Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 22. október 2024Meniny má Sergej
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 21. marca (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 21. marca 2024 - 11.45 h.



Bratislava - Slovensko bude v sobotu 23. marca bude v prvom kole volieb voliť prezidenta. Na zvolenie v prvom kole musí kandidát získať viac ako polovicu hlasov všetkých oprávnených voličov. Do druhého kola, ktoré sa uskutoční 6. apríla, postupujú dvaja najúspešnejší uchádzači. Volebné miestnosti budú pri oboch kolách otvorené od 7.00 do 22.00 h.

- Sumarizáciu prezidentských volieb bude zabezpečovať vyše 600 pracovníkov Štatistického úradu. Priebežné aj definitívne výsledky budú zverejňované na portáli volbysr.sk.



Bratislava - Generálna prokuratúra zrušila postupom podľa paragrafu 363 Trestného poriadku obvinenie bývalému riaditeľovi Slovenskej informačnej služby Vladimírovi P. a šéfovi Národného bezpečnostného úradu Romanovi K. v kauze Rozuzlenie.

Vladimír P., archívna snímka.
Foto: TASR Jaroslav Novák


Bratislava/Pezinok - Hlavné pojednávanie v korupčnej kauze guvernéra Národnej banky Slovenska a exministra financií Petra Kažimíra sa zajtra neuskutoční. Dôvodom je hospitalizácia obžalovaného. Pôvodne boli plánované záverečné reči.



Bratislava - Vo veku 44 rokov zomrel 20. marca novinár a dlhoročný šéfredaktor denníka Korzár Jaroslav Vrábeľ. V redakcii Korzára bol, s dvoma krátkymi prestávkami, takmer 25 rokov.



Bratislava - Záujemcovia si môžu nechať pri príležitosti dnešného Svetového dňa vody skontrolovať obsah dusičnanov a dusitanov vo vode z ich studne. Bezplatné analýzy poskytne Úrad verejného zdravotníctva a viaceré regionálne úrady verejného zdravotníctva.



Liptovský Mikuláš - Situácia v Liptovskom Mikuláši a priľahlých obciach po nedeľnom útoku medveďa v centre mesta je plne pod kontrolou. Na sociálnej sieti o tom obyvateľov ubezpečila Štátna ochrana prírody. Zásahový tím v spolupráci s ostatnými bezpečnostnými zložkami organizuje 24-hodinové hliadky.



Brusel - Predaj nových áut v Európskej únii vo februári 2024 vzrástol medziročne o 10,1 percenta. Tempo rastu predaja sa pritom spomalilo z 12,1 % v januári.



Bratislava - Elektronické maturitné skúšky a Testovanie 9 by sa na Slovensku mohli zaviesť od roku 2026. Na niektorých školách už od budúceho roka. Uviedol to minister školstva Tomáš Drucker.



Bratislava - Slováci za tohtoročný veľkonočný nákup potravín zaplatia medziročne viac približne o 3 %. Ako uviedla analytička Eva Sadovská, najviac si aktuálne priplácame za ovocie, a to 11,9 %. Cukrovinky a sladkosti sú drahšie o 6,5 %, zelenina o 6,4 %. Lacnejšie sú najmä oleje a tuky, a to o 7,5 %. Mlieko, syry a vajcia zlacneli v priemere o 3,7 %.



Kyjev - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval dnes západné krajiny, aby prejavili politickú vôľu pomôcť Kyjevu po nočnom ruskom útoku na hlavné mesto. Ruský raketový útok na Kyjev zranil 17 ľudí.



Moskva - Úradujúceho ruského prezidenta Vladimira Putina podporilo viac ako 72 percent ruských voličov, ktorí volili vo volebných miestnostiach v zahraničí. Druhé miesto vo voľbách v zahraničí obsadil predstaviteľ strany Noví ľudia Vladislav Davankov so 16,5 percentami hlasov. Putina porazil v 15 európskych krajinách.



Rijád - Spojené štáty predložili Bezpečnostnej rade Organizácie Spojených národov návrh rezolúcie, v ktorom vyzývajú na "okamžité prímerie spojené s prepustením rukojemníkov" v Pásme Gazy.



Washington - Vláda USA uznáva Arunáčalpradéš ako súčasť Indie a dôrazne sa stavia proti akýmkoľvek jednostranným pokusom Číny o presadzovanie územných nárokov. Peking si nárokuje Arunáčalpradéš ako súčasť južného Tibetu. Naí Dillí tvrdí, že región bol vždy súčasťou Indie.



Washington - Hokejisti Washingtonu prehrali v noci na štvrtok doma s Torontom v NHL 3:7. Slovenský obranca Martin Fehérváry sa v drese Capitals do kanadského bodovania nezapísal. O triumf Toronta sa zaslúžil Auston Matthews, autor dvoch gólov a troch asistencií.

- Anže Kopitar z Los Angeles prekonal hranicu 1200 bodov v NHL, jeho tím zdolal Minnesotu 6:0.



Rio de Janeiro - Bývalý brazílsky futbalový reprezentant Robinho si musí v rodnej krajine odpykať deväťročný trest za znásilnenie, ktorý mu v roku 2017 vymerali v Taliansku.