Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 12. október 2024Meniny má Maximilián
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 15. februára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 15. februára 2023 - 17.45 h.



Brusel - Slovensko by sa nestalo prvou krajinou NATO, ktorá by Ukrajine venovala bojové lietadlá. Povedal minister obrany Jaroslav Naď, podľa ktorého sa na rokovaniach v Bruseli potvrdilo, že niektoré krajiny už Ukrajine poskytli lietadlá alebo náhradné diely k nim.

Na snímke prvý sprava dole dočasne poverený minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽANO) pózuje pre skupinovú fotografiu spolu s účastníkmi stretnutia ministrov obrany členských krajín NATO v rámci Severoatlantickej rady v sídle NATO v Bruseli v stredu 15. februára 2023.
Foto: TASR/AP


Bratislava - Integrovaný záchranný systém sa upraví. Posilní sa pôsobnosť ministerstva vnútra na strategickej úrovni riadenia a koordinácie jednotlivých zložiek. Policajný zbor sa začlení medzi základné záchranné zložky tohto systému. Vyplýva to z novely zákona o integrovanom záchrannom systéme, ktorú podpísala prezidentka Zuzana Čaputová. Prezidentka podpísala aj zákon o akreditácii orgánov posudzovania zhody.



Bratislava - Členovia Mandátového a imunitného výboru Národnej rady potvrdili rozhodnutie o sankcii pre poslanca Petra Krupu z ĽSNS, ktorý ešte v októbri 2021 nemal v rokovacej sále prekryté horné dýchacie cesty. O sankcii vo forme straty jedného mesačného platu rozhodol vtedy predseda parlamentu Boris Kollár.



Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová privítala na tradičnom novoročnom obede svojich predchodcov vo funkcii hlavy štátu Rudolfa Schustera, Ivana Gašparoviča a Andreja Kisku. Bývalí prezidenti sa zhodli, že predčasné parlamentné voľby mali byť skôr ako v septembri.

Na snímke zľava Andrej Kiska, Rudolf Schuster, prezidentka SR Zuzana Čaputová a Ivan Gašparovič počas prijatia bývalých prezidentov SR na spoločnom novoročnom obede 15. februára 2023 v Prezidentskom paláci v Bratislave.
Foto: TASR - Pavel Neubauer


Bratislava - Ženy, ktoré boli sterilizované v rozpore s právom, by mohli mať nárok na jednorazové finančné odškodnenie vo výške 5000 eur, vyplýva to z legislatívneho zámeru, ktorý ministerstvo spravodlivosti predložilo do medzirezortného pripomienkového konania.



Bratislava - Plat poslanca Národnej rady by mohol byť po novom vo výške priemernej nominálnej mesačnej mzdy zamestnanca v hospodárstve Slovenskej republiky za predchádzajúci kalendárny rok. Predpokladá to novela zákona o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov, ktorú do parlamentu predložil líder OĽANO Igor Matovič.



Bratislava - Ministerstvo hospodárstva zverejní výzvy na pomoc s energiami pre hospodárske subjekty a subjekty verejnej správy budúci týždeň.



Bratislava - Štát si na nasledujúcich šesť rokov bude v Ríme prenajímať rezidenciu, v ktorej pôsobil kardinál Jozef Tomko. Priestory, ktorých prenájom bude stáť 120.000 eur ročne, budú slúžiť ako sídlo Slovenského historického ústavu v Ríme. Návrh schválila vláda.



Bratislava - Novým štátnym tajomníkom ministerstva školstva sa stane súčasný poslanec Národnej rady a bývalý slovenský volejbalový reprezentant Richard Nemec z OĽANO.



Košice - Výsledkom rokovania odborárov a vedenia Dopravného podniku mesta Košice je dohoda o ďalších krokoch, ktoré sa už uskutočnia v rámci spoločného kolektívneho vyjednávania. Za odborárov o tom v informovala Andrea Vindišová s tým, že štrajková pohotovosť naďalej trvá.



Bratislava - Do vodného toku Dunaj a Malý Dunaj unikli ropné látky. Zasahovala tam Slovenská inšpekcia životného prostredia.



Čadca - Čadčianska polícia obvinila v súvislosti so zrážkou v lyžiarskom stredisku Veľká Rača 19-ročného muža z prečinu usmrtenia. Po zrážke zomrel osemročný chlapec.



Štrasburg - Šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová ocenila "hmatateľný pokrok", ktorý podľa nej dosiahla Ukrajina na ceste k otvoreniu prístupových rozhovorov s Európskou úniou. Uviedla to počas stredajšieho vystúpenia v Európskom parlamente v Štrasburgu. Predsedníčka Európskej komisie tiež povedala, že Európska únia zavedie proti Rusku desiaty balík sankcií.

Šéfka európskej komisie Ursula von der Leyenová 15. februára 2023.
Foto: TASR/AP


Praha/Brusel - Európska komisia podá žalobu k Súdnemu dvoru Európskej únie na osem členských krajín Únie vrátane Česka. Dôvodom je, že nezaviedli do svojho právneho rámca pravidlá na ochranu oznamovateľov protiprávneho konania.



Kyjev - Ukrajina dostane od Spojeného kráľovstva a niekoľkých ďalších európskych krajín balík pomoci v hodnote viac ako 200 miliónov libier (225 miliónov eur). Jeho súčasťou bude vojenské vybavenie vrátane náhradných dielov do tankov a delostreleckej munície.


Berlín - Nemecká pobočka UNICEF-u uviedla , že v dôsledku vojny na Ukrajine prišlo o život najmenej 438 detí, ďalších 842 utrpelo zranenia.