Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 9. október 2024Meniny má Dionýz
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 27. novembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 27. novembra 2023 - 17.45 h.



Bratislava - Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok podal trestné oznámenie pre okolnosti poskytnutia ochrany tzv. čurillovcom. Myslí si, že poskytnutá ochrana je nezákonná a došlo k spáchaniu trestného činu. Špeciálny prokurátor Daniel Lipšic v reakcii na tento krok oznámil, že prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry poskytli oznamovateľom nezákonnej činnosti ochranu plne v súlade so zákonom.



Nitra - Nitriansky biskup Viliam Judák vyjadril úprimnú sústrasť všetkým, ktorých zasiahla tragédia v Šali. Po útoku 23-ročného muža prišiel o život jeho 17-ročný brat, obidvaja rodičia sú hospitalizovaní v nemocnici s bodnými poraneniami.



Praha - Do dnešného celodenného štrajku škôl v Česku sa podľa podpredsedníčky školských odborov Markéty Seidlovej zapojilo viac než 7200 materských, základných a stredných škôl, čo je približne 74 percent z nich. Podľa odborov ide o najväčší štrajk v českom školstve za posledných 30 rokov.



Bratislava - Ministerstvo dopravy plánuje zavedenie jednodňovej diaľničnej známky. Cieľom má byť vyššia miera flexibility pre motoristov.



Bratislava - Slováci vlani vytvorili 2,6 milióna ton komunálneho odpadu. V priemere vyhodili 478 kilogramov smetí, čo na deň predstavuje približne 1,3 kilogramu. Produkcia komunálneho odpadu sa na Slovensku za poslednú dekádu zvýšila takmer o polovicu. Približne 39 percent odpadu z domácností končí na skládkach, okolo 50 percent sa recykluje.



Vyšné Nemecké/Bidovce - Kolóna kamiónov smerujúca k hraničnému priechodu Vyšné Nemecké - Užhorod sa končí aktuálne medzi mestom Sobrance a obcou Nižná Rybnica. Podľa polície ide zhruba o 15-kilometrový úsek.



Bratislava - Slovenská agentúra pre rozvoj investícií a obchodu v rokoch 2017-2023 prostredníctvom národného projektu Podpora internacionalizácie malých a stredných podnikov podporila viac ako 3200 podnikov.



Kyjev - Holandsko po takmer desiatich rokoch vrátilo Ukrajine krymský poklad známy pod názvom "skýtske zlato". Všetky časti pokladu sa už nachádzajú v Kyjeve. Poklad, ktorého vek sa odhaduje na 2000 rokov, sa do Amsterdamu na výstavu dostal v roku 2014 zo štyroch múzeí na Kryme. Po nelegálnej anexii Krymu si na poklad začalo robiť nároky Rusko.



Berlín - Markus Söder, šéf bavorskej Kresťanskosociálnej úne, vyhlásil, že stredoľavicová vláda spolkového kancelára Olafa Scholza by mala vyhlásiť predčasné voľby, pretože nie je schopná vyriešiť problémy krajiny. Mohli by sa konať 9. júna 2024, v rovnakom termíne, ako voľby do europarlamentu.



Dauha - Izrael a palestínske militantné hnutia Hamas sa dohodli na predĺžení prímeria o dva dni. Katar pôsobil ako sprostredkovateľ medzi Izraelom a Hamasom aj počas predchádzajúcich rokovaní o prímerí.



Brusel/Štrasburg - Maďarská vláda by mala upustiť od zriadenia Úradu na obranu suverenity. Uviedla to komisárka Rady Európy pre ľudské práva Dunja Mijatovičová. Úrad by mal široké právomoci vyšetrovať organizácie alebo osoby podozrivé z toho, že slúžia cudzím záujmom alebo ohrozujú národnú suverenitu. Podľa komisárky návrh predstavuje veľké riziko pre ľudské práva.



Oslo - Nobelovu cenu za mier pre väznenú iránsku aktivistku Narges Mohammadiovú prevezmú 10. decembra v Osle jej deti. Cenu dostala za boj proti utláčaniu žien v Iráne a podporu ľudských práv a slobôd.



Kyjev - Ruské sily intenzívne ostreľovali mesto Avdijivka na východe Ukrajiny a obec Robotyne na juhu Záporožskej oblasti, ako oznámila ukrajinská armáda. Masívne boje tu prebiehajú už niekoľko týždňov.



Bratislava – Najúspešnejší slovenský motocyklový pretekár Štefan Svitko bude absolvovať už po pätnásty raz najpopulárnejšiu a najťažšiu Rely Dakar. Trojnásobný majster Európy je v záverečnej fáze prípravy. Rely sa uskutoční od 5. do 19. januára v Saudskej Arábii.



Sofia - Prezident Bulharského futbalového zväzu Borislav Mihajlov dnes po masových protestoch rezignoval na svoju funkciu. Šesťdesiatročný bývalý brankár čelil od 17. novembra vyšetrovaniu prokuratúry.