Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 9. október 2024Meniny má Dionýz
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 16. októbra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 16. októbra 2023 - 17.45 h.


Bratislava – Strany Smer-SD, Hlas-SD a SNS, ktorých predstavitelia dnes podpísali koaličnú dohodu sa zaviazali, že žiadna koaličná strana nemôže presadzovať svoje záujmy na úkor inej koaličnej strany spoločným postupom so stranami opozície alebo individuálnymi poslancami Národnej rady SR. Tento postup by sa považoval za hrubé porušenie koaličnej dohody.

- Podpisom memoranda o porozumení a koaličnej dohody sa naplnila podmienka poverenia predsedu Smeru-SD Roberta Fica zabezpečiť vláde väčšinovú podporu v Národnej rade SR. Prezidentka Zuzana Čaputová tak reagovala na podpis koaličnej zmluvy.

- Predseda Smeru-SD Robert Fico po podpise koaličnej dohody informoval o prerozdelení jednotlivých ministerstiev. Mená zatiaľ nepovedal. Najprv ich chce oznámiť prezidentke.

- Premiérsky post má zastávať nominant Smeru-SD. Smer-SD má obsadiť ministerstvá spravodlivosti, dopravy, financií, zahraničných vecí, obrany a tiež pôdohospodárstva.

- Hlasu-SD majú patriť posty ministrov vnútra, hospodárstva, zdravotníctva a tiež ministra investícií a regionálneho rozvoja a ministra práce a školstva. Rovnako má obsadiť post podpredsedu vlády pre plán obnovy a odolnosti.

- SNS bude nominovať ministra životného prostredia a kultúry. Národniarom má patriť aj post šéfa nového ministerstva športu a cestovného ruchu.

- Fico priblížil, že vo vláde budú po menovaní traja podpredsedovia vlády. Potvrdil, že predsedom Národnej rady SR má byť nominant Hlasu-SD. Koaličné strany nominujú aj podpredsedov, jedného má navrhnúť opozícia.

- Nominanti Hlasu-SD na všetkých siedmich ministerstvách budú ľudia, ktorí majú základné schopnosti takéto významné pozície zastávať, funkcie budú vykonávať s plnou vážnosťou a plným nasadením s cieľom doručiť ľuďom viditeľné výsledky vo svojich rezortoch. Deklaroval to líder strany Peter Pellegrini.

Na snímke zľava predseda strany Hlas-SD Peter Pellegrini, predseda Smer-SD Robert Fico a predseda strany SNS Andrej Danko sa usmievajú po podpise koaličnej dohody v Bratislave v pondelok 16. októbra 2023.
Foto: TASR/Martin Baumann


Bratislava - Predseda Smeru-SD Robert Fico chce, aby sa o programovom vyhlásení a dôvere vláde hlasovalo v parlamente do 17. novembra. Termín by chceli stihnúť v prípade, že vláda bude menovaná na budúci týždeň.

- SNS bude aj v rámci tvorby programového vyhlásenia vlády dbať na to, aby nesklamala národného voliča. Uviedol to predseda SNS Andrej Danko.


Bratislava - Zvoleného poslanca za SNS Rudolfa Huliaka dnes vypočúvala NAKA v súvislosti s jeho vyjadreniami o LGBTI komunite.


Bratislava - Progresívne Slovensko sľubuje, že bude vládnej koalícii pripomínať jej vlastné sľuby a skutočné problémy, ktoré má riešiť.


Bratislava/Pezinok - Súdny proces s guvernérom Národnej banky Slovenska a exministrom financií Petrom Kažimírom pokračoval na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku výsluchmi svedkyne a znalkyne. Kažimír čelí obžalobe pre trestný čin podplácania. Trvá na svojej nevine.


Bratislava - Kresťanskodemokratické hnutie žiada okamžité zastavenie výstavy ľudských tiel Body Worlds v Bratislave. Považuje ju za neakceptovateľnú. Regionálny úrad verejného zdravotníctva Bratislava pre TASR potvrdil, že sa výstavou zaoberá.


Bratislava - Združenie sudcov Slovenska vyzýva na obnovu záruk nezávislosti súdnej moci na Slovensku, tiež na zabezpečenie dôstojného sídla Najvyššieho súdu SR.


Bratislava - Monitorovanie zemetrasení a ich výskum nie je na Slovensku dostatočne financované. Seizmické stanice potrebujú jednorazovú investíciu, aby mohli riadne fungovať. Na Slovensku je tiež nedostatok seizmológov, aktuálne ich je dokopy sedem. Uviedol to seizmológ Univerzity Komenského a Slovenskej akadémie vied Peter Moczo.


Bratislava - Novým riaditeľom Audiovizuálneho fondu je Vladimír Burianek.


Praha - Český minister vnútra Vít Rakušan potvrdil, že Nemecko sa pripravuje na zavedenie hraničných kontrol s Českom a ďalšími štátmi. Kontroly budú podľa jeho slov náhodné.


Gaza - Jedenásť palestínskych novinárov zahynulo a ďalších dvadsať utrpelo zranenia pri odvetných útokoch Izraelu na pásmo Gazy. Uviedla to dnes únia palestínskych novinárov.

– Iránske ministerstvo zahraničných vecí vyhlásilo, že hnutie Hamas je pripravené prepustiť takmer 200 zadržiavaných zajatcov, ak Izrael zastaví nálety na pásmo Gazy. Hnutie Hamas to však popiera.

- Bezpečnostná rada OSN bude rokovať o prebiehajúcom konflikte medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas.


Nan-čchang - Slovenská tenistka Tereza Mihalíková spoločne s domácou Číňankou Sü I-fan postúpili do štvrťfinále štvorhry na turnaji WTA v Nan-čchangu. V úvodnom kole zdolali čínsku dvojicu Wu-šuang Čeng, Šuo Feng 7:5, 6:4.

Na archívnej snímke slovenské tenistky Viktória Hrunčáková (vpravo) a Tereza Mihalíková.
Foto: TASR/Jaroslav Novák