Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 9. október 2024Meniny má Dionýz
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 2. novembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 2. novembra 2023 - 17.45 h.



Bratislava - Útok na mladú študentku vo vlaku na Spiši je smutný a odsúdeniahodný. Uviedla to prezidentka Zuzana Čaputová na sociálnej sieti. Zároveň ocenila duchaprítomnú reakciu sprievodkyne i spolucestujúcich.

- Polícia od zajtra posilní hliadky vo vybraných vlakoch s cieľom zvýšiť bezpečnosť cestujúcich.

Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová.
Foto: TASR Jaroslav Novák


Spišská Nová Ves - Útočník mal včera večer vo vlaku z Košíc do Žiliny bez zjavného dôvodu a náhle zaútočiť nožom na 22-ročnú ženu, ktorá pri útoku utrpela stredne ťažké poranenia. V súčasnosti je hospitalizovaná v spišskonovoveskej nemocnici a je podľa polície mimo ohrozenia života. Podozrivý bol umiestnený do policajnej cely.



Bratislava -
Kontroly na hraniciach s Maďarskom sa predĺžia do 23. novembra. Pôvodne sa mali skončiť 3. novembra. Na zabezpečenie dočasnej obnovy kontrol na južnej hranici má ísť 2,05 milióna eur. Popoludní schválila toto opatrenie vláda. Jeho cieľom je eliminovať nárast nelegálnej migrácie.



Varšava - Poľsko predĺži kontroly na hraniciach so Slovenskom o ďalších 20 dní do 22. novembra. Nové nariadenie o predlžení kontrol na hraniciach so Slovenskom podpísal dnes minister vnútra Mariusz Kamiňski.



Bratislava - Vláda vyčlenila 1,5 milióna eur na pomoc obciam a právnickým osobám po zemetrasení, ktoré zasiahlo východné Slovensko 9. októbra.

Ilustračná snímka.
Foto: Teraz.sk


Bratislava - Kabinet vymenoval Branislava Zuriana za nového riaditeľa Úradu inšpekčnej služby. Vymenovaniu Zuriana predchádzalo jeho vypočutie pred parlamentným branno-bezpečnostným výborom.



Bratislava - Vláda Roberta Fica vymenovala na svojom druhom zasadnutí ďalších nových štátnych tajomníkov jednotlivých ministerstiev. Zároveň odvolala doterajších.

- Daniela Klučková bude štátnou tajomníčkou Ministerstva financií. Na ministerstve pôdohospodárstva a rozvoja vidieka bude ako štátny tajomník pôsobiť Mário Maruška. Rastislav Chovanec bude pôsobiť ako druhý štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí. Novými štátnymi tajomníkmi rezortu zdravotníctva budú od zajtra Ladislav Slobodník a Michal Štofko.

Na snímke predseda vlády Robert Fico (Smer-SD) .
Foto: TASR Martin Baumann


Bratislava - Novým generálnym riaditeľom Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny bude s účinnosťou od zajtra Peter Ormandy.



Bratislava - Minister financií Ladislav Kamenický má na najbližšie rokovanie vlády 8. novembra predložiť návrh postupu riešenia vysokých úrokových sadzieb pri hypotekárnych úveroch.



Bratislava - Poslanci Národnej rady z KDH chcú odvolať Ľuboša Blahu z funkcie podpredsedu parlamentu, začali so zberom podpisov. Reagujú tak na video, v ktorom Blaha vo svojej kancelárii zvesil portrét prezidentky Zuzany Čaputovej a odstránil vlajku Európskej únie.



Bratislava - Združenie miest a obcí Slovenska žiada oddialenie optimalizácie siete nemocníc. Odôvodňuje to potrebou reformy siete záchrannej zdravotnej služby.



Bratislava - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Juraj Blanár odcestuje v pondelok (6. 11.) na oficiálnu návštevu Českej republiky. V Prahe bude rokovať so šéfom českej diplomacie Janom Lipavským.



Rím - Nijaká vojna nemá ozajstných víťazov, uviedol pápež František počas návštevy vojenského cintorína v Ríme, kde sú pochovaní vojaci padlí v druhej svetovej vojne.

Na snímke pápež František slúži omšu na sviatok Pamiatky zosnulých na rímskom cintoríne Commonwealthu s hrobmi 426 vojnových obetí z druhej svetovej vojny vo štvrtok 2. novembra 2023.
Foto: TASR/AP


Kyjev - Vojna na Ukrajine je "na mŕtvom bode", vyhlásil vrchný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl generál Valerij Zalužnyj a varoval, že počas súčasnej protiofenzívy sa zrejme nepodarí žiadny "krásny a hlboký prielom".



Káhira -
Približne 400 ďalších držiteľov zahraničných pasov sa zhromaždilo na palestínskej strane priechodu Rafah z pásma Gazy do Egypta. Dnes by do Egypta malo prejsť okrem nich ešte ďalších zhruba 200 ľudí.



Gaza - Ministerstvo zdravotníctva v palestínskom pásme Gazy, ovládané militantným hnutím Hamas, oznámilo, že počet zabitých od začiatku vojny Izraela proti Hamasu presiahol 9000.



Frankfurt nad Mohanom - Rusko obvinilo Medzinárodný olympijský výbor z "dvojakých štandardov" v súvislosti s riešením konfliktu medzi Izraelom a Palestínou a vyzvalo na úplné opätovné prijatie ruských a bieloruských športovcov na športové podujatia.



Štokholm - Z dnes zverejnenej štúdie Medzinárodného inštitútu pre demokraciu a volebnú podporu vyplýva, že takmer polovica krajín sveta zaznamenáva pokles demokratických štandardov.