Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 8. október 2024Meniny má Brigita
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 15. januára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 15. januára 2024 - 11.45 h.



Bratislava - Priemerná ročná inflácia za rok 2023 vzrástla medziročne o 10,5 %. Jej vývoj v jednotlivých mesiacoch bol turbulentný. Zatiaľ čo v prvých mesiacoch rast cien osciloval okolo úrovne 15 %, počas roka postupne klesal až na decembrových necelých 6 %. Informoval o tom Štatistický úrad.

- Pri ročnej priemernej medziročnej inflácii 10,5 % dosiahla jadrová inflácia za rok 2023 hodnotu 11,5 % a čistá inflácia hodnotu 9,5 %. Uviedol Štatistický úrad.



Bratislava - Cena elektriny pre Slovensko na pražskej burze PXE uplynulý piatok výraznejšie klesla, na úroveň 93,56 eura za megawatthodinu, a to zo 100,13 eura za megawatthodinu z piatka predošlého týždňa. Ešte v októbri sa pritom cena elektriny na tento rok blížila k 150 eurám za megawatthodinu.



Bratislava - Predseda mimoparlamentnej ĽSNS Marian Kotleba ohlásil prezidentskú kandidatúru. Začína so zberom podpisov. O jeho kandidatúre rozhodol snem ĽSNS.



Bratislava - Slovenský zväz spracovateľov mäsa víta vládny návrh na predĺženie odvodovej úľavy pre potravinárov do 30. júna tohto roka. Je to totiž podľa zväzu jedno z dlho očakávaných systémových riešení pre stabilizáciu cien potravín.



Pezinok - Vyšetrovanie tragickej streľby na Zámockej ulici v Bratislave zastavili. Pri teroristickom útoku zomreli v októbri 2022 dve osoby. Potvrdilo sa, že strelcom bol Juraj K. Informoval o tom dnes špeciálny prokurátor Daniel Lipšic.

Na snímke špeciálny prokurátor Daniel Lipšic hovorí počas tlačovej konferencie k tragickej streľbe na Zámockej ulici v Bratislave, v Pezinku 15. januára 2024.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Pezinok - Samosudkyňa Špecializovaného trestného súdu v Pezinku odsúdila obžalovaného Jozefa B. za schvaľovanie útoku na Zámockej ulici v Bratislave na peňažný trest v sume 700 eur. Rozhodnutie zatiaľ nie je právoplatné, prokurátor sa odvolal.



Bratislava - Pravidlá pre individuálne vzdelávanie nastavené zo strany štátu nezaručujú kvalitné vzdelávanie pre všetkých žiakov. Ovplyvňujú ho aj rizikové okolnosti. Upozornila na to hlavná školská inšpektorka Alžbeta Štofková Dianovská s tým, že záujem o domáce vzdelávanie narastá.



Washington - Softvér založený na umelej inteligencii bude mať ďalekosiahly vplyv na pracovné miesta a mzdy. V rozvinutých ekonomikách by umelá inteligencia mohla ovplyvniť približne 60 % pracovných miest. Oznámil to včera Medzinárodný menový fond.



Ženeva - Organizácia spojených národov dopoludnia uviedla, že v tomto roku bude potrebovať 4,2 miliardy dolárov na poskytnutie humanitárnej pomoci Ukrajine a jej občanom, ktorí utiekli z vojnou zmietanej krajiny.

- Rusko dnes oznámilo, že odsúdilo viac než 200 ukrajinských vojnových zajatcov na dlhé tresty odňatia slobody "za vraždenie civilistov a zlé zaobchádzanie s vojnovými zajatcami" - takmer dva roky od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu.



Gaza - Ministerstvo zdravotníctva riadené palestínskym militantným hnutím Hamas dopoludnia informovalo, že pri izraelských útokoch na Pásmo Gazy prišlo v noci o život vyše 60 Palestínčanov.

- Austrálska ministerka zahraničných vecí Penny Wongová vyzvala na trvalé humanitárne prímerie medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas v Pásme Gazy. Urobila tak pred odchodom na svoju cestu po krajinách Blízkeho východu.



Peking - Čína dnes uviedla, že je zásadne proti akýmkoľvek stretnutiam oficiálnych delegácií Spojených štátov a Taiwanu. Reagovala tak na dnešné stretnutie nového taiwanského prezidenta Laj Čching-tea s neoficiálnou delegáciou americkej vlády na Taiwane.

- Vláda na malom tichomorskom ostrove Nauru dnes oznámila, že prerušuje diplomatické vzťahy s Taiwanom a miesto toho uzná Čínu. Ide o prvého diplomatického spojenca Taiwanu, ktorý sa rozhodol rozvíjať vzťahy v prospech Pekingu po sobotňajších taiwanských prezidentských voľbách.



Rio de Janeiro — Najmenej 11 ľudí prišlo o život pri prívalových dažďoch a záplavách, ktoré včera zasiahli druhé najväčšie brazílske mesto Rio de Janeiro. Výdatné dažde premenili početné ulice na rieky.



Bratislava - V niektorých okresoch na Slovensku sa môžu dnes tvoriť snehové jazyky a záveje. Na západe a na horách treba počítať so silnejším vetrom. Slovenský hydrometeorologický ústav preto vydal výstrahy prvého stupňa.