Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 18. október 2024Meniny má Lukáš
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 23. októbra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 23. októbra 2023 - 11.45 h.



Bratislava - Priemerná mesačná mzda za 30 rokov od vzniku Slovenskej republiky vzrástla viac ako sedemnásobne. V prvom roku samostatnej Slovenskej republiky predstavovala necelých 179 eur, za tridsať rokov sa zvýšila na 1300 eur. Ako informoval Štatistický úrad, mzdy nominálne rástli tempom od 2,2 do 18,4 %. Vývoj reálnej hodnoty miezd mal kolísavejší priebeh a priemerná mzda reálne klesla sedemkrát. Druhý najväčší pokles o 4,5 % nastal minulý rok.



Bratislava - Richard Sulík končí ako predseda strany SaS. Na najbližšom kongrese strany v marci 2024 sa postu vzdá. Ako dnes uviedol, bude sa uchádzať o novú funkciu čestného predsedu strany a kandidovať chce do eurovolieb.

Na snímke uprostred predseda politickej strany Sloboda a Solidarita (SaS) Richard Sulík počas tlačovej konferencie, na ktorej oznámil odchod z postu funkcie predsedu SaS po kongrese strany, ktorý sa bude konať v marci 2024. Bratislava, 23. októbra 2023.
Foto: TASR Martin Baumann


Ružomberok - V Ružomberku opäť zaznamenali výskyt medveďa v blízkosti ľudských obydlí. O situácii v meste informovali Štátnu ochranu prírody, ktorá ju rieši prostredníctvom Zásahového tímu pre medveďa hnedého.



Žilina - Polícia zaevidovala v uplynulom týždni na cestách v Žilinskom samosprávnom kraji 31 vodičov motorových a nemotorových vozidiel pod vplyvom alkoholu.



Bratislava - Psychiatrické ambulancie vlani vyšetrili 417.530 osôb. Oproti predchádzajúcemu roku ide o nárast o 10,7 percenta. Pacientom minulý rok najčastejšie diagnostikovali afektívne poruchy, išlo o 31,4 percenta zo všetkých vyšetrených osôb.



Bratislava/Oravské Veselé - Na Slovensku pribudne 13 nových sadov starých odrôd ovocných stromov. Komunitné alebo školské sady vyrastú napríklad na Orave, pod Tatrami či na košickom Luníku IX.



Budapešť - Vztýčením štátnej vlajky s vojenskými poctami pred budovou parlamentu na budapeštianskom Kossuthovom námestí sa dnes začali ústredné oslavy štátneho sviatku 67. výročia vypuknutia revolúcie proti diktatúre a sovietskej okupácii z roku 1956.



Berlín - Nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová vyzvala dnes na urýchlené prijatie zákona na podporu demokracie, ktorý predložila parlamentu v súvislosti s antisemitskými demonštráciami.

Na archívnej snímke nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová.
Foto: TASR/AP


Praha - Za ekologickú haváriu na rieke Bečva z roku 2020 je podľa zatiaľ neprávoplatného rozsudku okresného súdu vo Vsetíne zodpovedná firma Energoaqua. Podľa sudkyne sa však nepodarilo zistiť, kto konkrétne. Konateľa spoločnosti súd oslobodil. Dospel k záveru, že skutok nie je trestným činom; možným priestupkom firmy sa tak bude zaoberať Česká inšpekcia životného prostredia.



Tel Aviv - Izraelská armáda uviedla, že zmarila plánovaný raketový útok zo strany šiitského libanonského hnutia Hizballáh.



Manila/Peking - Filipíny si dnes predvolali čínskeho veľvyslanca pre včerajšie zrážky dvoch čínskych lodí s ich plavidlami v spornej oblasti Juhočínskeho mora. Čína podala na Filipíny sťažnosť, lode podľa nej plávali na jej územie. Sporná oblasť leží vo výlučnej ekonomickej zóne Filipín. Peking si však na ňu robí nároky, hoci podľa medzinárodného arbitrážneho súdu nemajú žiadny právny ani historický základ.

Tento obrázok zverejnený ozbrojenými silami Filipín ukazuje plavidlo čínskej milície, vrchol a plavidlo filipínskej pobrežnej stráže BRP Cabra v nedeľu 22. októbra 2023.
Foto: TASR/AP


Berlín - Najmenej 16 zranených si včera večer vyžiadala hromadná dopravná nehoda na diaľnici v Nemecku v blízkosti hraníc s Českou republikou. Ako uviedla tamojšia polícia, stav troch zranených je vážny.



Buenos Aires - O novom prezidentovi Argentíny sa rozhodne až v druhom kole volieb. Včerajšie prvé kolo prekvapujúco vyhral minister hospodárstva z ľavicovej strany Únia za vlasť Sergio Massa so ziskom 36,6 percenta hlasov. Na druhom mieste s 30 percentami skončil populista Javier Milei, ktorý bol považovaný za favorita.



Sydney - Vodcovia pôvodných obyvateľov Austrálie dnes prelomili svoje doterajšie mlčanie a vyjadrili sa k výsledkom nedávneho referenda, pričom odsúdili "hanebnú" väčšinu voličov, ktorí sa postavili proti prelomovému návrhu na zmenu ústavy v prospech pôvodných obyvateľov.



New York - Hokejisti Calgary Flames prehrali v noci na pondelok v zámorskej NHL na ľade Detroitu Red Wings 2:6. V prvom útoku hostí sa predstavil aj Slovák Adam Ružička, ktorý nebodoval v druhom zápase za sebou.