Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 18. október 2024Meniny má Lukáš
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 16. októbra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 16. októbra 2023 - 11.45 h.



Bratislava - Strany Smer-SD, Hlas-SD a SNS by mali dnes podpísať koaličnú zmluvu.

Na archívnej snímke zľava predseda HLAS-SD Peter Pellegrini, predseda SMER-SD Robert Fico a predseda SNS Andrej Danko.
Foto: TASR Jaroslav Novák


Bratislava - Záujem o zmenu zdravotnej poisťovne v tomto roku prejavilo vyše 170.000 ľudí. Vyplýva to z predbežných údajov Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou k prepoisťovacej kampani. Úrad avizoval, že presnejšie dáta poskytne koncom novembra. Do konca tohto mesiaca môžu ešte poistenci svoje prihlášky do novej poisťovne vziať späť.



Bratislava - Asociácia železničných dopravcov Slovenska vyzýva dočasne poverenú vládu Ľudovíta Ódora a povereného ministra dopravy Pavla Lančariča, aby sa zaoberali témou priepustnosti hranice SR a Ukrajiny na najbližšom rokovaní vlády. Zároveň by mali podľa asociácie pripraviť opatrenia, ktoré by bolo možné po vytvorení novej vlády operatívne prijať.



Bratislava - Zlepšiť kvalitu, porovnateľnosť a spoľahlivosť informácií o udržateľnosti, ktoré majú uvádzať veľké firmy vo svojich výročných správach, je cieľom novely zákona o účtovníctve. Ministerstvo financií SR predložilo návrh do medzirezortného pripomienkového konania, pričom ním preberá príslušnú európsku smernicu.



Bratislava - Europoslanec Michal Wiezik, ktorý bol zvolený do Národnej rady SR za Progresívne Slovensko, si neuplatní mandát v slovenskom parlamente. Deklaruje, že pokračovaním v europarlamente môže pre pre ochranu prírody a životného prostredia robiť maximum.



Prešov - Dva slabé dotrasy zaznamenali seizmológovia po zemetrasení, ktoré minulý pondelok - 9. októbra zasiahlo východ Slovenska. Ústav vied o Zemi Slovenskej akadémie vied o tom informuje na sociálnej sieti.

Zemetrasenie poškodilo sedem objektov v pôsobnosti Slovenskej pošty, najzávažnejšie budovu Pošty Holčíkovce (na snímke), kde je nevyhnutné posúdiť statiku.
Foto: TASR František Iván


Varšava - Poľsko čelí obdobiu politickej neistoty po včerajších parlamentných voľbách, po ktorých by mohli väčšinu v parlamente získať opozičné strany. Voľby však zrejme vyhrá vládnuca nacionalistická konzervatívna strana Právo a spravodlivosť, ktorá uviedla, že sa pokúsi udržať si vládu.



Kyjev - Rusko v noci na dnes zaútočilo na Ukrajinu 12 bezpilotnými lietadlami a piatimi raketami. Uviedli to ukrajinské vzdušné sily.



Jeruzalem - Kancelária izraelského premiéra Benjamina Netanjahua dnes poprela správy o prímerí v južnej časti pásma Gazy. Informuje o tom TASR podľa správy agentúry AFP.

- Agentúra Reuters predtým s odvolaním na nemenované zdroje z Egypta napísala, že Egypt, Izrael a Spojené štáty sa dohodli na prímerí v južnej časti pásma Gazy a otvorení hraničného priechodu Rafah od 9.00 h miestneho času.

- Pri izraelských náletoch v pásme Gazy dosiaľ zahynulo šesť vysokých predstaviteľov Hamasu. Ide o príslušníkov politického, ako aj vojenského krídla tohto palestínskeho militantného hnutia, oznámil dnes hovorca izraelskej armády.

- Izraelská armáda dnes nariadila evakuáciu obyvateľov z územia pri libanonských hraniciach.

- Izraelská armáda dnes uviedla, že hnutie Hamas a ďalší palestínski militanti zadržiavajú v pásme Gaze 199 rukojemníkov.

- Americký prezident Joe Biden zvažuje, že by v nasledujúcich dňoch navštívil Izrael, uviedli včera americké médiá.

Žena plače nad telom svojho syna pokrytým izraelskou vlajkou na cintoríne Pardes Haim v Kfar Saba neďaleko Tel Avivu v Izraeli, nedeľa 15. októbra 2023.
Foto: TASR/AP


Moskva - Šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov tento týždeň navštívi Severnú Kóreu.



Bombaj - Medzinárodný olympijský výbor schválil na 141. zasadnutí svojho pléna päť nových športov na OH 2028 v Los Angeles. Do programu pribudnú kriket, squash, lakros, flag futbal a bejzbal/softbal.



New York - Hokejisti Tampy Bay so slovenským obrancom Erikom Černákom prehrali v noci na dnes v zámorskej NHL na ľade Ottawy 2:5. Černák nastúpil v tretej obrannej dvojici "bleskov", počas 17:28 minút na ľade si pripísal mínusový bod a bodyček.