Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 22. október 2024Meniny má Sergej
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 31. januára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 31. januára 2024 - 11.45 h.



Bratislava - Celkovo 11 kandidátov chce zabojovať o post prezidenta v nadchádzajúcich voľbách. V abecednom poradí kandidujú Andrej Danko, Patrik Dubovský, Krisztián Forró, Štefan Harabin, Ivan Korčok, Marian Kotleba, Ján Kubiš, Igor Matovič, Milan Náhlik, Peter Pellegrini a Róbert Švec. O polnoci uplynul termín, dokedy sa mohli prihlášky doručiť do parlamentnej podateľne.



Bratislava - Slovensko nevidí problém v návrhoch, ktorými Maďarsko podmieňuje svoj súhlas so schválením revízie rozpočtu EÚ potrebnej na pomoc Ukrajine počas nasledujúcich štyroch rokov v objeme 50 miliárd eur. Na zasadnutí európskeho výboru Národnej rady to uviedol štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Marek Eštok, ktorý na ňom zastupoval premiéra Roberta Fica.



Bratislava - Žiaci základných a stredných škôl dostávajú počas dnešného dňa polročné výpisy hodnotenia. Žiakov prvého a deviateho ročníka Základnej školy Podzáhradná v Bratislave navštívil aj minister školstva, vedy, výskumu a športu Tomáš Drucker.

- Hodnotenie za prvý polrok školského roka 2023/2024 si prevezme 508.480 žiakov základných škôl a 214.727 žiakov stredných škôl. Pre takmer 64.000 prvákov základných škôl to bude ich prvé polročné hodnotenie.



Bratislava - Pri projekte novej martinskej nemocnice sú vážne prekážky. Okrem iného sa ešte neuzavrelo verejné obstarávanie na zhotoviteľa stavby. Upozornil na to riaditeľ Univerzitnej nemocnice Martin Peter Durný. Spoločne so šéfkou rezortu zdravotníctva Zuzanou Dolinkovou deklarovali, že urobia všetko preto, aby sa stihol míľnik, s ktorým počíta plán obnovy a neprepadli európske peniaze, z ktorých sa má výstavba financovať.

Na snímke riaditeľ Univerzitnej nemocnice Martin (UNM) Peter Durný počas tlačovej konferencie k aktuálnej situácii v súvislosti s výstavbou novej Univerzitnej nemocnice v Martine, 31. januára 2024 v Bratislave.
Foto: TASR - Jakub Kotian


Bratislava - Čistý zisk 25 bánk pôsobiacich na Slovensku v minulom roku medziročne vzrástol o takmer 380 miliónov eur alebo 46 % na 1,2 miliardy eur. Vyplýva to z predbežných neauditovaných údajov Národnej banky Slovenska.



Bratislava - Vo veku 86 rokov zomrel včera novinár Juraj Alner. V roku 1993 spoluzakladal slovenskú sekciu Asociácie európskych novinárov, pričom 15 rokov stál na jej čele. V roku 2015 získal francúzske vyznamenanie Rad čestnej légie.



Brusel - Európska únia požiadala ministrov obrany členských krajín, aby predostreli podrobný prehľad vojenskej pomoci, ktorú poskytujú Ukrajine na jej boj proti ruskej invázii.



Washington - Americký prezident Joe Biden mieni obísť odpor Kongresu voči ďalšej vojenskej pomoci Ukrajine cez Grécko. Tejto európskej krajine chce dodať zbrane s tým, že svoje vlastné nadbytočné vybavenie daruje Kyjevu. Na svojej webovej stránke o tom informoval magazín Forbes, uviedla nemecká spravodajská televízia n-tv.



Washington - Ukrajinu zrejme čaká ťažký rok bojov proti Rusku, vyhlásil riaditeľ americkej Ústrednej spravodajskej služby William Burns. Upozornil, že ukončenie americkej pomoci Kyjevu by bola chyba "historických rozmerov".



Kyjev - Ukrajinská vláda predložila do parlamentu zmenenú a doplnenú verziu zákona o sprísnení pravidiel mobilizácie s cieľom zabezpečiť, aby krajina mala dostatočnú bojovú silu na pokračovanie v ťažení proti ruskej invázii.



Džanín - Príslušníci izraelských síl prezlečení za ženy civilistky a zdravotníkov vtrhli do nemocnice na okupovanom území Západný breh Jordánu a zabili troch palestínskych militantov. Táto dramatická razia potvrdzuje, že vojnové násilie sa z Pásma Gazy rozšírilo aj do tejto ďalšej palestínskej enklávy.



Washington - Bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa opäť nominovali na Nobelovu cenu za mier. Podľa navrhovateľky - republikánskej kongresmanky Claudie Tenneyovej - zohral Trump počas svojho pôsobenia v úrade dôležitú úlohu v sprostredkovaní dohôd medzi Izraelom a arabskými krajinami - Spojenými arabskými emirátmi a Bahrajnom - z roku 2020.



New York - Hokejisti Seattlu so slovenským útočníkom Tomášom Tatarom prehrali v noci na dnes v zámorskej NHL na ľade San Jose 0:2.



San Diego - Slovenský hokejista Pavol Regenda strelil svoj 15. gól v sezóne v zámorskej AHL. Jeho San Diego Gulls však podľahol po predĺžení Milwaukee 3:4.