Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 22. október 2024Meniny má Sergej
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 12. marca (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 12. marca 2024 - 11.45 h.



Bratislava - V Slovenskej republike sa boj proti korupcii dostal do extrémneho stavu. Uviedol to dnes predseda vlády Robert Fico v Bratislave na konferencii Integrity fórum 2024, ktorú zorganizoval úrad vlády v spolupráci s OECD. "My sme dostali boj proti korupcii do stavu, ktorý je extrémny. Tá extrémnosť sa prejavuje vo viacerých úrovniach. Prvou úrovňou extrému je, že sa úradníci začali báť prijímať rozhodnutia. My dnes musíme konštatovať, že jeden z významných faktorov, napríklad prečo Slovensko nie je veľmi úspešné v čerpaní fondov EÚ alebo plánu obnovy, je práve to, že rozhodujúci ľudia, ktorí majú prijímať konkrétne rozhodnutia, jednoducho odmietajú tieto rozhodnutia robiť a odkladajú ich," priblížil.



Bratislava - Viac ako 41.000 maturantov čakajú oddnes písomné maturity. Do 15. marca budú overovať ich vedomosti zo slovenského jazyka a literatúry, cudzieho jazyka, matematiky a v prípade žiakov maďarskej a ukrajinskej národnosti aj z ich materinského jazyka. Z celkového počtu maturantov je vyše 2500 žiakov so zdravotným znevýhodnením.

Na snímke sprava minister školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR Tomáš Drucker (Hlas-SD) a predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba počas návštevy Strednej priemyselnej školy elektrotechnickej na Hálovej 16, kde sa zúčastnili otvárania obálok s testami písomných maturít zo slovenského jazyka a literatúry. V Bratislave 12. marca 2024.
Foto: TASR - Dano Veselský


Bratislava - Pre pokračovanie prác na budovaní križovatky diaľnic D1/D4 treba oddnes počítať s dopravnými obmedzeniami. Uzatvorený bude totiž most nad D1, ktorý spája cestu I/61 s Čiernou Vodou, miestnou časťou Chorvátskeho Grobu. Dôvodom je jeho postupné odstraňovanie. Občania i vodiči by mali dodržiavať dopravné značenia a rešpektovať pokyny polície.



Bratislava - Polícia začala trestné stíhanie pre neskoré uhradenie faktúr bývalým vedením ministerstva životného prostredia. Mala tam vzniknúť škoda takmer 600.000 eur.



Košice - Najvyšší súd (NS) rozhodol v máji 2022 o väzbe pre advokáta Mareka P. protiprávne. Došlo k porušeniu jeho základného práva na osobnú slobodu a práva na slobodu a bezpečnosť. Na základe sťažnosti Mareka P. o tom rozhodol Ústavný súd SR, ktorý uznesenie NS zrušil.



Praha - Hranicou rozširovania Severoatlantickej aliancie je vôľa štátov byť jej členom. Nemožno si od inej mocnosti nechať vnútiť, kto môže alebo nemôže byť členom NATO. Spravodajkyni TASR to v rozhovore k 25. výročiu členstva Českej republiky (ČR) v Aliancii povedal český premiér Petr Fiala. Význam NATO pre ČR aj pre bezpečnosť v Európe označil za zásadný.



Frankfurt nad Mohanom - Palubný personál nemeckej spoločnosti Lufthansa vstúpil dnes nadránom do štrajku na letisku vo Frankfurte nad Mohanom. Oznámila to odborová organizácia palubných sprievodcov (UFO). Protestná akcia na najvyťaženejšom nemeckom letisku sa začala o 4.00 h ráno a potrvá do 23.00 h. V dôsledku štrajku sa očakáva zrušenie približne 600 letov.



Washington - Donald Trump počas svojho pôsobenia vo funkcii amerického prezidenta povedal, že nacistický vodca Adolf Hitler "urobil aj isté dobré veci" a opakovane sa pochvalne vyjadril o ruskom prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Uviedol to exšéf kancelárie Bieleho domu John Kelly. Trump takisto opakovane vyzdvihol aj severokórejského vodcu Kim Čong-una, uviedol Kelly, ktorý bol šéfom kancelárie Bieleho domu od júla 2017 do januára 2019.



Brusel/Štrasburg - Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová v pléne Európskeho parlamentu uviedla, že exekutíva EÚ odporučí členským krajinám začať prístupové rokovania aj s Bosnou a Hercegovinou.



Ženeva - Osobitná spravodajkyňa Rady OSN pre ľudské práva pre Rusko Marijana Kacarovová tvrdí, že za smrť ruského opozičného politika Alexeja Navaľného je zodpovedná Moskva, keďže ho buď zabili vo väzení, alebo zomrel na následky podmienok zadržiavania, ktoré sa rovnali mučeniu.



New York - Slovenský hokejista Šimon Nemec strelil v noci na dnes svoj tretí gól v prebiehajúcej sezóne NHL. Jeho New Jersey Devils však prehrali na ľade New York Rangers 1:3. Nemec zaznamenal presný zásah po 26-zápasovej odmlke, predtým naposledy skóroval 5. januára do siete Chicaga. Washington bez zraneného Martina Fehérváryho podľahol Winnipegu 0:3.