Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 23. október 2024Meniny má Alojzia
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 12. januára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 12. januára 2024 - 11.45 h.



Bratislava - Poslanci Národnej rady začali 16. deň 6. schôdze diskusiou k novele tzv. kompetenčného zákona, ktorý vetovala prezidentka SR Zuzana Čaputová. Návrh hovorí aj o zriadení nového ministerstva cestovného ruchu a športu.

- Poslanec Roman Malatinec z Hlasu-SD počas diskusie predložil pozmeňujúci návrh. Posunúť by sa ním mala účinnosť novelizácie kompetenčného zákona na 1. februára.

- Opoziční poslanci Gábor Grendel a Mária Kolíková sa stotožňujú s výhradami Zuzany Čaputovej k novele kompetenčného zákona. V diskusii v pléne Národnej rady upozornili, že spôsob menovania a odvolania predsedov Štatistického úradu a Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou sa nemá meniť.

Na snímke poslanci Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) počas rokovania 6. schôdze parlamentu 8. januára 2024 v Bratislave.
Foto: TASR - Jakub Kotian


Bratislava - Plánované zmeny v Národnej kriminálnej agentúre by mal minister vnútra Matúš Šutaj Eštok vysvetliť na mimoriadnom zasadnutí Výboru Národnej rady pre obranu a bezpečnosť. Schôdza výboru sa má uskutočniť v utorok 16. januára.



Bratislava - Podpredseda Národnej rady a líder SNS Andrej Danko mal včera nehodu. Ako sám uviedol dostal šmyk a narazil do stĺpa, pričom dodal, že v prípade potreby škodu zaplatí. Bratislavská polícia potvrdila nočnú udalosť v cestnej premávke na križovatke ulíc Repašského - Saratovská. Okolnosti predmetnej udalosti v súčasnosti objasňuje.



Bratislava - Štatistický úrad informoval, že priemysel ako najdôležitejšie odvetvie v štruktúre ekonomiky dosiahol v novembri 2023 medziročný pokles tržieb o 7,6 percenta a zaznamenal tak druhý najhorší výsledok od začiatku minulého roka.



Bratislava - Senát Mestského súdu Bratislava I ani na druhý pokus neotvoril súdny proces s Ladislavom B. Dôvodom bola neúčasť obžalovaného. Hlavné pojednávanie odročili na 14. marca. Prípad sa týka podozrení z daňových podvodov súvisiacich s výstavbou bytového komplexu Bonaparte.



Moskva - Rusko oznámilo, že požiadalo o zvolanie mimoriadneho zasadnutia Bezpečnostnej rady OSN kvôli útokom USA a Veľkej Británie v Jemene.



Saná - Päť ľudí zahynulo a ďalších šesť utrpelo zranenia pri úderoch Spojených štátov a Británie proti húsíjským povstalcom v Jemene.



Paríž - Iránom podporovaní jemenskí povstalci húsíjovia sú zodpovední za eskaláciu na Blízkom východe. Po útokoch Spojených štátov a Británie na ciele v Jemene to vyhlásilo Francúzsko.


Moskva - Ruská Federálna bezpečnostná služba zadržala pracovníka spoločnosti z Penzianskej oblasti podozrivého zo špionáže pre Poľsko. Zadržaný muž údajne odovzdával poľskej spravodajskej službe tajné informácie o štátnej obrannej zákazke.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR


Washington - Hokejisti Seattlu zvíťazili v NHL v ôsmom stretnutí v sérii a vyrovnali tak klubový rekord, vo Washingtone uspeli 4:1. V drese víťazov nastúpil v prvom útoku Tomáš Tatar, v prvej obrane domácich nechýbal Martin Fehérváry. Do kanadského bodovania sa však obaja nezapísali.

- Erik Černák odohral za Tampu Bay iba 7:58 min, po bodyčeku od Nathana Bastiana už do stretnutia nezasiahol. Lightning doma zdolali New Jersey 4:3 po predĺžení, v druhej obrane Devils nastúpil Šimon Nemec.

- Z triumfu sa tešilo slovenské duo v drese Calgary Martin Pospíšil a Adam Ružička, Flames vyhrali v Arizone 6:2. Pospíšil nezabodoval prvýkrát po troch dueloch, hoci mal až tri strely na bránku. Na ľade bol 10 minút a 42 sekúnd, zaznamenal dva mínusové body, jeden hit a tiež si odsedel dve trestné minúty. Adam Ružička bol v akcii 10 a pol minúty, na bránku súpera vyslal tri strely.

- Juraj Slafkovský a jeho spoluhráči z Montrealu museli stráviť domácu prehru s najslabším mužstvom ligy zo San Jose 2:3. Slafkovský nastúpil v prvom útoku, na ľade bol 17 minút a 47 sekúnd a zaznamenal jeden strelecký pokus.


Obrancovi Seattlu Kraken Justinovi Schultzovi (4) gratulujú ku gólu proti Washingtonu Capitals počas druhej tretiny hokejového zápasu NHL vo štvrtok 11. januára 2024 vo Washingtone.
Foto: TASR/AP