Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 18. október 2024Meniny má Lukáš
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Svet/Bratislava 2. novembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 2. novembra 2023 - 11.45 h



Varšava - Poľsko predĺži kontroly na hraniciach so Slovenskom o ďalších 20 dní do 22. novembra.



Bratislava - Je ťažké predstaviť si totálnu revíziu plánu obnovy a nezostáva nič iné, ako vychádzať z toho, čo bolo schválené. Pozícia podpredsedu vlády pre plán obnovy a odolnosti Petra Kmeca, by mohla byť zmenená na riadneho člena vlády s vlastným úradom. Je však ešte potrebná dohoda na tomto kroku v rámci koalície. Uviedol to premiér Robert Fico.

Na snímke vpravo predseda vlády SR Robert Fico a vľavo podpredseda vlády SR pre Plán obnovy a odolnosti a využívanie eurofondov Peter Kmec počas brífingu po pracovnom stretnutí 2. novembra 2023 v Bratislave.
Foto: TASR - Pavel Neubauer


Bratislava - Šikovní a poctiví úradníci sú motorom štátu. Často je to práve ich odhodlanie a práca, ktorá určuje, ako verejné služby fungujú a aká je naša skúsenosť so štátom. Prezidentka Zuzana Čaputová to uviedla na sociálnej sieti po tom, ako v Prezidentskom paláci prijala tohtoročných laureátov ocenenia Úradnícky čin roka.



Bratislava - Kandidát na riaditeľa Úradu inšpekčnej služby a bývalý šéf Národnej kriminálnej agentúry Branislav Zurian chce po menovaní do funkcie priniesť inšpekcii zákonnosť, dôveryhodnosť, odbornosť a nezávislosť. Uviedol to na dnešnom vypočutí pred parlamentným brannobezpečnostným výborom. K otázke na svoje trestné stíhania pripomenul, že v oboch prípadoch bolo prokurátorom obvinenie zrušené ako nezákonné. K postaveniu tzv. čurillovcov mimo služby podotkol, že všetci stíhaní policajti sú postavení mimo služby.

Na snímke bývalý šéf Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) a kandidát na šéfa Úradu inšpekčnej služby (ÚIS) Branislav Zurian (vpravo) počas vypočutia na Výbore Národnej rady SR pre obranu a bezpečnosť v Bratislave vo štvrtok 2. novembra 2023.
Foto: TASR Martin Baumann


Bratislava - Uzavretie zmluvy s vybraným uchádzačom v tendri na vybudovanie elektronického mýtneho systému by mohlo poškodiť samotnú Národnú diaľničnú spoločnosť. V budúcnosti by totiž nevedela systém rozvíjať samostatne, ale len s jedným dodávateľom. Uviedol to Úrad pre verejné obstarávanie v reakcii na žalobu a podnet na Generálnu prokuratúru, ktoré v pondelok 30. októbra podala Národná diaľničná spoločnosť v súvislosti s rozhodnutím Úradu pre verejné obstarávanie k tendru na mýtny systém.



Bratislava - Minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Richard Raši z Hlasu-SD zastavil vydávanie časopisu Lepšie Slovensko, ktorý ministerstvo platilo z eurofondov.



Spišská Nová Ves - Zdravotný stav mladej ženy, ktorú mal včera večer vo vlaku z Košíc do Žiliny nožom napadnúť útočník, je stabilizovaný. Prípad naďalej vyšetruje polícia.



Praha - Súd uznal českého exposlanca Dominika Feriho vinným v prípade dvoch znásilnení a jedného pokusu o znásilnenie. Vinný je vo všetkých bodoch obžaloby, za čo mu súd uložil trest tri roky väzenia. Rozsudok zatiaľ nie je právoplatný.



Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin podpísal dokumenty o odstúpení od ratifikácie medzinárodnej Zmluvy o úplnom zákaze jadrových skúšok.

Na snímke ruský prezident Vladimir Putin.
Foto: TASR/AP


New York - Irán vykonáva popravy v znepokojivo vysokom tempe a za prvých sedem mesiacov tohto roka popravil už najmenej 419 ľudí. V porovnaní s rokom 2022 ide o 30 percentný nárast, uviedol generálny tajomník Organizácie Spojených národov António Guterres v najnovšej správe.



Islamabad - V priebehu uplynulého mesiaca utieklo z Pakistanu viac ako 165.000 Afgancov. Viac než 1,7 milióna utečencov z Afganistanu totiž dostalo možnosť opustiť krajinu do konca októbra dobrovoľne, bez hrozby zatknutia alebo deportácie.



New York - Hokejisti Colorada zvíťazili v noci na dnes v NHL nad St. Louis 4:1 a zastavili sériu dvoch prehier. Slovenský útočník Tomáš Tatar sa nezmestil na súpisku "lavín". Nehral ani ďalší slovenský útočník Adam Ružička, ktorý sa zotavuje zo zranenia. Jeho tím Calgary Flames prehral doma s Dallasom 3:4 a utrpel už šiestu prehru po sebe.