Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 23. október 2024Meniny má Alojzia
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 8. apríla (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 8. apríla 2024 - 11.45 h.



Bratislava - Slovenská národná strana je pripravená rokovať o podmienkach fungovania koalície do budúcna, pretože sa zásadne mení politická mapa. Uviedol to dopoludnia Predseda strany a podpredseda parlamentu Andrej Danko v súvislosti s výhrou lídra koaličného Hlasu-SD Petra Pellegriniho v prezidentských voľbách.

Na snímke zľava predseda výboru NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Rudolf Huliak, podpredseda Národnej rady SR a predseda SNS Andrej Danko a podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (všetci SNS) počas tlačovej konferencie na tému Výzva SNS na podporu ústavného zákona o medveďoch 8. apríla 2024 v Bratislave.
Foto: TASR - Jakub Kotian


Bratislava - Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie pripravilo spolu s Ministerstvom vnútra výzvu za 60 miliónov eur. Čerpať ju budú môcť záchranné zložky, a to na techniku, výcviky či na nákup pozemkov a budov. Uviedol to dopoludnia šéf rezortu investícií Richard Raši.



Bratislava - Opozičné KDH nesúhlasí s navrhovaným ústavným zákonom o možnom odstrele rizikových medveďov. Navrhuje vlastnú novelu zákona o civilnej ochrane, ktorá by mala zefektívniť elimináciu problémových medveďov.



Bratislava - V druhom kole prezidentských volieb využilo právo hlasovať 237 obvinených a 1661 odsúdených. Predstavovalo to 20,6 percenta z celkového počtu oprávnených voličov vo väzniciach. V porovnaní s prvým kolom prezidentských volieb išlo o mierny pokles.



Stará Ľubovňa - Posledná rozlúčka s troma mladými dievčatami, ktoré tragicky zahynuli pod kolesami autobusu v sobotu v Spišskom Podhradí, sa uskutoční v Starej Ľubovni v stredu 10. apríla. Tragická nehoda sa stala v sobotu ráno, keď sa z doposiaľ nezistených príčin pohol autobus, z ktorého vystupovali veriaci, a prišiel do kontaktu s desiatimi z nich.

Na snímke príslušníci záchranných zložiek zasahujú po nehode autobusu v Spišskom Podhradí pri Spišskej Kapitule v okrese Levoča v sobotu 6. apríla 2024.
Foto: TASR - Adriána Hudecová


Bratislava - V dôsledku zvýšených úrokových sadzieb ostáva dopyt súkromného sektora po úveroch na Slovensku znížený. Spomalenie nastalo v podnikovom sektore, zatiaľ čo vývoj pôžičiek domácnostiam bol stabilný. Nižší dopyt po úveroch sa prejavil aj v ochladení finančného cyklu, ktoré pokračuje už šiesty štvrťrok po sebe. Konštatuje to Národná banka Slovenska.



Washington - Bývalý americký prezident Donald Trump v súkromí hovorí, že by mohol ruskú inváziu na Ukrajinu ukončiť nátlakom na Kyjev, aby sa vzdal časti svojho územia v prospech Moskvy. Informoval americký denník The Washington Post.



Kyjev - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj včera zahraničných spojencov žiadal o urýchlené dodanie systémov protivzdušnej obrany. Pripomenul ruské letecké útoky na mesto Charkov na východe Ukrajiny.

- Ruské nálety na juhoukrajinskú Záporožskú oblasť si ráno vyžiadali tri obete na životoch. Ide už o druhý deň smrtiacich útokov na túto oblasť.



Washington - Zakladateľ humanitárnej organizácie World Central Kitchen José Andrés vyjadril včera pochybnosti o vyšetrovaní zásahu izraelských síl, pri ktorom nedávno v Pásme Gazy zahynulo sedem zamestnancov WCK. Zároveň tvrdí, že konflikt v Gaze sa už stal "vojnou proti ľudskosti".



Tel Aviv - Asi 50.000 ľudí sa včera večer v Jeruzaleme zúčastnilo na podujatí, ktorého účastníci vyzývali na prepustenie a návrat rukojemníkov zadržiavaných od 7. októbra 2023 v palestínskom Pásme Gazy.

Izraelskí demonštranti vyzývajú vládu, aby zabezpečila prepustenie rukojemníkov zadržiavaných v pásme Gazy hnutím Hamas počas zhromaždenia pri príležitosti šiestich mesiacov od vypuknutia vojny proti islamskej militantnej skupine pred Knessetom, izraelským parlamentom, v Jeruzaleme v nedeľu 7. apríla 2024.
Foto: TASR/AP


Brazília - Sudca brazílskeho najvyššieho súdu Alexandre de Moraes včera spustil vyšetrovanie voči miliardárovi a majiteľovi sociálnej siete X Elonovi Muskovi, ktorý ho kritizoval a obvinil z cenzúry.



Maputo - Najmenej 90 osôb, vrátane detí, prišlo o život pri stroskotaní preplneného plavidla pri pobreží africkej krajiny Mozambik. Išlo o prerobenú rybársku loď, ktorá prevážala približne 130 osôb a smerovala k ostrovu pri provincii Nampula.



Praha - Vo veku 75 rokov zomrel poslanec českého opozičného hnutia SPD a neúspešný prezidentský kandidát z roku 2023 Jaroslav Bašta.



New York - Slovenský hokejista Martin Fehérváry zaznamenal asistenciu v nočnom zápase zámorskej NHL. Jeho tím Washington Capitals však prehral doma s Ottawou 2:3 po predĺžení.



Londýn - Britský ultrabežec Russ Cook včera dokončil beh cez 16 krajín pozdĺž Afriky v dĺžke viac než 16.000 kilometrov. Trvalo mu to 352 dní. Počas 351 dní zabehol vzdialenosť rovnajúcu sa približne 385 maratónom.

Na snímke britský bežec Russ Cook oslavuje so svojimi priaznivcami po dobehnutí do cieľa v Ras Angele, najsevernejšom bode afrického kontinentu, v Tunise v nedeľu 7. apríla 2024.
Foto: TASR/AP


Dallas - Milióny pozorovateľov naprieč úzkym pásom tiahnucim sa naprieč Severnou Amerikou budú môcť dnes sledovať vzácny nebeský úkaz - úplne zatmenie Slnka.