Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 19. október 2024Meniny má Kristián
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 19. apríla (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 19. apríla 2022 - 17.45 h.


Bratislava - Šéf ĽSNS Marian Kotleba prišiel o mandát poslanca Národnej rady, a tým zaniká aj poslanecký klub ĽSNS. Informoval o tom podpredseda parlamentu Gábor Grendel, ktorý podpísal rozhodnutie v zastúpení predsedu Národnej rady Borisa Kollára.
Na archívnej snímke Marian Kotleba.
Foto: TASR - Pavol Zachar

Moskva/Kyjev - Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov dnes uviedol, že sa začína ďalšia etapa "špeciálnej operácie" na Ukrajine. Jej cieľom má byť "úplné oslobodenie Doneckej a Luhanskej republiky". TASR správu prevzala od agentúry Reuters.



Kyjev - Ruské sily dobyli mesto Kreminna na východe Ukrajiny a ukrajinskí vojaci sa z mesta stiahli, oznámil dnes gubernátor Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj. Citovala ho tlačová agentúra Reuters. Ide zrejme o prvé mesto dobyté počas novej ruskej ofenzívy na východe Ukrajiny. "Nie je možné spočítať mŕtvych medzi civilnými obyvateľmi. Máme oficiálnu štatistiku – okolo 200 mŕtvych, ale v skutočnosti ich je oveľa viac," povedal gubernátor, ale nespresnil obdobie, ktoré pokrýva odhadovaný počet zabitých.



Moskva - Rusko dnes oznámilo, že jeho armáda otvorila v obliehanom ukrajinskom meste Mariupol humanitárny koridor pre ukrajinských vojakov, ktorí zložia zbrane. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP, ktorá sa odvoláva na vyhlásenie ruského ministerstva obrany. Rezort uviedol, že o zriadení koridoru rozhodol vzhľadom na "katastrofálnu situáciu" v oceliarskom komplexe Azovstaľ, ktorý je poslednou baštou obrancov strategického ukrajinského prístavného mesta Mariupol.
Na archívnej snímke z 18. apríla 2022 ruské armádne vozidlá na ceste neďaleko čiernomorského obliehaného mesta Mariupol počas 54. dňa ruskej invázie na Ukrajinu.
Foto: TASR/AP

Bratislava - Jediným kandidátom na predsedu mimoparlamentného Progresívneho Slovenska je Michal Šimečka. Súčasná predsedníčka Irena Bihariová kandiduje na post podpredsedníčky hnutia.



Bratislava - Je najvyšší čas, aby vláda predstavila svoje riešenie v súvislosti s pokračujúcim rastom cien, zdôraznila prezidentka Zuzana Čaputová. Podľa analytikov rast cien najviac ukrojí z rozpočtov nízkopríjmových domácností.



Bratislava - Veliteľom predsunutej jednotky NATO na Slovensku je Tomáš Unzeitig, ktorý má skúsenosti s riadením zahraničných a medzinárodných operácií.



BratislavaSlovenský premiér Eduard Heger podporí zo svojej rezervy aj aktivity na popularizáciu vedy a inovácií.
Na snímke premiér SR Eduard Heger (OĽaNO) predkladá poslancom informáciu o neformálnom samite Európskej rady, ktorý sa uskutoční 10. a 11. marca vo francúzskom Versailles počas zasadnutia Výboru NR SR pre európske záležitosti v Bratislave vo štvrtok 10. marca 2022.
Foto: TASR - Martin Baumann

BratislavaOpozičná strana Smer-SD navrhuje vyplatiť 1500 eur každej domácnosti ako pomoc na zvládnutie extrémneho zdražovania.



Bratislava - Zodpovednosť za kontrolu a správu škodlivého obsahu na internete majú niesť poskytovatelia elektronických služieb. Ak si svoje povinnosti nesplnia, môžu byť sankcionované. Vyplýva to z predbežnej informácie k pripravovanému zákonu o opatreniach proti šíreniu nedovoleného obsahu z dielne Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie.



Kyjev - Poradca ukrajinského prezidenta Olexij Arestovyč povedal, že nová ruská ofenzíva na východe Ukrajiny pokračuje "veľmi obozretne" a nebude úspešná, pretože moskovským silám chýba sila na prelomenie ukrajinskej obrany. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.



Moskva - Rusko bude počas invázie na Ukrajine používať iba konvenčné zbrane. Povedal to šéf ruského rezortu diplomacie Sergej Lavrov. TASR informuje podľa správy agentúry Bloomberg. Predstavitelia západných spravodajských služieb však varovali, že Kremeľ by sa mohol uchýliť k použitiu taktických alebo iných jadrových zbraní s obmedzeným účinkom v prípade, ak by sa invázia na Ukrajine nevyvíjala podľa jeho plánov.



Haag - Holandsko poskytne Ukrajine na obranu pred ruskou ofenzívou ťažké zbrane, ako sú obrnené vozidlá.



Bratislava - Pendleri už na vstup do Rakúska nepotrebujú doklad o očkovaní či prekonaní ochorenia COVID-19, ani negatívny výsledok testu. Pre ostatných cestujúcich naďalej platí pravidlo 3G.



Paríž - Francúzsky premiér Jean Castex uviedol, že jeho vláda predloží svoju rezignáciu, ak prezidentské voľby vyhrá súčasný francúzsky prezident Emmanuel Macron, aby poskytla Macronovej centristickej strane možnosť nájsť pred júnovými parlamentnými voľbami "nový impulz".
Francúzsky prezident a prezidentský kandidát na znovuzvolenie Emmanuel Macron reaguje vo svojom volebnom nočnom sídle v nedeľu v Paríži, foto z 10. apríla 2022.
Foto: TASR/AP

Londýn - Zdravotnícke úrady vo viacerých krajinách oznámili, že zaznamenali viacero prípadov ochorenia pečene neznámeho pôvodu u detí v Británii, ďalších európskych krajinách i v USA.



Bratislava - Slovenský tenista Alex Molčan sa pre virózu odhlásil z antukového turnaja ATP v Belehrade. Vlani postúpil v srbskej metropole až do finále, v ktorom prehral so svetovou jednotkou domácim Novakom Djokovičom.