Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 23. október 2024Meniny má Alojzia
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 17. októbra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 17. októbra 2023 - 11.45 h.



Bratislava - Líder Hlasu-SD Peter Pellegrini sa bude uchádzať o post predsedu Národnej rady. Potvrdil to dopoludnia na tlačovej konferencii s tým, že nomináciu spolu s návrhmi na ministrov odsúhlasilo aj predsedníctvo strany.

- Hlas-SD predstavil svoje nominácie na ministrov v novej vláde. Sú nimi Erik Tomáš (ministerstvo práce), Zuzana Dolinková (ministerstvo zdravotníctva), Richard Raši (ministerstvo investícií a informatizácie), Peter Kmec (vicepremiér pre plán obnovy), Denisa Saková (ministerstvo hospodárstva), Tomáš Drucker (ministerstvo školstva) a Matúš Šutaj Eštok (ministerstvo vnútra).
Hlas-SD predstavil svoje nominácie na ministrov v novej vláde v Bratislave v utorok 17. októbra 2023.
Foto: TASR - Jakub Kotian



Bratislava - Chudoba alebo sociálne vylúčenie na Slovensku v roku 2022 ohrozovali 888.000 obyvateľov. Informoval dopoludnia Štatistický úrad pri príležitosti Medzinárodného dňa boja proti chudobe. Na Slovensku čelilo chudobe alebo sociálnemu vylúčeniu vlani celkovo 16,5 % obyvateľov.



Bratislava - Od 1. januára zvýši Sociálna poisťovňa vyplácané dôchodky automaticky o 3,6 %. Zvýšené dôchodky dostane viac ako 1,4 milióna poberateľov. Novopriznané dôchodky, o ktorých bude poisťovňa rozhodovať budúci rok, sa budú valorizovať o 14,5 %.



Bratislava - Slovenské elektrárne dokončili energetické spúšťanie 3. bloku jadrovej elektrárne Mochovce záverečným 144-hodinovým testom na 100 % nominálneho výkonu reaktora.
Snímka chladiarenských veží 1. a 2. bloku jadrovej elektrárne po ukončení studenej hydroskúšky 3. bloku jadrovej elektrárne Mochovce 23. augusta 2018.
Foto: TASR - Lukáš Grinaj



Bratislava - Ľudia by mali zvážiť nevyhnutnosť cestovania do Jordánska vzhľadom na bezpečnostnú situáciu v regióne. Odporúča to Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí. Úroveň odvetných opatrení po teroristickom útoku Hamasu na Izrael môže ovplyvniť eskaláciu konfliktu s priamymi dôsledkami pre Jordánsko.



Brusel - Abdesalem L., ktorý včera večer v širšom centre Bruselu zastrelil dvoch občanov Švédska a tretieho vážne zranil, dnes zomrel. Atentátnika ráno postrelila polícia a bol prevezený do nemocnice. Pred smrťou mal dve zástavy srdca.

- Belgický kráľ Filip slovne odsúdil včerajší útok, ktorý si v Bruseli vyžiadal dvoch mŕtvych. Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová ho označila za "opovrhnutiahodný čin".

Policajt hliadkuje po streľbe v centre Bruselu v pondelok 16. októbra 2023.
Foto: TASR/AP


Tel Aviv - Približne pol milióna Izraelčanov bolo evakuovaných alebo opustilo svoje domovy počas desiatich dní od útoku palestínskeho militantného hnutia Hamas.

- Palestínčania v pásme Gazy ráno hlásili intenzívne bombardovanie na juhu enklávy. Tisíce ľudí, ktorí sa snažia uniknúť z Gazy, sa zhromažďujú v okolí Rafahu, jediného hraničného priechodu medzi Egyptom a pásmom Gazy.

- Izrael v noci na dnes začal útočiť na ciele šiitského militantného hnutia Hizballáh v Libanone. Izrael včera posilnil svoje vojská na hranici s Libanonom a začal s evakuáciou tisícov obyvateľov z 28 komunít v tejto oblasti.

- Nemecký kancelár Olaf Scholz dopoludnia varoval Irán a libanonské militantné hnutie Hizballáh, aby nezasahovali do konfliktu medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas. Podľa neho nemecká vláda spolu so spojencami robí všetko pre to, aby tento konflikt ďalej neeskaloval.



Washington - Americký prezident Joe Biden včera absolvoval telefonické rozhovory s egyptským prezidentom Abdalom Fattáhom Sísím, irackým premiérom Muhammadom Šijá Súdáním a nemeckým spolkovým kancelárom Olafom Scholzom. Hovorili o konflikte medzi Izraelom a Palestínčanmi.



Varšava - Poľská vládnuca strana Právo a spravodlivosť zvíťazila v nedeľňajších parlamentných voľbách so ziskom 35,38 percenta hlasov. Oznámila to ráno poľská volebná komisia. Druhá skončila hlavná opozičná strana - liberálna Občianska koalícia vedená Donaldom Tuskom s 30,70 percentami hlasov.
Predvolebný plagát kandidáta vládnucej konzervatívnej strany Právo a spravodlivosť (PiS).
Foto: TASR/AP



Kyjev - Ukrajinské sily v noci na dnes zasiahli ruské letiská a vrtuľníky na Ruskom okupovaných územiach pri mestách Luhansk a Berďansk. Ráno to uviedla ukrajinská armáda.



Peking - Ruský prezident Vladimir Putin pricestoval dnes do Pekingu, kde sa zúčastní na fóre čínskej ekonomickej iniciatívy Jeden pás, jedna cesta. Zajtra má absolvovať aj stretnutie s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom.
Ruský prezident Vladimir Putin, v strede, prilieta na medzinárodné letisko Beijing Capital International Airport, aby sa v utorok 17. októbra 2023 zúčastnil tretieho fóra Belt and Road Forum v Pekingu.
Foto: TASR/AP



New York - Útočník Adam Ružička sa stal prvým Slovákom, ktorý sa v novej sezóne NHL zapísal do streleckej listiny. Pripísal si navyše aj asistenciu. Calgary však v noci na dnes prehralo na ľade Washingtonu 2:3 po nájazdoch.

Slovenský hokejista v drese Calgary Flames Adam Ružička (vľavo) sa teší so spoluhráčmi po strelení gólu v zápase zámorskej hokejovej NHL Washington Capitals - Calgary Flames vo Washingtone v pondelok 16. októbra 2023.
Foto: TASR/AP