Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 19. október 2024Meniny má Kristián
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 11. marca (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo piatok 11. marca 2022 - 17.45 h.



Versailles - Európska únia by mala podľa Slovenska úplne zakázať medzinárodne transakcie v rubľoch, zakázať verejným dôchodkovým fondom držať ruské aktíva a odrezať všetky ruské aj bieloruské banky od medzibankového platobného systému SWIFT. Vyplýva to z návrhu sankcií, ktoré predseda vlády Eduard Heger odovzdal predsedníčke Európskej komisie Ursule von der Leyenovej.



Ankara - Severoatlantická aliancia nesmie dovoliť, aby ruská invázia na Ukrajinu vyústila do vojny medzi alianciou a Moskvou, povedal generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý opätovne vylúčil bezletovú zónu nad Ukrajinou.



Londýn - Britská ministerka zahraničných vecí Liz Trussová uvalila sankcie na 386 členov ruskej Štátnej dumy, ktorí "podporili Putinovu inváziu na Ukrajinu". Nové sankcie im zakazujú cestovať do Spojeného kráľovstva, pristupovať k svojmu majetku na ostrovoch a podnikať tam.



Na archívnej snímke britská ministerka zahraničných vecí Liz Trussová.
Foto: TASR/AP




Moskva - Jeden z najbohatších ruských oligarchov Vladimir Potanin kritizoval plány na konfiškáciu majetku zahraničných firiem, ktoré odchádzajú z Ruska po jeho invázii na Ukrajinu. Upozornil pritom, že to naruší dôveru investorov na celé desaťročia a vráti Rusko do obdobia boľševickej revolúcie v roku 1917. TASR o tom informuje na základe správy AFP.



Berlín - Viac než 200.000 ľudí čaká na útek z obliehaného ukrajinského mesta Mariupol, ktoré je pod neustálym ostreľovaním a bombardovaním zo strany ruskej armády. Uviedla to podľa agentúry DPA tamojšia administratíva. "Odrezali mesto zo všetkých strán," povedal námestník starostu Mariopola Serhij Orlov pre nemeckú verejnoprávnu televíziu ARD. Rusi do mesta nepúšťajú vozidlá s humanitárnou pomocou. "Neviem, ako by som opísal skazu v našom meste. Mesto v skutočnosti už neexistuje. Spomeňte si na Groznyj a Aleppo - práve tak teraz vyzerá Mariupol," povedal Orlov.



Frankfurt nad Mohanom/Marburg - Psychológovia z 20 krajín sveta chcú ruského prezidenta Vladimira Putina otvoreným listom podnietiť k prehodnoteniu súčasných udalostí spojených s vojnou na Ukrajine. "Píšeme Vám, aby sme sa s Vami podelili s našimi vedeckými a praktickými poznatkami o dôsledkoch vojny pre toho, kto vojnu začal, a ukázali východisko z tejto nebezpečnej situácie," uvádza sa na začiatku listu, ktorý iniciovali sociálni psychológovia Rolf van Dick z univerzity vo Frankfurte nad Mohanom a Ulrich Wagner z univerzity v Marburgu.



Svit - Spoločnosť Chemosvit, a. s., zamestnáva v továrňach v ukrajinskom meste Luck približne 400 ľudí, generálny riaditeľ Jaroslav Mervart pre TASR potvrdil, že výroba v ich fabrikách aktuálne ohrozená nie je, situácia je však vzhľadom k prebiehajúcemu konfliktu nestabilná.



Bratislava - Na očkovanie vakcínou proti ochoreniu COVID-19 od spoločnosti Novavax sa k dnešku zaregistrovalo 1940 záujemcov.



Ilustračné foto.
Foto: TASR/AP




Moskva - Rusko obmedzí prístup k sociálnej sieti Instagram, ktorú prevádzkuje americká spoločnosť Meta Platforms. Podľa agentúry AFP to oznámila ruská Federálna služba pre dozor v oblasti telekomunikácií, informačných technológií a masmédií (Roskomnadzor).



Peking - Slovenskí reprezentanti v curlingu na vozíku obsadili na ZPH 2022 konečné štvrté miesto. V súboji o bronz podľahli Kanade 3:8.



Bratislava - Slovenské volejbalové reprezentácie sa dozvedeli mená súperov v kvalifikácii na majstrovstvá Európy 2023. Slováci nastúpia v F-skupine proti Španielom, Maďarom a Gruzíncom. Slovenky sa stretnú v E-skupine so Španielkami, Dánkami a Lotyškami.



Kyjev - Ukrajinská futbalová asociácia doživotne vylúčila Anatolija Tymoščuka zo všetkých futbalových aktivít v krajine. Bývalého reprezentačného kapitána potrestala za to, že sa doteraz verejne nevyjadril k ruskej invázii na Ukrajinu a neukončil ani svoje pôsobenie na poste asistenta trénera v ruskom klube Zenit Petrohrad.