Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 18. október 2024Meniny má Lukáš
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 16. novembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 16. novembra 2023 - 11.45 h.



Praha - Český prezident Petr Pavel s manželkou Evou privítali predpoludním na Pražskom hrade slovenskú prezidentku Zuzanu Čaputovú s jej partnerom Jurajom Rizmanom.



Bratislava - Poslanci Národnej rady tretí deň pokračujú v diskusii o programovom vyhlásení vlády. Dnes budú rokovať o hodinu dlhšie, a to do 20.00 h.

Na snímke v pozadí uprostred predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) vystupuje počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV) SR v Bratislave.
Foto: TASR Jaroslav Novák


Bratislava - Médiá budú mať v Národnej rade obmedzené možnosti nahrávať či vysielať živé vstupy. A to do doby, kým predseda klubu Slovensko, Za ľudí, KÚ Michal Šipoš oficiálne neuistí vedenie parlamentu, že poslanci z jeho klubu nebudú zasahovať do vstupov iných politikov pre médiá. Vyplýva to z vyjadrenia predsedu Národnej rady Petra Pellegriniho.



Bratislava - Hlavou prioritou Ministerstva hospodárstva bude zabezpečenie cenovej dostupnosti a stability všetkých druhých energií pre domácnosti, podnikateľský aj verejný sektor. Podstatnou úlohou ministerstva bude taktiež prilákanie nových zahraničných investorov a podpora tých domácich. Ministerka hospodárstva Denisa Saková o tom informovala na tlačovej konferencii s predsedom vlády Robertom Ficom.



Bratislava - Rozdelenie Rozhlasu a televízie Slovenska na dve verejnoprávne inštitúcie je pre stranu SaS neprijateľným krokom a považuje to za skok do minulosti. Predseda poslaneckého klubu SaS Branislav Gröhling pripomenul, že rozdelenie by prinieslo mrhanie peňazí.



Vyšné Nemecké - Únia autodopravcov Slovenska plánuje dnes od 13.00 do 14.00 h zablokovať hraničný priechod Vyšné Nemecké zo slovenskej strany pre dopravcov z Ukrajiny. Hodinovú "symbolickú blokádu východnej hranice" na podporu poľských dopravcov potvrdil pre TASR predseda Únie Stanislav Skala.



Bratislava - Združenie cestných dopravcov Slovenskej republiky ČESMAD Slovakia v tejto chvíli nevidí dôvod na ďalšie demonštratívne akcie, ktoré by len viac skomplikovali už aj tak zložitú situáciu na hraniciach.



Bratislava - Zvolenie Slovenskej republiky do Výkonnej rady Organizácie Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru UNESCO je potvrdením našej silnej expertízy a reputácie aktívneho a zodpovedného partnera na medzinárodnej scéne. Uviedol to slovenský minister zahraničných vecí Juraj Blanár.



Woodside - Americký prezident Joe Biden označil včerajšie rokovanie s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom v americkom štáte Kalifornia ako jedno z najkonštruktívnejších a najproduktívnejších, ktoré obaja spolu dosiaľ viedli.

Prezident Joe Biden a čínsky prezident Si Ťin-pching sa v stredu 15. novembra 2023 prechádzajú v záhradách Filoli Estate v Woodside v Kalifornii na okraj konferencie ázijsko-pacifického hospodárskeho družstva.
Foto: TASR/AP


San Francisco - Čína nebude začínať ozbrojený konflikt so žiadnou krajinou. Uviedol to čínsky prezident Si Ťin-pching po stretnutí s americkým prezidentom Joeom Bidenom. Dobré vzťahy medzi Pekingom a Washingtonom sú podľa čínskeho prezidenta veľmi dôležité pre obe strany.



Peking - Čínske ministerstvo zahraničných vecí dnes kritizovalo vyjadrenie amerického prezidenta Joea Bidena, v ktorom svojho čínskeho kolegu Si Ťin-pchinga označil za diktátora.



Kyjev - Britský minister zahraničných vecí David Cameron navštívil Ukrajinu, kde rokoval s prezidentom Volodymyrom Zelenským o obrane a podpore Británie.



Tel Aviv - Izrael by mal v Pásme Gazy v blízkej budúcnosti udržiavať silnú vojenskú prítomnosť, aby Hamasu zabránil opätovne získať kontrolu. Povedal to izraelský prezident Isaac Herzog v rozhovore pre denník Financial Times.



Gaza - Ministerstvo v palestínskom Pásme Gazy riadené militantným hnutím Hamas oznámilo, že izraelská armáda nasadila buldozéry v nemocnici Šifá. Podľa Izraela je pod ňou veliteľské centrum Hamasu.

Palestínčania sa pozerajú na ničenie po izraelských útokoch na Pásmo Gazy, archívna snímka.
Foto: TASR/AP


Washington - Senát amerického Kongresu schválil v noci na dnes dočasný plán, ktorý má zabrániť zastaveniu financovania vládnych inštitúcií - tzv. shutdownu. V utorok ho odsúhlasila aj Snemovňa reprezentantov.



New York - Slovenský hokejista Tomáš Tatar pomohol v noci na dnes v NHL asistenciou k triumfu Colorada nad Anaheimom 8:2.

- Slovenský hokejista Pavol Regenda strelil svoj ôsmy gól v tejto sezóne AHL. Jeho San Diego však prehralo v noci na dnes s Charlotte Checkers 2:3 po predĺžení. Presadil sa aj Marián Studenič v drese Coachella Valley, no ani on sa netešil z víťazstva. Firebirds prehrali na ľade Hendersonu 4:5