Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 18. október 2024Meniny má Lukáš
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 24. novembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 24. novembra 2023 - 11.45 h



Bratislava/Praha - Predsedu českého Senátu Miloša Vystrčila teší, že hoci Česko a Slovensko nemajú vo všetkých oblastiach rovnaké názory, rozvoj česko-slovenských vzťahov má prednosť pred ambíciami politikov. Vyhlásil to dnes po stretnutí so slovenským premiérom.

Robert Fico je v Českej republike na svojej prvej oficiálnej zahraničnej návšteve po vymenovaní do funkcie premiéra. Sprevádzajú ho traja ministri. Programom návštevy sú stretnutia so všetkými najvyššími ústavnými činiteľmi Česka.

Na snímke Robert Fico nastupuje do lietadla na letisku M. R. Štefánika v Bratislave 24. novembra 2023.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Bratislava - Poslanci parlamentu pokračovali v diskusii o návrhu na odvolanie ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka. Poslanec Tibor Gašpar odmietol, že by minister robil personálne čistky. Podľa neho postupoval pri personálnych rozhodnutiach v súlade so zákonom.



Bratislava - Podniky evidované na Slovensku v rámci nákladnej dopravy prepravili v septembri celkovo 21,2 milióna ton tovaru, čo je najvyšší objem za posledných 16 mesiacov. Medziročne vzrástol objem prepraveného tovaru o 17 percent.



Bratislava - Polícia vyzvala verejnosť, aby si dávala pozor na online podvody v súvislosti s Black Friday. Spozornieť by mala pri podozrivo nízkych cenách, vysokých zľavách a obmedzených možnostiach platby.



Bratislava - Mestskí policajti v Bratislave varujú pred vreckovými zlodejmi na vianočných trhoch v centre mesta. Hoci posilnili policajné hliadky, vyzývajú občanov, aby si dávali pozor. Obozretní by mali byť aj predajcovia v stánkoch.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR - Pavol Zachar


Prievidza - Slovenská správa ciest zrušila verejné obstarávanie na dodávateľa výstavby časti obchvatu mesta Prievidza. Súťaž však plánuje vyhlásiť opäť.



Zemianska Olča - Stredisko environmentálnej výchovy Slovenskej agentúry životného prostredia Dropie v Zemianskej Olči sa mení na modelové centrum pre zmenu klímy. V areáli vybudovali dažďovú záhradu, pribudla aj čistiareň odpadových vôd.



Dublin - Násilie, ktoré vypuklo v Dubline, tu nezažili niekoľko desaťročí. Upozornil na to šéf írskej polície. Polícia v noci na dnes zadržala 34 osôb. Násilné protesty a potýčky s políciou vyvolal útok nožom, pri ktorom utrpeli zranenia tri deti.



Viedeň - Rakúsky mauthausenský výbor, ktorý zastupuje bývalých väzňov z najväčšieho koncentračného tábora v Rakúsku, žiada, aby rakúske mesto Braunau, ktoré je rodiskom Adolfa Hitlera, premenovalo dve ulice pripomínajúce nacistov a odobralo čestné občianstvo hudobnému skladateľovi spojenému s Hitlerom.



Budapešť - Predseda Európskej rady Charles Michel pricestuje v pondelok do Budapešti na bilaterálne rokovania s predsedom maďarskej vlády Viktorom Orbánom v rámci prípravy na nadchádzajúce zasadnutie Európskej rady.



Lima — Rozloha ľadovcov v peruánskych Andách sa v dôsledku klimatickej zmeny za uplynulých šesť desaťročí zmenšila o viac než polovicu. Peruánsky Národný inštitút pre výskum ľadovcov a ekosystémov uviedol, že plocha ľadovcov sa od roku 1962 zmenšila o 56,2 percenta.



Gaza/Jeruzalem - Dohoda o štvordňovom prímerí medzi Izraelom a palestínskym radikálnym hnutím Hamas nadobudla platnosť dnes o 07. hodine miestneho času. Prímerie sprostredkoval Katar. Počas prímeria sa plánuje prepustenie najmenej 50 žien a detí zadržiavaných Hamasom, pričom v jeho rukách zostane ešte 190 rukojemníkov. Izrael by mal prepustiť okolo 150 palestínskych väzňov.

Palestínčania stoja v troskách zničenej budovy po izraelskom leteckom nočnom útoku na pásmo Gazy v Rafahu 24. novembra 2023.
Foto: TASR/AP


Buenos Aires - Argentínsky futbalista Angel Di Maria oznámil, že po turnaji Copa America 2024 ukončí pôsobenie v národnom tíme. Tridsaťpäťročný stredopoliar hral v reprezentácii od roku 2008, celkovo odohral 136 zápasov a strelil 29 gólov.



Brescia - Taliansky futbalista Mario Balotelli včera narazil autom do steny domu v Brescii. Z autonehody vyviazol bez zranení, odmietol sa však podrobiť testu na alkohol a polícia mu na mieste odobrala vodičský preukaz.