Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 8. október 2024Meniny má Brigita
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 22. januára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 22. januára 2024 - 11.45 h.



Bratislava - Minister zahraničných vecí Juraj Blanár sa dnes zúčastní na zasadnutiach Rady Európskej únie pre zahraničné veci. Hlavnými témami rokovania ministrov bude situácia na Blízkom východe a na Ukrajine.



Bratislava - Koordinačným orgánom pre dohľad nad dodržiavaním povinností poskytovateľov online sprostredkovateľských služieb vrátane internetových vyhľadávačov má byť Rada pre mediálne služby. Vyplýva to z návrhu novely zákona o mediálnych službách a transpozície príslušných nariadení Európskej únie.



Varín - Riaditeľka Národného parku Malá Fatra Gabriela Kalašová skončila vo funkcii. Odvolanie z postu jej oznámil štátny tajomník ministerstva životného prostredia Filip Kuffa bez udania dôvodu. Od dnes je podľa nej poverený riadením národného parku lesník Peter Cáder.
Na snímke bývalá riaditeľka správy národného parku Malá Fatra Gabriela Kalašová počas vymenovania riaditeľov národných parkov v Bratislave 12. októbra 2022.
Foto: TASR - Jaroslav Novák



Bratislava - Takmer 80 percent základných škôl a stredných škôl už zaslalo dotazník na získanie moderného digitálneho vybavenia zadarmo. Ide o jednu z podmienok v projekte DigiEDU, na ktorý je vyčlenených viac ako 200 miliónov eur.



Bratislava - Na portáli Slovensko.sk pribudli nové elektronické formuláre na podanie žiadosti o zaradenie do evidencie uchádzačov o zamestnanie pre ľudí bez práce. Novinka tak odstránila potrebu fyzickej návštevy úradov práce, sociálnych vecí a rodiny či podávania žiadosti cez internet.



Nitra - Katolícka cirkev si v týchto dňoch pripomína 100. výročie narodenia Jána Chryzostoma kardinála Korca. Včera sa v Katedrále - Bazilike sv. Emeráma na Nitrianskom hrade konala slávnostná pontifikálna svätá omša. Dnes pokračovali oslavy medzinárodnou odbornou konferenciou, ktorá sa venovala životu a dielu kardinála Korca.
V pondelok 22. januára 2024 pokračovali oslavy medzinárodnou odbornou konferenciou, ktorá sa venovala životu a dielu kardinála Korca.
Foto: TASR - Henrich Mišovič



Bratislava - Lekárne evidujú rastúci počet arogantného až agresívneho správania pacientov voči lekárnikom. Upozornili na to Asociácia prevádzkovateľov sieťových lekární a Slovenská lekárnická komora. Predseda Asociácie prevádzkovateľov sieťových lekární Jaroslav Kypr poukázal aj na prípad, keď v lekárni zaznamenali okrem verbálneho aj fyzický útok.



Bratislava - Ceny mlieka na Slovensku sa medziročne ešte zvýšili, jeho objem však v roku 2023 klesol na historické minimum. Na základe oficiálnych štatistík to vyhlásil Slovenský mliekarenský zväz, podľa ktorého bola cena surového kravského mlieka v roku 2023 historicky najvyššia.



Praha - Česko za 20 rokov v Európskej únii dokázalo, že je poctivý a spoľahlivý partner, ktorý sa dokáže správne zachovať v krízach a tiež solidárne pomáhať slabším. Na konferencii 20 rokov tvoríme Európu to povedal český premiér Petr Fiala.



Kamala - Severná Kórea obhajovala posilňovanie svojej armády počas summitu Hnutia nezúčastnených krajín v Ugande ako oprávnený výkon práv suverénneho štátu čeliaceho vojenskej konfrontácii s Washingtonom. KĽDR tvrdí, že nedávny test podmorského jadrového dronu Haeil-5-23 v Japonskom mori bol odpoveďou na spoločné námorné vojenské cvičenie Južnej Kórey, USA a Japonska.



Kyjev - Poľský premiér Donald Tusk pricestoval na návštevu Kyjeva, kde sa okrem iného stretne s ukrajinským prezidentom Volodymrom Zelenským.



Brusel - Šéf zahraničnej politiky Európskej únie Josep Borrell uviedol, že Izrael nemôže vybudovať mier len vojenskými prostriedkami. Takisto trval na riešení konfliktu s Palestínčanmi na úrovni dvoch štátov.



Kyjev - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil návrh zákona o viacnásobnom občianstve, ktorý by mohol cudzincom bojujúcim po boku ukrajinskej armády proti Rusku otvoriť cestu k občianstvu.



Gaza - V Pásme Gazy po vyše týždni obnovili telekomunikačné služby, vyplýva z údajov portálu NetBlocks.org monitorujúceho celosvetové sieťové pripojenie. Išlo o najdlhší takmer úplný výpadok pripojenia od začiatku vojny.



New York - Slovenský hokejista Tomáš Tatar zaznamenal v noci na dnes asistenciu v zámorskej NHL. Bol pri jedinom góle svojho Seattlu v podaní Jordana Eberleho, ich tím prehral s Torontom 1:3. Tomáš Tatar zaznamenal okrem asistencie aj jednu plusku, tri strely na bránku a na ľade strávil 15:02 minúty.

Pravé krídlo Seattle Kraken Jordan Eberle (7) sa teší s ľavým krídlom Tomášom Tatarom (90) a obrancom Brianom Dumoulinom (vpravo) po strelení gólu proti Torontu Maple Leafs počas druhej tretiny hokejového zápasu NHL v nedeľu 21. januára 2024 v Seattli.
Foto: TASR/AP