Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 23. október 2024Meniny má Alojzia
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 28. decembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 28. decembra 2023 - 11.45 h.

Bratislava – Ak sa predseda parlamentu a líder Hlasu Peter Pellegrini rozhodne kandidovať na prezidenta SR, môže naisto rátať s podporou Smeru. V rozhovore pre TASR premiér a líder Smeru Robert Fico, potvrdil, že jeho strana nezvažuje vlastného kandidáta.

- Šanca, že o post hlavy štátu zabojuje aj predseda SNS Andrej Danko, je podľa jeho slov čím ďalej väčšia. Ak by sa stal prezidentom Peter Pellegrini, SNS bude podľa Danka žiadať prerozdelenie postov v koalícii.

- Peter Pellegrini rád prijme podporu SNS v prípade svojej prezidentskej kandidatúry, odmieta však zmeny pri prerozdelení rezortov, pokiaľ by sa stal prezidentom. Trvá tiež na tom, že Hlasu by ostal post šéfa parlamentu. Koaličná dohoda podľa neho vzišla z výsledkov parlamentných volieb a nemôže súvisieť s voľbami prezidenta.

Na snímke predseda NR SR Peter Pellegrini (Hlas-SD).
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Bratislava - Sudcovia Najvyššieho súdu a Najvyššieho správneho súdu budú voliť nového člena Súdnej rady 5. februára 2024. Voľbu vyhlásil predseda Súdnej rady SR Ján Mazák po tom, ako sa vzdala Petra Príbelská svojej funkcie.



Bratislava - Samostatne zárobkovo činné osoby a dobrovoľne poistené osoby si môžu vypočítať na webovej stránke Sociálnej poisťovne poistné za obdobie od 1. januára. Poisťovňa pripravila nové kalkulačky pre zmenu minimálneho a maximálneho vymeriavacieho základu od 1. januára budúceho roka.



Bratislava - Finančná správa uspela v dlhoročnom súdnom spore so Slovenským plynárenským priemyslom o 15,43 milióna eur. Rozsudok Najvyššieho správneho súdu potvrdil, že postup Finančnej správy bol správny pri zistení účelovej zmeny akcionárov SPP s cieľom získať daňovú výhodu v podobe nezdanenia dividend.



Bratislava - Dotáciu na tzv. seniorské pobyty v celkovej sume 650.000 eur dostali v roku 2023 traja žiadatelia, ktorí zrekreovali spolu vyše 12.400 seniorov.



Liptovský Hrádok - Vo Vysokých a Západných Tatrách, západnej časti Nízkych Tatier a vo Fatrách trvá mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Vo východnej časti Nízkych Tatier platí prvý stupeň.

Na snímke koniec lavínišťa tesne pod turistickým chodníkom.
Foto: TASR Milan Kapusta


Bukurešť - Rumunsko a Bulharsko dosiahli dohodu s Rakúskom o pričlenení sa do európskeho schengenského priestoru vo vzduchu a na mori od marca 2024. Oba štáty sú členmi Európskej únie od roku 2007. Koncom roka 2022 im bol odopretý vstup do Schengenu. Ich žiadosti vetovala Viedeň, ktorá sa sťažuje na neúmerné množstvo nelegálnych prisťahovalcov v dôsledku slabo chránených vonkajších schengenských hraníc.



Soul - Severokórejský vodca Kim Čong-un nariadil armáde, muničnému priemyslu a jadrovému sektoru, aby urýchlili prípravy na vojnu a čelili tak podľa neho bezprecedentným konfrontačným krokom Spojených štátov.



Londýn - Po teroristických útokoch na USA z 11. septembra 2001 hrozilo Severnému Írsku riziko, že bude terčom útoku jadrovými alebo chemickými zbraňami. Vyplýva to z archívnych vládnych dokumentov.



Lienz - Slovenská lyžiarka Petra Vlhová figurovala po elitnej pätnástke 1. kola dnešného obrovského slalomu Svetového pohára na jedenástom mieste. V rakúskom Lienzi zaostávala za vedúcou Američankou Mikaelou Shiffrinovou.

Na snímke slovenská lyžiarka Petra Vlhová na trati v 1. kole obrovského slalomu Svetového pohára v rakúskom Lienzi vo štvrtok 28. decembra 2023.
Foto: TASR - Martin Baumann


New York - Slovenský obranca Šimon Nemec pomohol asistenciou hokejistom New Jersey k víťazstvu 4:3 po predĺžení nad Columbusom v zápase NHL. V 56. minúte bol pri vyrovnávajúcom góle na 2:2. Duel rozhodol v 63. minúte Timo Meier. V súboji Slovákov sa v Calgary tešil Tomáš Tatar, obrancovia Martin Fehérváry a Erik Černák sa museli zmieriť s prehrami.



New York - Basketbalisti Philadelphie zvíťazili v noci na dnes na palubovke Orlanda s výsledkom 112:92. V súboji popredných tímov Východnej konferencie NBA dokázali uspieť aj bez svojho lídra Joela Embiida.



Bratislava - Medzinárodná hokejbalová federácia vyhlásila Nelu Lopušanovú za najlepšiu hráčku roka 2023. Pätnásťročná slovenská útočníčka doviedla Slovenky v júni v Liberci k striebru na Majstrovstvách sveta junioriek.