Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 23. október 2024Meniny má Alojzia
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 9. októbra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 9. októbra 2023 - 17.45 h.


Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová oznámi do konca týždňa termín ustanovujúcej schôdze Národnej rady SR. Noví poslanci musia zasadnúť najneskôr na 30. deň po vyhlásení výsledkov parlamentných volieb, čo sa udialo 1. októbra. Na schôdzi, ktorú zvoláva prezidentka, sa má odhlasovať nové vedenie NR SR a zriadiť sa majú parlamentné výbory.

Na archívnej snímke prezidentka Zuzana Čaputová.
Foto: TASR - Dano Veselský


Bratislava - Ak chceme, aby sa šéf Smeru-SD Robert Fico nedostal k moci, líder Hlasu-SD Peter Pellegrini musí dostať ponuku byť premiérom a jeho strana má dostať post ministra vnútra. Skonštatoval to predseda SaS Richard Sulík po s prezidentkou Zuzanou Čaputovou. Zdôraznil, že SaS je pripravená ísť do koalície na čele s Progresívnym Slovenskom, ktorej súčasťou by boli Hlas-SD a KDH.


Bratislava - Ak by líder Hlasu-SD Peter Pellegrini definitívne prestal rokovať s predsedom Progresívneho Slovenska Michalom Šimečkom, rokovania medzi Smerom-SD, Hlasom-SD a SNS by šli lepšie. Vyhlásil to šéf SNS Andrej Danko po stretnutí s prezidentkou Zuzanou Čaputovou. Pellegrini by mal podľa neho pochopiť, že šéfovi Smeru-SD Robertovi Ficovi patrí post predsedu vlády a líder Hlasu-SD má byť predsedom parlamentu. Andrej Danko dodal, že SNS nepodmieňuje svoju účasť vo vláde žiadnou pozíciou.


Bratislava - Verejné financie by mali v tomto roku skončiť s deficitom na úrovni 6,20 % HDP. Oproti schválenému rozpočtu verejnej správy na rok 2023 je to menej o 0,24 % HDP. Ide o aktuálny odhad Ministerstva financií SR v rámci návrhu rozpočtu verejnej správy na roky 2024 až 2026, ktorý predložilo na dnešné rokovanie Hospodárskej a sociálnej rady.


Bratislava - Vyrovnaný rozpočet hneď na budúci rok nie je správne riešenie pre Slovensko. Na rokovaní Hospodárskej a sociálnej rady sa na tom zhodli všetci sociálni partneri. Ministerstvo financií takýto návrh musí zo zákona predložiť, ale parlamentu bude odporúčať, aby takýto zákon neschválil, uviedol po rokovaní tripartity dočasne poverený šéf rezortu Michal Horváth.


Bratislava - Slovensko v stredu 11. októbra vyšle vládny letecký špeciál na repatriáciu Slovákov z izraelského Tel Avivu.

- Slovenské cestovné kancelárie registrujú v Izraeli niekoľko desiatok svojich klientov. Nachádzať sa majú ale v oblastiach, v ktorých nehrozí priame nebezpečenstvo a neboli zasiahnuté vojenským konfliktom.


Bratislava - Vodič Dušan Děděček z vlaňajšej tragickej dopravnej nehody na bratislavskej zastávke mestskej hromadnej dopravy Zochova dostal 15-ročný nepodmienečný trest odňatia slobody. Rozhodol o tom bratislavský krajský súd. Vymeral mu aj sedemročný zákaz šoférovania a uložil povinnosť zaplatiť škody poškodeným. Rozhodnutie je právoplatné.

Na snímke Dušan D. prichádza na súdne pojednávanie 8. júna 2023 v Bratislave.
Foto: TASR - Martin Baumann


Bratislava - Finančník Jaroslav Haščák podal trestné oznámenie pre zneužitie právomoci orgánov činných v trestnom konaní v kauze mobilných správ, ktorú nedávno otvoril líder hnutia OĽANO a priatelia Igor Matovič.


Brusel/Luxemburg - Rada Európskej únie vymenovala Slovenku Katarínu Kaszasovú za členku Európskeho dvora audítorov.


Bratislava - Situácia v súvislosti so zvýšeným pohybom migrantov na území hlavného mesta je v súčasnosti pod kontrolou. Ubezpečuje o tom bratislavská mestská polícia.


Jeruzalem - Odpoveď Izraela na masívny útok palestínskeho militantného hnutia Hamas z pásma Gazy "zmení Blízky východ", uviedol izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

- Izraelský minister energetiky Israel Kac nariadil okamžité prerušenie dodávok vody do pásma Gazy. Ide o súčasť izraelských snáh o odrazenie masívneho útoku palestínskych militantov, ktorý sa začal v sobotu ráno. Izraelský minister obrany Joav Galant krátko predtým nariadil "úplnú blokádu" pásma Gazy, ktorej súčasťou je prerušenie dodávok elektriny, potravín a palív.

- Viaceré izraelské médiá informovali o tom, že počet obetí masívneho útoku Hamasu na Izrael stúpol už na približne 800.

- Nová bilancia obetí prišla popoludní aj z pásma Gazy. Podľa tamojšieho ministerstva zdravotníctva si izraelské letecké a delostrelecké útoky vyžiadali už viac než 558 životov.

- Egypt chce zabrániť ďalšej eskalácii násilia medzi Izraelom a Hamasom, s oboma stranami je preto v úzkom kontakte.

- Európska komisia po útoku Hamasu na Izrael dočasne zastavila vyplácanie rozvojovej pomoci pre Palestínčanov.

- Ministri zahraničných vecí členských krajín EÚ budú zajtra mimoriadne rokovať o situácii v Izraeli a pásme Gazy.