Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 23. október 2024Meniny má Alojzia
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 27. decembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 27. decembra 2023 - 11.45 h.



Bratislava - Národná rada rokovala o viacerých návrhoch v skrátenom legislatívnom konaní, pretože dôležité zmeny musia fungovať od nového roka. Uviedol to predseda parlamentu Peter Pellegrini v rozhovore pre TASR. Avizuje, že v roku 2024 sa legislatívny proces spomalí.



Bratislava - Bývalý prezident Policajného zboru Tibor Gašpar ostáva pre premiéra a šéfa Smeru-SD Roberta Fica jedným z najvážnejších kandidátov na post riaditeľa Slovenskej informačnej služby. Predseda vlády zároveň tvrdí, že Gašparov politický potenciál výrazne rozširuje možnosti jeho uplatnenia.

Na snímke predseda vlády SR Robert Fico počas rozhovoru pre Tlačovú agentúru SR 20. decembra 2023 v Bratislave.
Foto: TASR - Pavol Zachar


Bratislava - Jednou z priorít nového vedenia Ministerstva kultúry je systémové zlepšenie podpory a rozvoja miestnej a regionálnej kultúry. "Plánujeme viac spolupracovať so samosprávami, pretože primátori a starostovia najlepšie vedia, ktorú oblasť je dôležité podporiť," uviedla pre TASR ministerka kultúry Martina Šimkovičová.



Bratislava - Spolupráca naprieč celou opozíciou v parlamente funguje dobre. Skonštatoval to predseda Progresívneho Slovenska a podpredseda Národnej rady Michal Šimečka v rozhovore pre TASR. Iná záležitosť sú podľa neho protesty proti vláde.



Bratislava - KDH s nikým nepodpísalo dohodu o opozičnej spolupráci, hnutie tak nič neviaže ku konkrétnemu postupu v Národnej rade. Na spoločnom postupe sa strany môžu dohodnúť vždy pri konkrétnych bodoch. Skonštatoval to predseda KDH Milan Majerský v rozhovore pre TASR.

Na snímke poslanec Národnej rady (NR) SR Milan Majerský (KDH).
Foto: TASR - jar


Bratislava - Hasiči počas vianočných sviatkov (24. - 26. 12.) zasahovali celkovo 314-krát. Oproti minulému roku zaznamenali počas spomínaných sviatkov o 162 udalostí viac.



Žilina - Žilinský policajný vyšetrovateľ obvinil pre prečin šírenia poplašnej správy 64-ročného muža. Na tiesňovej linke 155 oznámil, že "urobí to, čo sa stalo v Prahe". Podľa žilinskej krajskej policajnej hovorkyne Zuzany Šefčíkovej sudca akceptoval návrh na vzatie obvineného do väzby.



Praha - Česká polícia v súvislosti s minulotýždňovou streľbou v budove Filozofickej fakulty Univerzity Karlovej v Prahe rieši viac ako 50 podnetov. Ako spresnil hovorca policajného prezídia Josef Bocán, týkajú sa napr. šírenia poplašnej správy, nebezpečného vyhrážania alebo schvaľovania trestného činu.



Ramalláh - Vojenská operácia izraelskej armády v palestínskom utečeneckom tábore na severe okupovaného západného brehu Jordánu si vyžiadala šesť palestínskych obetí a niekoľko zranených. S odvolaním sa na palestínsky rezort zdravotníctva o tom informovala agentúra AFP.



Bejrút - Libanonské štátne médiá informovali, že pri izraelskom útoku na juhu Libanonu zahynuli militant z libanonského hnutia Hizballáh, jeho brat a manželka.



Kyjev - Jednu obeť si vyžiadal nočný dronový útok ruskej armády na ukrajinskú Odeskú oblasť. Uviedol to tamojší gubernátor Oleh Kiper. Rusko v noci útočilo na ukrajinské územie 46 bezpilotnými lietadlami, 32 z nich zneškodnila protivzdušná obrana, tvrdia ukrajinské vzdušné sily.



Moskva - Vo výzbroji ruského Severného vojenského okruhu, ktorý hraničí s Fínskom a Nórskom, pribudnú čoskoro aj najnovšie húfnice. Podľa agentúry Reuters to uviedol generálny riaditeľ ruskej štátnej korporácie Rostech Sergej Čemezov.



Ženeva - Generálny tajomník OSN António Guterres zastáva názor, že svet ešte nie je pripravený na možnú novú pandémiu. Vyhlásil to pri príležitosti Medzinárodného dňa pripravenosti na epidémie, ktorý pripadá na dnešný deň - 27. december.





Belehrad - Najväčšie srbské opozičné hnutie - Srbsko proti násiliu - informovalo, že bude bojkotovať opakovanie volieb v niektorých častiach krajiny. Opakovanie parlamentných a komunálnych volieb je naplánované na 30. decembra v 30 z viac ako 8000 volebných miestností.



Denver - Americká polícia začala vyšetrovanie vyhrážok voči sudcom, ktorí vyhlásili bývalého prezidenta Donalda Trumpa za nespôsobilého kandidovať v nadchádzajúcich prezidentských voľbách v Colorade.



Berlín - Vo veku 81 rokov zomrel včera večer nemecký politik Wolfgang Schäuble, ktorý pomohol vyrokovať zjednotenie Nemecka v roku 1990 a ako minister financií bol ústrednou postavou v snahe vytiahnuť eurozónu z dlhovej krízy. O úmrtí popredného nemeckého politika informovala dnes jeho rodina.

Na archívnej snímke z 19. októbra 2016 vtedajší nemecký minister financií Wolfgang Schäuble.
Foto: TASR/AP