Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 23. október 2024Meniny má Alojzia
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 27. februára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 27. februára 2024 - 11.45 h.



Bratislava - Do programu aktuálnej schôdze parlamentu pribudla vládna novela Trestného zákona aj s návrhom na jej prerokovanie v skrátenom legislatívnom konaní. Novela sa týka premlčacích lehôt. O návrhu na skrátené legislatívne konanie by mali poslanci rokovať po dnešnom prvom bloku hlasovaní, a to až do úplného prerokovania návrhu. Následne by mali o ňom hlasovať.
Na snímke hore vpravo podpredseda Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) Andrej Danko (SNS) a dole vľavo poslanec NR SR Igor Matovič (hnutie Slovensko) počas 9. schôdze parlamentu v Bratislave 27. februára 2024.
Foto: TASR - Jaroslav Novák



Bratislava - Minimálna hranica obratu pre povinnú registráciu na platenie dane z pridanej hodnoty (DPH) sa nezvýši zo súčasnej úrovne 49.790 eur na 75.000 eur. Návrh novely zákona z dielne poslancov opozičnej SaS Mariána Viskupiča a Branislava Gröhlinga parlament dnes neposunul do druhého čítania.



Bratislava - Slovensko vyjadrilo v diplomatickej nóte vážne pochybnosti týkajúce sa vyšetrovania úmrtia slovenského občana Jozefa Chovanca po zásahu polície v Belgicku v roku 2018. Minulý týždeň ju odovzdali belgickej veľvyslankyni. Dnes o tom informoval minister zahraničných vecí Juraj Blanár.
Na snímke sprava minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár, minister spravodlivosti SR Boris Susko (obaja Smer-SD) počas brífingu k téme úmrtia slovenského občana Jozefa Chovanca po zásahu polície v Belgicku v roku 2018. V Bratislave 27. februára 2024.
Foto: TASR - Dano Veselský



Bratislava - Nové funkcionality elektronickej schránky portálu slovensko.sk boli aktivované už viac ako 114.000 krát. Záujem je aj o zmenu, ktorá priniesla spustenie vzdialeného vydávania kvalifikovaných mandátnych certifikátov. Informovalo o tom dnes Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Slovenskej republiky.



Paríž - V rámci úsilia Západu zabrániť ruskému víťazstvu vo vojne na Ukrajine nie je vylúčené nič, uviedol francúzsky premiér Gabriel Attal. Vyjadrenie predsedu francúzskej vlády prichádza deň po tom, čo francúzsky prezident Emmanuel Macron vyhlásil, že v tejto súvislosti nie je vylúčené ani vyslanie západných pozemných jednotiek.



Kyjev - Bez ďalšej vojenskej pomoci Spojených štátov Ukrajina nebude môcť brániť lodný koridor v Čiernom mori, ktorý jej umožňuje vyvážať milióny ton obilia do sveta, uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Ukrajina vlani v auguste vytvorila nový koridor na vývoz obilia cez Čierne more, ktorý ide mimo medzinárodných vôd a využíva trasy pozdĺž pobrežia Bulharska a Rumunska, členských krajín Severoatlantickej aliancie.



Soul - Severokórejské muničné továrne pracujú na plný výkon, aby mohli Rusku dodávať zbrane výmenou za potraviny a iné komodity, uviedol juhokórejský minister obrany Sin Won-sik. Podľa neho sa odhaduje, že Severná Kórea od septembrového summitu severokórejského vodcu Kim Čong-una a ruského vodcu Vladimira Putina dodala do Ruska približne 6700 kontajnerov tovarov.



Los Angeles - Bývalému informátorovi amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) Alexandrovi Smirnovovi, ktorého obvinili z klamstiev o americkom prezidentovi Joeovi Bidenovi a jeho synovi Hunterovi, včera zamietli prepustenie na kauciu pre obavy z možného úteku.
Na kresbe zo súdnej siene Alexander Smirnov na súde v Los Angeles 26. februára 2024.
Foto: TASR/AP



Washington - Európska únia sa zrejme v nasledujúcich mesiacoch dohodne na zhabaní finančných ziskov Ruska, ktoré vznikajú na území eurobloku, a ich presunutí do fondu na podporu Ukrajiny. Počas návštevy Washingtonu uviedol grécky osobitný vyslanec pre Ukrajinu Spiros Lampridis. Nepôjde o taký radikálny krok, akým by bolo zhabanie majetku. Podľa Lampridisa by v tom prípade šlo o porušenie medzinárodného práva.



Budapešť - Včerajšie rozhodnutie maďarského Národného zhromaždenia schváliť vstup Švédska do Severoatlantickej aliancie privítali po švédskom premiérovi Ulfovi Kristerssonovi a generálnom tajomníkovi NATO Jensovi Stoltenbergovi aj Spojené štáty, Veľká Británia i Francúzsko. Maďarsko ratifikovala prijatie Švédska do NATO ako posledná členská krajina Aliancie.



Las Vegas - Vedenie klubu NHL Vegas Golden Knights povolalo slovenského hokejistu Jakuba Demeka späť do prvého tímu. Stalo sa tak iba deň po tom, ako úradujúci šampión poslal 20-ročného útočníka na farmu. Golden Knights pôvodne povolali Demeka z farmy ešte v piatok. Slovenský krídelník však nenastúpil v noci na nedeľu proti Ottawe, v zápase bol iba zdravý náhradník.



Praha - V sídle Českého tenisového zväzu zasahovali dnes zložky z Národnej centrály proti organizovanému zločinu. Tamojšia polícia začala trestné stíhanie pre dotačné podvody, preveruje najmä využívanie štátnych dotácií na organizovanie tenisových turnajov. Policajti obvinili štyri fyzické a štyri právnické osoby.