Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 22. október 2024Meniny má Sergej
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 28. februára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 28. februára 2024 - 11.45 h.



Bratislava - Poslanci národnej rady rokujú o novele Trestného zákona, ktorá prešla včera do druhého čítania. O návrhu majú rokovať až do úplného prerokovania vrátane hlasovania. Rozprava v druhom čítaní bude skrátená na 12 hodín tak, ako to bolo aj v diskusii v prvom čítaní. Do rozpravy sa prihlásilo 13 poslancov.



Bratislava - Vláda schválila na svojom výjazdovom rokovaní štatút Ministerstva cestovného ruchu a športu Slovenskej republiky. V štatúte stanovila hlavné úlohy ministerstva, zásady riadenia či organizačnú štruktúru rezortu. Štatút nadobudne účinnosť 1. marca.
Na snímke zľava štátny tajomník ministerstva životného prostredia (MŽP) SR Filip Kuffa, podpredsedníčka vlády a ministerka hospodárstva SR Denisa Saková (Hlas-SD), predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) a štátny tajomník Ministerstva obrany SR Igor Melicher počas výjazdového rokovania vlády SR na Základnú školu T. J. Moussona v Michalovciach 28. februára 2024.
Foto: TASR - František Iván



Bratislava/Michalovce - Štát rokuje s viacerými investormi nielen pre okres Michalovce, ale pre celý východ a juh Slovenska. Pred dnešným výjazdovým rokovaním vlády v Michalovciach to povedala ministerka hospodárstva Denisa Saková. O ktoré spoločnosti ide, ale odmietla špecifikovať, nakoľko investícia by sa podľa nej mohla zmariť.



Bratislava - Novým predsedom Úradu priemyselného vlastníctva Slovenskej republiky bude od 29. februára Pavol Gregorčok. Na tomto poste nahradí Matúša Medveca.



Bratislava - Minister školstva Tomáš Drucker verí, že v marci bude existovať nový systém odmeňovania učiteľov. Stále podľa jeho slov prebiehajú diskusie s partnermi o spravodlivosti príplatkov. Do úvahy pritom berú všetky kraje.



Bratislava - Štatistický úrad informoval, že realizačné ceny nehnuteľností určených na bývanie na Slovensku vo 4. štvrťroku 2023 medzikvartálne stúpli o 2,1 percenta, toto tempo rastu platilo tak pre nové, ako aj pre existujúce nehnuteľnosti.



Bratislava - Na Slovensku sa v roku 2022 narodilo 53.405 detí. Väčšina pochádzala z jednopočetného tehotenstva. Vyplýva to z dát Národného centra zdravotníckych informácií. Centrum okrem iného priblížilo, že 171 novorodencov nemalo uvedený trvalý pobyt v Slovenskej republike alebo bol neznámy, a 357 novorodencov sa narodilo mimo zdravotníckeho zariadenia.



Bratislava - Hoci podľa viacerých medzinárodných prieskumov patria Slováci k národom, ktoré majú najväčšie tendencie uveriť konšpiráciám a nepravdivým informáciám, väčšina Slovákov je presvedčená, že dokáže rozlíšiť hoax od pravdy. Myslí si to 69 percent. Vyplýva to z reprezentatívneho online prieskumu agentúry NMS Market Research Slovakia.



Moskva - Pohreb ruského opozičného politika Alexeja Navaľného sa uskutoční tento piatok v bohorodičnom Chráme ikony Utíš môj smútok v moskovskom rajóne Maryno. Pochovajú ho následne na Borisovskom cintoríne.
Kvapky dažďa zakrývajú portrét ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného, ​​ktorý je umiestnený medzi kvetmi pred ruskou ambasádou v Berlíne, v stredu 21. februára 2024.
Foto: TASR/AP



Ženeva - Investigatívne tímy niekoľkých západných médií zistili, že humanitárna organizácia Ruský Červený kríž sa používa ako nástroj kremeľskej propagandy - napriek tomu, že podľa štatútu má byť neutrálna a oddelená od politiky.



New York - Dvoch mužov usvedčili z vraždy známeho amerického rapera a DJ Jama Mastera Jaya, ktorý bol členom rapovej skupiny Run-DMC. V októbri 2002 ho zastrelili v jeho nahrávacom štúdiu v newyorskej štvrti Queens. Jeho vražda tak bola neobjasnená vyše dve desaťročia. Porota amerického federálneho súdu v newyorskom Brooklyne uznala obžalovaných Ronalda Washingtona a údajného strelca Karla Jordana mladšieho za vinných vo všetkých bodoch obžaloby.



New York - Hokejisti Montrealu so slovenským útočníkom Jurajom Slafkovským zastavili päťzápasovú sériu prehier v NHL, keď v noci na dnes zdolali Arizonu 4:2. Juraj Slafkovský nebodoval vo štvrtom stretnutí za sebou, inkasoval dva dvojminútové tresty za nedovolenú hru so zdvihnutou hokejkou. Calgary s Martinom Pospíšilom si rovnakým výsledkom poradilo s Los Angeles a vyhralo štvrtý zápas za sebou. Tampa Bay s obrancom Erikom Černákom prehrala v dôležitom súboji na ľade Philadelphie 2:6. Washington stále bez zraneného obrancu Martina Fehérváryho prehral na ľade Detroitu vysoko 3:8.



Austin - Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do 2. kola dvojhry na turnaji WTA v Austine. V úvodnom kole zdolala siedmu nasadenú Američanku Peyton Stearnsovú v troch setoch 6:2, 4:6, 7:5. V 2. kole sa stretne s ďalšou domácou hráčkou Sachiou Vickeryovou.