Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 22. október 2024Meniny má Sergej
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 11. marca (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 11. marca 2024 - 11.45 h.



Bratislava/Častá - Vláda chce rozvíjať sociálny dialóg s predstaviteľmi samospráv, ktorý tu v minulých rokoch chýbal. Predseda vlády Robert Fico to zdôraznil predpoludním na otvorení nových a zrekonštruovaných priestorov materskej školy i základnej školy v obci Častá v pezinskom okrese.

V obci Častá slávnostne otvorili prístavbu materskej školy za účasti predsedu vlády SR Roberta Fica (Smer-SD) v pondelok 11. marca 2024. Na snímke v popredí premiér SR Robert Fico (Smer-SD) a v pozadí vľavo minister školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR Tomáš Drucker (Hlas-SD) a vpravo predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba.
Foto: TASR - Martin Baumann


Bratislava - Novelu trestných kódexov aj uznesenie Ústavného súdu, ktorým pozastavil účinnosť časti novely, zverejnili dnes v Zbierke zákonov.



Bratislava - Predseda opozičného KDH a poslanec Národnej rady Milan Majerský ocenil zverejnenie novely trestných kódexov a uznesenia Ústavného súdu v Zbierke zákonov.



Bratislava - Poslanci Národnej rady za PS podali podnet na Generálnu prokuratúru v súvislosti so zmenou vedenia Slovenskej informačnej služby. Žiadajú, aby prokuratúra preskúmala zákonnosť doplnenia štatútu tajnej služby. Hnutie sa zároveň listom obrátilo na SIS. Vyzýva na odtajnenie mechanizmu, ktorým sa Pavol Gašpar dostal do vedenia služby.



Bratislava - Kandidátnu listinu pre voľby do Európskeho parlamentu podalo 24 politických strán a jedna koalícia. Na kandidátnych listinách je 324 kandidátov. Termín na podanie kandidátok uplynul o polnoci.



Vatikán/Kyjev/Praha - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo svojom videoposolstve z noci na dnes kritizoval pápežovu výzvu na rokovania medzi Kyjevom a Moskvou.

Pápež František číta svoje posolstvo počas poludňajšej modlitby Anjel Pána z okna svojho ateliéru s výhľadom na Námestie svätého Petra vo Vatikáne, v nedeľu 10. marca 2024.
Foto: TASR/AP


Berlín - Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková kritizovala výzvu pápeža Františka, aby Ukrajina rokovala s Moskvou. Šéfka nemeckej diplomacie uviedla, že nerozumie pápežovmu postoju.



Budapešť - Bývalý americký prezident Donald Trump neposkytne Ukrajine financie na boj proti Rusku, ak vyhrá v novembrových voľbách a stane sa opäť prezidentom. Tvrdí to maďarský premiér Viktor Orbán, ktorý sa minulý týždeň s Trumpom stretol v Spojených štátoch, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.



Rijád - Vo väčšine krajín, kde žije obyvateľstvo vyznávajúce islam, sa dnes začína posvätný mesiac moslimov - ramadán.



Štokholm - Dovoz zbraní do Európy sa za posledných päť rokov takmer zdvojnásobil, k čomu vo významnej miere prispela vojna na Ukrajine. Vývoz zbraní z Ruska, kedysi druhého najväčšieho exportéra na svete po USA, sa zároveň v rovnakom období znížil na polovicu, oznámil Štokholmský inštitút pre mierový výskum.



Los Angeles/Londýn - Tajné služby členských krajín aliancie NATO odhadujú, že Rusko každý mesiac vyprodukuje asi 250.000 delostreleckých granátov, informovala americká spravodajská televízia CNN. Kým Rusko je ročne schopné vyrobiť asi tri milióny delostreleckých granátov, kapacity Spojených štátov a Európskej únie umožňujú Ukrajine dodávať ročne najviac 1,2 milióna tohto typu munície.



Moskva - Veliteľ ruského vojenského námorníctva Nikolaj Jevmenov odišiel do výslužby a bol nahradený doterajším veliteľom Severnej flotily admirálom Alexandrom Mojsejevom. TASR prevzala správu z agentúry DPA, ktorá sa odvoláva na oficiálne nepotvrdené správy ruských médií.



Jeruzalem - Izraelský brigádny generál Barak Hiram dostal disciplinárny trest za to, že bez súhlasu svojho nadriadeného vydal rozkaz vyhodiť do vzduchu budovu univerzity al-Isráa v palestínskom meste Gaza.



Los Angeles - Ukrajinský režisér Mstyslav Černov, ktorý získal včera pre svoju vlasť prvého Oscara, uviedol, že by toto prestížne filmové ocenenie radšej vymenil za to, aby v jeho krajine nebola vojna. Černova ocenili za snímku dokumentujúcu ruské obliehanie mesta Mariupol.



Ženeva - Piatich zo skupiny šiestich skialpinistov, ktorí sa počas víkendu stratili vo švajčiarskych Alpách, našli mŕtvych. Miestne médiá napísali, že pátranie po šiestom nezvestnom pokračuje. Švajčiarska polícia pre stanicu BBC potvrdila, že všetci skialpinisti sú švajčiarski občania vo veku od 21 do 58 rokov.

Šéf polície vo švajčiarskom kantóne Valais Christian Varone hovorí počas tlačovej konferencie 11. marca 2024 vo švajčiarskom Sione.
Foto: TASR/AP


Washington - Päť ľudí prišlo o život pri havárii malého súkromného lietadla, ktoré sa zrútilo včera popoludní v americkom štáte Virgínia.