Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 23. október 2024Meniny má Alojzia
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 19. októbra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 19. októbra 2023 - 17.45 h.


Bratislava - Strana SNS trvá na nominácii Rudolfa Huliaka na ministra životného prostredia. Vyzvala hlavu štátu, aby rešpektovala výsledky volieb a neprekračovala svoje kompetencie. Reagovala tak na rozhodnutie prezidentky Zuzany Čaputovej nevymenovať Huliaka do funkcie šéfa envirorezortu.

Na archívnej snímke za SNS predseda Národnej koalície a starosta obce Očová Rudolf Huliak .
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Bratislava - Kompenzácie cien energií v budúcom roku by sa mali týkať domácností a v hre sú možnosti od plošných kompenzácií až po adresnú pomoc špecifickým odberateľom. Rezort hospodárstva zvažuje zvýšenie cien plynu aj elektriny pre obyvateľov o pätinu. Informoval o tom štátny tajomník Ministerstva hospodárstva Branislav Sušila.


Bratislava - Z vyjadrenia ministra zdravotníctva Michala Palkoviča vyplýva, že nové vedenie nepreberie rezort zdravotníctva v kritickom stave, ale v kondícii. Má možnosť rozhodnúť sa, ako bude smerovať ďalej jednotlivé agendy.


Bratislava - Zákon o dlhovej brzde je potrebné po desiatich rokoch skúseností modernizovať. Niektoré jeho sankcie sú neúčinné, na druhej strane nedostatočne zohľadňuje krízové situácie ako pandémia či energetická kríza. Upozornili na to predstavitelia Ministerstva financií s tým, že pripravili základné tézy zmien v dlhovej brzde.


Prešov - Mesto Prešov a obec Ľubotice vyhlásili v súvislosti s tranzitnou migráciou mimoriadnu situáciu. TASR o tom informovala hovorkyňa mesta Prešov Terézia Rácová s tým, že obom samosprávam to umožní konať v tejto veci rýchlejšie a efektívnejšie.


Bratislava - Spaľovanie na poľných horákoch, zvýšený hluk či zápach z bratislavskej rafinérie Slovnaft môže verejnosť zaznamenať ešte aj v najbližších dňoch. Súvisí to s postupným nábehom výrobných jednotiek po dnešnej mimoriadnej udalosti, ktorý môže trvať rádovo niekoľko dní.


Budapešť - Veľvyslanci členských krajín NATO a švédsky veľvyslanec akreditovaný v Budapešti sa stretli, aby vyjadrili svoje znepokojenie z vývoja maďarsko-ruských vzťahov.


Brusel - Európska komisia oznámila, že zintenzívnila podporu európskeho obranného priemyslu prijatím pracovného programu v nariadení na podporu výroby munície na roky 2023 - 2025. Cez tento nástroj sumou 500 miliónov eur podporí investičné projekty v hodnote až 1,4 miliardy eur a podnieti naštartovanie výroby munície a rakiet v EÚ.


Brusel/Štrasburg - Poslanci Európskeho parlamentu odsúdili teroristické útoky Hamasu proti Izraelu a vyjadrili vážne znepokojenie nad humanitárnou situáciou v pásme Gazy.


Bejrút/Berlín - Nemecký minister obrany Boris Pistorius varoval pred ďalšou eskaláciou konfliktu na Blízkom východe po útoku palestínskeho hnutia Hamas na Izrael. Na palube nemeckej námornej korvety Oldenburg v Bejrúte povedal, že situácia na Blízkom východe je napätá, ale môže sa ešte dramaticky zmeniť.


Bejrút - Veľvyslanectvo USA v Libanone vyzvalo svojich občanov, aby z tejto krajiny odišli, kým sú komerčné lety ešte dostupné. Bezpečnostnú situáciu v Libanone označilo veľvyslanectvo za nepredvídateľnú.


Praha - Českej republike v súvislosti so situáciou v Izraeli žiadne bezprostredné nebezpečenstvo nehrozí a nezvýšilo sa ani riziko možného teroristického útoku. ČR sa však pripravuje na všetky scenáre vývoja konfliktu na Blízkom východe. Po rokovaní Bezpečnostnej rady štátu to vyhlásil český premiér Petr Fiala.


Budapešť - Hraničné kontroly v rámci schengenského priestoru komplikujú komerčnú dopravu a zhoršujú konkurencieschopnosť Európy, a teraz ich obnovili aj Slovinci. Na svojej facebookovej stránke to napísal minister zahraničných vecí Péter Szijjártó s poznámkou, že nelegálna migrácia predstavuje pre Európu obrovskú hrozbu.


Ľubľana - Slovinsko od soboty zavedie kontroly na hraniciach s Chorvátskom a Maďarskom. Opatrenie bude v platnosti najmenej desať dní.


Kyjev - Ukrajinský parlament schválil v prvom čítaní návrh zákona, ktorý v krajine zakazuje ukrajinskú pravoslávnu cirkev s väzbami na moskovský patriarchát.


Brusel/Štrasburg - Víťazom tohoročnej Sacharovovej ceny za slobodu myslenia sa stala 22-ročná iránska Kurdka Mahsa Amíníová, ktorá zomrela vlani v septembri po zadržaní mravnostnou políciou a iránske hnutie Ženy, život, sloboda. Na sociálnej sieti X to oznámila predsedníčka Európskeho parlamentu Roberta Metsolová.

Na archívnej snímke portrét Mahsy Amíníovej počas zhromaždenia vyzývajúceho na zmenu režimu v Iráne.
Foto: TASR/AP