Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 9. október 2024Meniny má Dionýz
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 28. novembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 28. novembra 2023 - 17.45 h.



Banská Bystrica - Desiaty ročník trojdňového medzinárodného diskusného fóra o demokracii a ľudských právach Human Forum, ktorý sa dnes začal v Banskej Bystrici, prišla pozdraviť prezidentka Zuzana Čaputová. Poďakovala sa za prácu všetkým organizáciám, ktoré pomáhajú, vzdelávajú, kultúrnym a voľnočasovým organizáciám, ale tiež tým, ktoré sa zaoberajú kontrolu verejnej moci, a to v čase, keď je naša spoločnosť, obzvlášť občianska, konfrontovaná s vážnymi otázkami.



Bratislava - O odvolávaní ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka by poslanci Národnej rady mohli hlasovať zajtra o 11.00 h. Termín závisí aj od počtu poslancov prihlásených ústne do rozpravy.

Na snímke zľava podpredseda NR SR Peter Žiga (Hlas-SD) a minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) počas mimoriadnej schôdze k odvolávaniu ministra vnútra SR 23. novembra 2023 v Bratislave. Rokovanie iniciovala opozícia.
Foto: TASR - Martin Baumann


Bratislava - Opozícia iniciovala mimoriadnu schôdzu Výboru Národnej rady pre pôdohospodárstvo a životné prostredie. Od šéfa envirorezortu Tomáša Tarabu očakáva objasnenie avizovaných zámerov v rezorte, ako načrtla podpredsedníčka výboru Tamara Stohlová.



Bratislava - Pokuta pre Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie zahŕňa aj porušenia z čias šéfovania Richarda Rašiho. Uviedla to pre TASR bývalá šéfka tohto rezortu Veronika Remišová v reakcii na vyjadrenia Martina Dorčáka, riaditeľa odboru komunikácie o pokute pre ministerstvo investícií.



Bratislava - Pochybenia okolo Expo Dubaj 2020 sú podľa predsedu strany Sloboda a Solidarita Richarda Sulíka iba v oblasti účtovníctva.



Pezinok - Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry navrhuje v korupčnej kauze Syseľ uložiť obžalovaným podmienečné tresty odňatia slobody. Tí svoju vinu odmietajú. Prípad sa týka podozrení z ovplyvňovania rozhodnutí na východoslovenských súdoch. Špecializovaný trestný súd by mal vyhlásiť rozsudok 20. decembra.



Brusel - Európska komisia navrhla členským krajinám predĺžiť niekoľko núdzových opatrení, ktoré boli na úrovni EÚ zavedené minulý rok na riešenie energetickej krízy.

- Európska komisia súčasne navrhla nové právne predpisy na prevenciu a boj proti prevádzačstvu migrantov a spustila výzvu na akciu pre globálnu alianciu na boj proti prevádzačstvu.



Brusel - Súdny dvor EÚ v Luxemburgu rozhodol, že úrady vo všetkých členských štátoch Európskej únie môžu svojim zamestnancom zakázať nosenie viditeľných náboženských symbolov.



New York - Generálny tajomník OSN António Guterres znova vyzval na dlhodobé prímerie v Pásme Gazy a na prepustenie všetkých rukojemníkov, ktorých uniesli militanti z hnutia Hamas pri útoku na Izrael.



Tel Aviv/Gaza - Izraelská armáda informovala o prvom závažnom prípade porušenia prímeria, ktoré bolo cez sprostredkovateľov dohodnuté s palestínskym radikálnym hnutím Hamas. Incidenty sa odohrali na severe palestínskeho Pásma Gazy a vyžiadali si ľahké zranenia niekoľkých izraelských vojakov, napísal na svojom webe denník The Times of Israel.
Palestínčan kráča v meste Gaza v pondelok 27. novembra 2023 počas štvrtého dňa dočasného prímeria medzi Hamasom a Izraelom.
Foto: TASR/AP



Brusel - Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg je presvedčený, že Spojené štáty budú Ukrajine naďalej dodávať zbrane. Uviedol to na schôdzke šéfov diplomacií členských krajín NATO v Bruseli.



Berlín - Vojenská a finančná podpora Ukrajiny je pre Európu "existenčne dôležitá". Vyhlásil to nemecký kancelár Olaf Scholz pri obhajobe výdavkov na obranné záväzky Nemecka v čase, keď nemecká vláda čelí rozpočtovej kríze.



Brusel - Odchádzajúci holandský premiér Mark Rutte je jasným favoritom na post budúceho generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie, aj keď víťazstvo krajnej pravice vo voľbách v Holandsku môže uškodiť jeho politickému odkazu.



Skopje - Ukrajina a pobaltské krajiny nevyšlú svojich ministrov zahraničných vecí na zasadnutie Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe v severomacedónskej metropole Skopje, pretože naň bola povolená účasť šéfovi ruskej diplomacie Sergejovi Lavrovovi.



Helsinki - Fínsko uzatvára svoj posledný hraničný priechod s Ruskom, oznámil tamojší premiér Petteri Orpo. Na tlačovej konferencii spresnil, že Fínsko úplne uzatvorí svoju hranicu s Ruskom, ktorá je dlhá 1340 kilometrov, pre obavy súvisiace s migráciou.



Naí Dillí - Záchranári vyslobodili dnes večer miestneho času všetkých 41 robotníkov, ktorí boli od 12. novembra v dôsledku závalu uväznení v rozostavanom cestnom tuneli v štáte Uttarákhand ležiacom na severe Indie.
Záchranári zasahujú počas záchrannej akcie, pri ktorej sa pokúšajú vyslobodiť uviaznutých robotníkov v zavalenom tuneli na severe Indie v utorok 28. novembra 2023.
Foto: TASR/AP