Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 12. október 2024Meniny má Maximilián
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 13. februára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 13. februára 2023 - 17.45 h.



Bratislava - Ak by jeden z bývalých koaličných partnerov - OĽANO alebo SaS - zmenil názor na termín predčasných volieb a bol by za júnový termín, hnutie Sme rodina by návrh podporilo. OĽANO aj SaS diskusiu o novom termíne predčasných volieb nepripúšťajú, v stanoviskách sa zhodli, že termín je už určený.

- Parlament rozhodol, že predčasné parlamentné voľby budú 30. septembra.



Bratislava - Podpredseda strany Smer-SD Richard Takáč vyzýva na rokovanie naprieč koalíciou i opozíciou o schválení termínu predčasných volieb na jún. Deklaroval, že strana je pripravená dať 27 podpisov na zvolanie mimoriadnej schôdze alebo k návrhu uznesenia, ako aj zahlasovať za skorší termín parlamentných volieb.

- Nezaradený poslanec a predseda mimoparlamentnej strany Hlas-SD Peter Pellegrini uviedol, že všetci 11 poslanci pôsobiaci v Hlase podporia akékoľvek predložené uznesenie s návrhom na skorší termín predčasných volieb, ako je september.



Bratislava - Pri téme darovania stíhačiek MiG-29 Ukrajine treba najskôr vyriešiť, či má na to dočasne poverená vláda legitimitu, myslí si predseda parlamentu a hnutia Sme rodina Boris Kollár. Následne podľa neho môžu o otázke diskutovať koaliční partneri. Odmieta, aby Slovensko poskytlo stíhačky zadarmo.

- Sme rodina podľa Borisa Kollára zahlasuje za otvorenie zajtrajšej mimoriadnej schôdze, ktorú v súvislosti so stíhačkami Mig-29 inicioval opozičný Smer-SD. Ako podotkol, neznamená to, že sa stotožní s uznesením. Smer chce presadiť uznesenie, ktorým parlament vysloví nesúhlas s posielaním zbraní na Ukrajinu z dôvodu protiústavnosti.

Na archívnej snímke predseda Národnej rady SR Boris Kollár (Sme rodina).
Foto: TASR - Dano Veselský


Bratislava - Od stredy (15.2.) začnú rodiny na Slovensku dostávať na účty výrazne zvýšený prídavok na dieťa v sume 60 eur. Poštou začnú tieto príspevky chodiť od 20. februára. Spolu s predsedom parlamentu Borisom Kollárom to avizoval minister práce Milan Krajniak.



Bratislava - Hnutie Sme rodina nebude podporovať, aby sa v rámci novely zákona o osobitnom odvode regulovaných subjektov obnovil aj bankový odvod, ak to nebude nevyhnutné.

- Práve cez úpravu osobitného odvodu, ktorý existuje aj v súčasnosti, by sa mali získať dodatočné peniaze napríklad na obnovenie dotovaných obedov na školách. Poslanecký návrh novely je už v druhom čítaní a zaradený v programe aktuálnej schôdze Národnej rady. Rezort financií finalizuje návrh, ktorým by sa mal ešte upraviť.



Bratislava - Banky pôsobiace na Slovensku môžu mať ročne o 1,125 miliardy eur menej na poskytovanie úverov. Dôvodom je diskutované dodatočné zdanenie bánk, upozornila Slovenská banková asociácia.



Bratislava - Ministerstvo investícií vyhlasuje prvé výzvy z nových eurofondov. Na projekty v pohraničí s Poľskom z nich pôjde 41 miliónov eur.



Bratislava/Stará Ľubovňa - Rómske deti navštevujúce základnú školu v mestskej časti Stará Ľubovňa-Podsadek sú vo vzdelávaní segregované. Rozhodol o tom Najvyšší súd SR na základe dovolania mimovládnej organizácie Poradňa pre občianske a ľudské práva.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR - Branislav Račko


Praha - Dnešné stretnutie zvoleného českého prezidenta Petra Pavla s odchádzajúcou hlavou štátu Milošom Zemanom bolo ústretové a vecné. Po schôdzke to novinárom povedal Pavel. Hovorili spolu o výsledku volieb, výkone prezidentskej funkcie či bezpečnostných opatreniach na Pražskom hrade.



Moskva - Ruská armáda stavia vodovodné potrubie, ktoré má prepojiť ruskú Rostovskú oblasť s okupovaným východoukrajinským Donbasom. TASR o tom píše na základe správy denníka The Guardian odvolávajúceho sa na ruské médiá.



Kišiňov - Moldavská prezidentka Maia Sanduová v príhovore odvysielanom v televízii varovala obyvateľov pred novými pokusmi Ruska narušiť politickú situáciu v krajine.

Na snímke moldavská prezidentka Maia Sanduová.
Foto: TASR/AP


Brusel - Severoatlantická aliancia plánuje zvýšiť svoje zásoby munície, ktoré sa vyčerpávajú v súvislosti s podporou poskytovanou ukrajinským silám v boji proti ruskej agresii.



Varšava - Poľský prezident Andrzej Duda podnikne pred návštevou amerického prezidenta Joea Bidena "diplomatický útok" a stretne s poprednými predstaviteľmi viacerých európskych krajín vrátane Slovenska.



Berlín - Nemecká armáda začala s výcvikom ukrajinských vojakov pre tanky Leopard 2, ktoré Kyjev považuje za kľúčové v boji s Ruskom.



Washington - Biely dom poprel obvinenie Pekingu, že Spojené štáty posielajú nad Čínu svoje špionážne balóny.