Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 23. október 2024Meniny má Alojzia
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 24. októbra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 24. októbra 2023 - 17.45 h.


Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová vymenuje zajtra o 14.00 h novú vládu Roberta Fica. Dnes dostala kompletný zoznam nominácií na členov novej vlády. SNS nominovala namiesto Rudolfa Huliaka na post ministra životného prostredia Tomáša Tarabu.

- Hlava štátu sa poďakovala popoludní členom odchádzajúcej vlády odborníkov za odhodlanie, odvahu a ochotu ísť do verejnej služby, ako aj za profesionalitu a príspevok k zlepšeniu politickej kultúry a komunikácie.

Na archívnej snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová povýšila a vymenovala generálov Ozbrojených síl. Vo svojom príhovore v Prezidentskom paláci poukázala na to, že bezpečnosť a mier nie sú takou samozrejmosťou, ako sa roky mohlo zdať.


Bratislava - Poslanecký klub OĽANO a priatelia povedie v tomto volebnom období Michal Šipoš. Rozhodli o tom poslanci Národnej rady za hnutie na svojom dnešnom zasadnutí.


Nitra - Ozbrojené sily si v priestoroch 11. brigády vzdušných síl v Nitre prevzali od nemeckej armády systém protivzdušnej obrany Mantis. Ako povedal minister obrany Martin Sklenár, Slovensko získalo celkovo dva systémy.


Košice - Ustanovenia Zákonníka práce a zákona o vysokých školách, ktoré sa týkajú pracovného pomeru vysokoškolských učiteľov na určitú dobu, sú v súlade s Ústavou. Rozhodol o tom Ústavný súd, ktorý nevyhovel návrhu skupiny poslancov Národnej rady.


Praha - Hlavnou správou druhého parlamentného summitu Medzinárodnej krymskej platformy je, že sme zjednotení a stojíme pri Ukrajine, vyhlásila po jeho skončení hostiteľka, predsedníčka Poslaneckej snemovne Parlamentu Českej republiky Markéta Pekarová Adamová.


Brusel - Európska komisia oznámila, že poslala Ukrajine ďalších 1,5 miliardy eur v rámci balíka makrofinančnej pomoci, z celkového celoročného balíka vo výške 18 miliárd eur.


Jeruzalem - Francúzsky prezident Emmanuel Macron vyzval, aby sa medzinárodná koalícia bojujúca proti tzv. Islamskému štátu po útokoch na Izrael rozšírila aj na boj proti palestínskemu radikálnemu hnutiu Hamas.


Gaza - Takmer dve tretiny zdravotníckych zariadení v pásme Gazy boli vyradené z prevádzky, uviedla dnes Svetová zdravotnícka organizácia.


Brusel - Švédsko by malo byť už na budúci mesiac oficiálne prijaté do radov Severoatlantickej aliancie po tom, ako švédske členstvo prestalo blokovať Turecko. V liste adresovanom členským krajinám Aliancie jej generálny tajomník Jens Stoltenberg uviedol, že by sa tak malo stať počas schôdzky ministrov zahraničných vecí 28. a 29. novembra.


Varšava - Lídri troch poľských opozičných zoskupení, ktoré v nedávnych voľbách spoločne získali väčšinu v parlamente, potvrdili pripravenosť zostaviť novú vládu. Podľa agentúry PAP to vyhlásil líder najväčšej opozičnej strany Občianska platforma Donald Tusk.


Madrid - Španielska Socialistická strana a robotnícka strana a krajne ľavicová Sumar (Spojiť sa) oznámili, že dosiahli dohodu o vytvorení koaličnej vlády. Ide o kľúčový krok, ktorý môže viesť k opätovnému dosadeniu úradujúceho premiéra Pedra Sáncheza do funkcie predsedu vlády.


Peking - Čínska vláda odvolala ministra obrany Li Šang-fua a štátneho poradcu čínskej vlády Čchin Kanga, ktorý do júla pôsobil ako minister zahraničných vecí. Li sa od augusta neukázal na verejnosti, za podobných okolností bol predtým odvolaný z ministerskej funkcie aj Čchin.


Brusel - Európska komisia prijala súbor opatrení, ktorý má už od tejto zimy účinnejšie brániť kritickému nedostatku liekov v EÚ a zmierňovať ho.


Žiar nad Hronom/Trebišov - Futbalisti Banskej Bystrice prehrali vo 4. kole Slovanf Cupu na pôde druholigového Pohronia 0:1. Pozíciu favorita naopak potvrdila Podbrezová, ktorá deklasovala domáci Slavoj Trebišov 9:0.


Košice - Futbalový klub FC Košice dočasne povedie Miroslav Sovič. V zajtrajšom stretnutí 4. kola Slovnaft cupu na ihrisku Šamorína už bude na lavičke spolu s Petrom Šinglárom.


Ružomberok - Novým trénerom futbalistov MFK Ružomberok sa stal Čech Ondřej Smetana. S účastníkom Niké ligy sa dohodol na zmluve do 31. decembra 2024.

Na archívnej snímke sa teší z gólu Ondřej Smetana.
Foto: TASR - Martin Baumann