Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 20. október 2024Meniny má Vendelín
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 1. marca (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 1. marca 2022 - 17.45 h.

Brusel/Kyjev - Ukrajina prináša obrovskú cenu v boji za svoju slobodu. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj to povedal prostredníctvom dnešného videoprenosu pred poslancami Európskeho parlamentu. Poukázal na to, že Ukrajinci bojujú za európske hodnoty, a pokiaľ ich Európa nenechá osamote, tak vyhrajú.

Brusel - Pred prejavom ukrajinského prezidenta vystúpila v pléne predsedníčka EP Roberta Metsolová, ktorá v mene Európskeho parlamentu ostro odsúdila ruskú vojenskú agresiu. Podľa šéfky EP je odkaz Európy jasný - starý kontinent nebude odvracať pozornosť od bojov v ukrajinských mestách v čase, keď európske hodnoty čelia "Putinovej vojenskej mašinérii".

Brusel - Ruská invázia na Ukrajinu je "chvíľou pravdy pre Európu" a v stávke je budúcnosť starého kontinentu, povedala počas mimoriadneho zasadnutia Európskeho parlamentu predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

Lask - Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg vyhlásil, že ruský prezident Vladimir Putin inváziou na Ukrajinu "zničil mier v Európe". Rusko zároveň vyzval, aby ukončilo vojnu a stiahlo svojich vojakov z Ukrajiny. Dodal, že NATO na Ukrajinu nepošle vojakov ani bojové lietadlá, keďže sa nechce zapojiť do tohto ozbrojeného konfliktu, napísal denník The Guardian.

Kyjev/Moskva - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj povedal, že Rusko musí zastaviť bombardovanie ukrajinských miest skôr, ako sa začnú zmysluplné rokovania o prímerí. Informovala o tom televízia Sky News.

Agentúra Reuters a ďalšie západné médiá predtým informovali o tom, že druhé kolo rusko-ukrajinských mierových rozhovorov by sa malo uskutočniť už zajtra. Všetky média sa však odvolali na ruskú štátnu agentúru TASS.

Moskva - Ruské vojská plánujú napadnúť infraštruktúru Ukrajinskej bezpečnostnej služby v Kyjeve. Oznámilo to ruské ministerstvo obrany, ktoré zároveň vyzvalo obyvateľov Kyjeva žijúcich v blízkosti takýchto objektov, aby opustili svoje domovy.

Kyjev - Podľa najnovších údajov Organizácie Spojených národov zahynulo na Ukrajine od začiatku ruskej invázie už minimálne 136 civilistov vrátane 13 detí. Ďalších 400 civilistov, vrátane 26 detí, utrpelo zranenia počas ostreľovania v obytných oblastiach, uviedla dnes s odvolaním sa na OSN spravodajská stanica Sky News.

Štokholm - Od začiatku ruskej invázie bolo na Ukrajine vnútorne vysídlených asi až jeden milión ľudí. Oznámila to predstaviteľka Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov Karolina Lindholmová Billingová, ktorá má na starosti Ukrajinu.

Bratislava - Z Ukrajiny dosiaľ utieklo do susedných krajín vyše 400.000 ľudí. Pomoc hľadajú najmä v Poľsku, Maďarsku, Rumunsku a na Slovensku. Pripraviť sa však treba na milióny utečencov. Na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave to povedala európska komisárka pre vnútorné záležitosti Ylva Johanssonová.

Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová sa v telefonáte poďakovala slovenskému veľvyslancovi na Ukrajine Marekovi Šafinovi a ďalším trom zamestnancom slovenskej ambasády za ich odhodlanie, obetavosť a profesionalitu. Tí, napriek zložitej situácii aj naďalej pracujú v Kyjeve.

Bratislava - Slovensko podporuje vstup Ukrajiny do Európskej únie. Vyhlásil to premiér Eduard Heger, podľa ktorého ukrajinský ľud práve dnes potrebuje jasnú európsku perspektívu.

Bratislava - Pre rôzne obmedzenia dopravy v súvislosti so sankciami voči Ruskej federácii sa pomaly míňajú možnosti, ako Rusko opustiť. Je tam podľa hrubých odhadov do 200 Slovákov, ktorým rezort diplomacie odporúča zvážiť návrat na Slovensko, kým je to možné. Na popoludňajšej tlačovej konferencii to povedal štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Martin Klus.

Bratislava - Minister obrany Jaroslav Naď poprel informácie, že Slovensko daruje stíhačky MiG-29 Ukrajine.

BratislavaSlovenské ministerstvo kultúry rozhodlo o okamžitom zrušení aktuálnych i plánovaných spoluprác svojich zriaďovaných organizácií s ruskými inštitúciami.

Bratislava - Cudzinecká polícia a jej oddelenia budú vzhľadom na aktuálnu situáciu na Ukrajine vybavovať len cudzincov z Ukrajiny, vybavovanie na stránkových pracoviskách bude obmedzené až do odvolania.

Paríž - Medzinárodná agentúra pre energetiku (IEA) uvoľní, podľa agentúry Bloomberg 60 miliónov barelov (1 barel = 159 litrov) ropy zo svojich rezerv. Dôvodom sú vysoké ceny, ktoré podporila ruská invázia na Ukrajinu.

Ružomberok - Futbalisti Slovana Bratislava ako obhajca postúpili do štvrťfinále 53. ročníka Slovenského pohára - Slovnaft Cupu 2021/2022. V dnešnom osemfinále zvíťazili v Ružomberku 2:0. Do štvrťfinále postúpili aj futbalisti FK Senica, ktorí si poradili s účastníkom V. ligy ŠK Sásová na ihrisku súpera 3:0.

Košice - Hokejistov HC Košice povedie v zostávajúcom priebehu sezóny 2021/2022 Kanaďan Dan Ceman. Vo funkcii nahradil Fína Kalleho Kaskinena, ktorého vedenie klubu včera odvolalo.