Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 18. október 2024Meniny má Lukáš
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 24. októbra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 24. októbra 2023 - 11.45 h.



Bratislava - Rudolf Huliak nebude kandidátom SNS na post ministra životného prostredia. Strana nominuje miesto neho Tomáša Tarabu. Informovali o tom zástupcovia zvolení do Národnej rady za SNS na predpoludňajšej tlačovej konferencii.

Na snímke Rudolf Huliak prichádza na verejné zhromaždenie na jeho podporu pred Prezidentským palácom na Hodžovom námestí 23. októbra 2023 v Bratislave.
Foto: TASR Pavol Zachar


Bratislava - Nevyčerpané kapitálové výdavky z predchádzajúcich rozpočtových rokov vo výške 249.000 eur Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka budú použité na obstaranie strojov a nákup laboratórneho zariadenia. Vyplýva to z návrhu rezortu pôdohospodárstva, ktorý predpoludním schválila vláda.



Praha - V pražskom kongresovom centre sa zišli desiatky parlamentných delegácií z celého sveta. Na druhom parlamentnom summite Medzinárodnej krymskej platformy rokujú najmä o rozširovaní protiruských sankcií a o tom, ako obnoviť územnú celistvosť Ukrajiny.

- Neochabujte vo svojom úsilí a bojujte proti ruskej propagande, ktorá sa stále snaží podkopať demokratický poriadok, vyzval predstaviteľov parlamentov z viac než 40 krajín sveta vo svojom online príhovore ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.



Gaza - Izraelské letecké útoky si v noci na dnes vyžiadali najmenej 140 obetí, uviedlo palestínske militantné hnutie Hamas. Izraelská armáda potvrdila, že pri útokoch zahynulo aj niekoľko dôstojníkov a zástupcov veliteľov Hamasu.



Jeruzalem - Francúzsky prezident Emmanuel Macron počas návštevy Izraela vyhlásil, že prepustenie izraelských rukojemníkov zadržiavaných palestínskym militantným hnutím Hamas musí byť "prvým cieľom" v pokračujúcej vojne v Gaze. Macron pricestoval do Tel Avivu, aby vyjadril za svoju krajinu solidaritu s Izraelom.

Na snímke francúzsky prezident Emmanuel Macron počas stretnutia s izraelsko-francúzskymi štátnymi príslušníkmi, ktorí stratili svojich blízkych a rodinami rukojemníkov na letisku Ben Gurion v utorok 24. októbra 2023 v Tel Avive.
Foto: TASR/AP


Peking - Čínsky minister zahraničných vecí Wang I povedal svojmu izraelskému rezortnému partnerovi Elimu Cohenovi, že všetky krajiny majú právo na sebaobranu. Zároveň by však podľa neho mali rešpektovať medzinárodné humanitárne právo a chrániť bezpečnosť civilistov.



Jeruzalem - Izrael a radikálna palestínska organizácia Hamas vedú prostredníctvom Egypta a Kataru rokovania o prepustení ďalších 50 rukojemníkov, ktorí boli zavlečení do palestínskeho pásma Gazy počas palestínskeho útoku na Izrael zo 7. októbra.



Ženeva - Vysoký komisár OSN pre ľudské práva Volker Türk vyzval na okamžité prímerie v pásme Gazy, kde obyvatelia čelia izraelskému bombardovaniu v reakcii na bezprecedentný útok palestínskeho militantného hnutia Hamas na Izrael.



Washington - Bývalý americký prezident Barack Obama vyzval Izrael, aby vo vojenských operáciách proti militantnému hnutiu Hamas rešpektoval medzinárodné právo a predchádzal úmrtiam civilistov. Zároveň ale zdôraznil, že Izrael má právo brániť svojich obyvateľov pred neopodstatneným násilím zo strany Hamasu.



Budapešť - Opozičná Maďarská socialistická strana iniciovala zvolanie mimoriadnej schôdze poslaneckého grémia Národného zhromaždenia v záujme urýchlenia ratifikácie vstupu Švédska do Severoatlantickej aliancie.



Paríž - Na splnenie cieľa obmedziť globálne otepľovanie na 1,5 stupňa Celzia sú potrebné ešte razantnejšie opatrenia. Vyplýva to z výročnej správy Medzinárodnej agentúry pre energetiku.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR - Roman Hanc


Berlín - Nálada nemeckých spotrebiteľov pokračuje v poklese už tretí mesiac po sebe, pričom najnovšie údaje poukazujú na najnižšiu úroveň spotrebiteľskej dôvery za sedem mesiacov.



Brémy - Niekoľko ľudí je nezvestných po zrážke dvoch nákladných lodí v Severnom mori, uviedlo nemecké Ústredné veliteľstvo pre núdzové námorné situácie. K nehode došlo dnes ráno približne 22 kilometrov juhozápadne od ostrova Helgoland a 31 kilometrov severovýchodne od ostrova Langeoog.



Buffalo - Hokejisti Montrealu v zostave s Jurajom Slafkovským zvíťazili v noci na dnes v zámorskej NHL na ľade Buffala 3:1. Slovenský útočník sa predstavil opäť v druhom útoku, ale nebodoval. Devätnásťročný krídelník odohral 14:36 minúty, pripísal si dve strely a tri hity.