Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 18. október 2024Meniny má Lukáš
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 13. októbra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 13. októbra 2023 - 11.45 h.



Bratislava - Predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka rezignoval na post podpredsedu Európskeho parlamentu. Informoval, že včera oznámil svoju rezignáciu predsedníčke Európskeho parlamentu Roberte Metsolovej. Funkcie sa vzdáva od 17. októbra.



Bratislava - Inflácia v septembri 2023 na medziročnej úrovni pokračovala v útlmovom trende a klesla z augustovej hodnoty 8,9 % na septembrovú 8,2 %. Ceny tovarov a služieb v septembri v porovnaní s augustom vzrástli o 0,3 %. Informoval o tom Štatistický úrad.

- Pri septembrovej úhrnnej miere medziročnej inflácie 8,2 % dosiahla jadrová inflácia hodnotu 8,8 % a čistá inflácia hodnotu 8 %. Medzimesačne jadrová inflácia a čistá inflácia dosiahli hodnotu zhodne 0,3 %.



Bratislava - Dva systémy protivzdušnej obrany veľmi krátkeho dosahu Mantis, ktoré Slovensku darovalo Nemecko, by mali oficiálne odovzdať Ozbrojeným silám na konci októbra. Potvrdil to komunikačný odbor Ministerstva obrany.



Bratislava - Slovenský vodohospodársky podnik sa dofinancuje sumou 25 miliónov eur. Dohodli sa na tom Ministerstvo životného prostredia a rezort financií. Touto sumou sa podľa neho podarí podniku prekonať kritickú situáciu a zabezpečia sa tak aspoň najzákladnejšie úlohy.

- Slovenský vodohospodársky podnik oceňuje prístup súčasného vedenia envirorezortu k zabezpečeniu financií na činnosť podniku do konca roka.

Na snímke vľavo minister životného prostredia SR Milan Chrenko a analytička Inštitútu environmentálnej politiky Kristína Mojzesová počas brífingu Ministerstva životného prostredia SR k financovaniu Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP) 13. októbra 2023 v Bratislave.
Foto: TASR Pavel Neubauer


Bratislava - Kresťanskí demokrati odmietajú návrh na zavedenie chemickej interrupcie na Slovensku. Pripravuje ho podľa nich rezort zdravotníctva. Ten reaguje, že rozhodnutie je na novej vláde. Vyplýva to z vyjadrení KDH a Ministerstva zdravotníctva.



Bratislava - Od pondelka 16. októbra budú opäť otvorené všetky pracoviská oddelení cudzineckej polície. Stránková činnosť oddelení cudzineckej polície bude opäť fungovať v štandardnom režime, to znamená, že budú vybavovať všetkých cudzincov, ktorí sú objednaní prostredníctvom rezervačného systému.



Bratislava - Najčastejšie prípady, ktoré rieši polícia vo vlakoch Železničnej spoločnosti Slovensko, sú konflikty medzi cestujúcimi, prípadne medzi cestujúcim a vlakvedúcim. Tento rok sa vo vlaku zatiaľ riešilo celkom 269 rôznych zásahov policajtov.

Ilustračná snímka.
Foto: Teraz.sk - Anna Staníková


New York - Izrael nariadil presun 1,1 milióna obyvateľov severnej časti pásma Gazy na juh tohto územia. Evakuácia má prebehnúť počas nasledujúcich 24 hodín, uviedla ráno Organizácia Spojených národov.

- Viac než 423.000 ľudí bolo nútených ujsť zo svojich domov v pásme Gazy v dôsledku najnovších bojov medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas, uviedla včera Organizácia Spojených národov.

- Palestínski militanti z pásma Gazy vystrelili dopoludnia na Izrael stovky rakiet. Rakety boli odpálené v priebehu 15 minút. Informovala o tom agentúra AFP.

- Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová a šéfka Európskeho parlamentu Roberta Metsolová navštívia dnes Izrael. Svojou návštevou vyjadria solidaritu s obeťami teroristických útokov Hamasu a stretnú sa s predstaviteľmi izraelského vedenia.

- Americký minister obrany Lloyd Austin pricestoval ráno do Tel Avivu, aby prejavil solidaritu s Izraelom a rokoval o ďalšej vojenskej pomoci.

- Zdravotnícky systém v pásme Gazy je vzhľadom na masívne nálety zo strany izraelskej armády na pokraji kolapsu. Upozornila v noci na dnes Svetová zdravotnícka organizácia, podľa ktorej v oblasti hrozí vypuknutie humanitárnej katastrofy.

- Izraelská armáda oficiálne vyzvala dnes civilných obyvateľov mesta Gaza, aby sa evakuovali na juh tejto palestínskej enklávy pred možnou pozemnou ofenzívou proti palestínskym militantom z radikálneho hnutia Hamas.

- Hnutie Hamas označilo za "propagandu" výzvu izraelskej armády na evakuáciu severnej časti pásma Gazy. Civilisti by podľa neho nemali naletieť takýmto "propagandistickým rečiam".

- Nemecká Ústredná židovská rada včera uviedla, že posilní bezpečnostné opatrenia v súvislosti s výzvami na násilie voči židovským inštitúciám po eskalácii konfliktu medzi Izraelom a hnutím Hamas.

Izraelskí vojaci na svojich tankoch neďaleko hranice Izraela s pásmom Gazy na juhu Izraela 12. októbra 2023.
Foto: TASR/AP


Berlín - Minimálne sedem životov si vyžiadala vážna dopravná nehoda zrejme prevádzačskej dodávky s migrantmi, ku ktorej došlo ráno na juhovýchode nemeckej spolkovej krajiny Bavorsko. Viacero ďalších ľudí utrpelo vážne zranenia.