Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 9. október 2024Meniny má Dionýz
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 13. novembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 13. novembra 2023 - 11.45 h.



Bratislava - Vláda schválila svoj program. Programové vyhlásenie vlády následne predloží na rokovanie Národnej rady SR a požiada parlament o dôveru. Z programového vyhlásenia vyplýva, že vláda zavedie 13. dôchodok vo výške priemerného dôchodku za predchádzajúci rok. Zároveň garantuje minimálnu mzdu na úrovni 60 percent priemernej mzdy v národnom hospodárstve v prípade, ak sa sociálni partneri nedohodnú na jej výške.

Na snímke vľavo premiér SR Robert Fico a poslanec NRSR Erik Kaliňák (obaja Smer-SD) prichádzajú na 4. schôdzu vlády SR 13. novembra 2023 v Bratislave.
Foto: TASR - Martin Bauman


- Stabilizovanie verejných financií je základným predpokladom pre udržateľný rozvoj Slovenska. V roku 2024 bude zníženie deficitu verejných financií predstavovať 0,5 percenta HDP, a to tak, aby sa naďalej nezhoršovala životná úroveň obyvateľov. Avizuje to kabinet Roberta Fica.

- Celkové prostriedky na financovanie projektov z Plánu obnovy a odolnosti SR sa zvýšili na 6,408 miliardy eur. Súčasťou plánu obnovy sa stala aj kapitola REPowerEU na ktorú sa presunulo 36,3 milióna eur z pobrexitovej adaptačnej rezervy a 366,4 milióna eur z príjmov zo systému obchodovania s emisiami. Vláda dnes schválila zmenu dohody o financovaní medzi Európskou komisiou a Slovenskou republikou k Mechanizmu na podporu obnovy a odolnosti, ktorá tieto zmeny obsahuje.

- Ministerstvo financií môže využiť 7,6 milióna eur z kapitálových výdavkov, ktoré rezort nevyčerpal v predchádzajúcich dvoch rokoch, na nové ciele. So zmenou účelu použitia týchto peňazí súhlasila vláda.

- Novým splnomocnencom vlády SR pre rómske komunity sa stal Alexander Daško.

- Vláda zrušila štatút splnomocnenca pre ochranu slobody vierovyznania alebo presvedčenia.



Bratislava - Seniorom vyplatí v decembri Sociálna poisťovňa jednorazový príspevok vo výške 150 eur. Uviedol to minister práce Erik Tomáš.



Bratislava - Generálny prokurátor Maroš Žilinka odňal prípad tzv. čurillovcov Krajskej prokuratúre Bratislava a pridelil ho Krajskej prokuratúre Trnava. Urobil tak so zreteľom na zistené nezákonnosti, ich povahu a bezprostredný dopad na procesnú použiteľnosť vykonaných dôkazov. Okrem odstránenia nezákonností v prípade avizuje aj vyvodenie zodpovednosti za porušenie povinností prokurátora.

Na snímke generálny prokurátor SR Maroš Žilinka.
Foto: TASR – Jakub Kotian


Bratislava - Navrhované zmeny v dôchodkovom systéme, napriek takmer zrušeniu rodičovského dôchodku, tento systém ešte viac ohrozia. V nasledujúcich rokoch totiž môžu vytvoriť nekryté financovanie v objeme 200 až 300 miliónov eur ročne. Medializovaný vyšší 13. dôchodok totiž bude valorizovaný, zatiaľ čo doterajší nebol. V aktuálnom blogu na to upozornil predseda Rady pre rozpočtovú zodpovednosť Ján Tóth.



Bratislava - Kandidatúru v budúcoročných prezidentských voľbách ohlásila Beáta Janočková, zakladateľka Iniciatívy za vymazaných rodičov. O funkciu sa chce uchádzať ako občianska kandidátka, začína so zberom podpisov.

Na snímke Beáta Janočková pred Prezidentským palácom ohlasuje svoju kandidatúru na post prezidenta SR 13. novembra 2023 v Bratislave.
Foto: TASR - Pavel Neubauer


Bratislava - Jozef Kiss sa rozhodol odstúpiť z postu generálneho riaditeľa Pôdohospodárskej platobnej agentúry.



Vyšné Nemecké - Situácia na východnej hranici si vyžiadala obmedzenie presunu kamiónovej dopravy. Dôvodom je nárast nákladnej dopravy, k čomu došlo včera po 22.00 hodine. Kolóny sa vytvárajú nielen pred hraničným priechodom Vyšné Nemecké, ale aj v prihraničných oblastiach.



Banská Bystrica – Na Špecializovanom trestnom súde, pracovisko Banská Bystrica sa začal proces s Renátou D., obžalovanou z terorizmu. Na Slovensko ju spolu s dvomi deťmi ešte vo februári dopravil z Iraku vládny špeciál vyslaný v rámci repatriácie slovenských občanov. Hneď ju zadržali a odvtedy je vo väzbe.



Londýn - Britský premiér Rishi Sunak odvolal ministerku vnútra Suellu Bravermanovú. Nahradí ju doterajší šéf britskej diplomacie James Cleverly a novým ministrom zahraničných vecí bude expremiér David Cameron.



New York - Slovenský hokejista Juraj Slafkovský zaujal svojím výkonom v nočnom zápase jeho Montrealu s Vancouverom (2:5), po ktorom ho vyhlásili za tretiu hviezdu stretnutia. Devätnásťročný útočník vyslal na bránku Canucks až šesť striel, čím si zlepšil osobné maximum v NHL.

Slovenský hokejista Montrealu Canadiens Juraj Slafkovský a brankár Vancouveru Canucks Casey DeSmith v zápase zámorskej NHL Montreal Canadiens - Vancouver Canucks v Montreale v nedeľu 12. novembra 2023.
Foto: TASR/AP


Turín - Srbský tenista Novak Djokovič úspešne vykročil za obhajobou titulu na turnaji majstrov v Turíne. V zelenej skupine zdolal Dána Holgera Runeho po trojsetovom boji 7:6 (4), 6:7 (1), 6:3 a rok zakončí ako svetová jednotka.