, ako sa to stalo v prípade Ukrajincov po ruskej invázii.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok 10. októbra 2023.
Foto: TASR/AP


Brusel - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pricestoval ráno do sídla NATO v Bruseli, kde sa zúčastní na stretnutí ministrov obrany členských krajín NATO.

- Zelenskyj prisľúbil riaditeľovi Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu, že Ukrajina počas svojej protiofenzívy proti ruským jednotkám nebude útočiť na Záporožskú jadrovú elektráreň.



Brusel - Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová včera odsúdila akékoľvek úmyselné poškodenie kritickej infraštruktúry po úniku z plynovodu medzi Fínskom a Estónskom. Fínska vláda uviedla, že plynovod a telekomunikačný kábel medzi Fínskom a Estónskom boli možno poškodené úmyselne.



Madrid - Najmenej štyri maloleté osoby prišli v noci na dnes o život pri požiari, ktorý zachvátil obytný dom na severozápade Španielska. Ďalších osem ľudí utrpelo zranenia.



Kábul - Najmenej 80 zranených si vyžiadalo ráno ďalšie silné zemetrasenie s magnitúdou 6,3 v provincii Herát na západe Afganistanu, ktorú už počas uplynulého víkendu zasiahlo ničivé zemetrasenie. Najnovšie zemetrasenie zrovnalo zo zemou aj približne 700 domov v obci Chahak.



Berlín - Nemecká metalová skupina Rammstein ohlásila včera pokračovanie svojho európskeho štadiónového turné v roku 2024. Koncerty budú mať podobný rozsah ako tretia časť tohtoročného európskeho turné skupiny.