Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 8. september 2024Meniny má Miriama
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 5. decembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 5. decembra 2023 - 17.45 h



Bratislava - Národná rada vyzvala predsedu SaS a bývalého ministra hospodárstva Richarda Sulíka, aby nahradil škodu, ktorú v súvislosti so slovenskou účasťou na svetovej výstave Expo Dubaj 2020 konštatoval Najvyšší kontrolný úrad. Richard Sulík má podľa uznesenia parlamentu zaplatiť ministerstvu hospodárstva 634.500 eur, ktoré Najvyšší kontrolný úrad identifikoval ako nehospodárne vynakladanie verejných zdrojov, z toho 164.200 eur ako umožnenie bezdôvodného obohatenia.

Na snímke poslanec NRSR Richard Sulík (SaS) počas 5. schôdze Národnej rady SR k hospodáreniu na Expo Dubaj v Bratislave 5. decembra 2023.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Bratislava - Predseda Národnej rady Peter Pellegrini vyhlási termín prezidentských volieb v januári. Voľby sa majú konať v roku 2024. Funkčné obdobie prezidentky Zuzany Čaputovej sa končí 15. júna 2024. Prvé kolo prezidentských volieb sa musí konať najneskôr 60 dní pred týmto dátumom.



Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová podpísala novelu zákona o kategorizácii ústavnej zdravotnej starostlivosti. Právna úprava podľa nej nie je v rozpore s ústavou.



Bratislava - Zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry, prípadne Špecializovaného trestného súdu by bolo krokom späť. Akékoľvek zásadné zmeny, najmä v oblasti právneho štátu, by sa mali podľa prezidentky Zuzany Čaputovej diať po odbornej diskusii a v riadnom legislatívnom procese.

Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová.
Foto: TASR Jaroslav Novák


Bratislava - Zuzana Čaputová vymenovala do funkcie šesť nových sudcov. Vymenovanými sudcami sú Dušan Čurila (hosťujúci sudca pre obvod Krajského súdu v Žiline), Marek Felix (hosťujúci sudca pre obvod Krajského súdu v Nitre), Lukáš Gallo (Správny súd v Bratislave), Ľubica Gkortsilas (Okresný súd Levice), Marián Haladej (Správny súd v Košiciach) a Jitka Mlynarčíková (Správny súd v Banskej Bystrici).



Bratislava – Podľa ministra školstva Tomáša Druckera sú výsledky 15-ročných slovenských žiakov v medzinárodnom testovaní PISA 2022 tragické. V rizikovej skupine sa v oblasti čitateľskej gramotnosti ocitlo vyše 30 percent žiakov, ktorí nedisponujú základnými čitateľskými zručnosťami. Ešte väčší prepad zaznamenali v matematickej gramotnosti.



Bratislava - Polícia v súvislosti s vyhrážkami školám prijala bezpečnostné opatrenia. Prípad vyšetruje Národná kriminálna agentúra ako obzvlášť závažný zločin teroristického útoku. Školám, ktorým bol výhražný e-mail doručený, odporučila polícia uzavretie, kým pominú možné riziká.



Zvolen - Združenie miest a obcí Slovenska žiada od vlády dofinancovať pol miliardy eur na to, aby samosprávy dokázali aj naďalej plniť svoje základné funkcie.



Bratislava - Minister životného prostredia Tomáš Taraba odsúhlasil, že samosprávy dostanú 20 miliónov eur z Environmentálneho fondu. Takmer 13 miliónov eur dostanú obce formou dotácie. Viac ako sedem miliónov eur pôjde vo forme výhodného úveru pre obce, aby dokázali financovať environmentálne projekty.

Na snímke podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Bratislava - Zástupcovia ministerstva životného prostredia informovali, že zásahové tímy pre medveďa hnedého budú trvalo pôsobiť aj v okolí Detvy a v okolí Bojníc.



Bratislava - Mesiac september bol na Slovensku najteplejším septembrom v histórii zaznamenávania. V septembri sa zaznamenala na Slovensku najvyššia priemerná teplota od roku 1872, a to 19,7 stupňa Celzia.



Praha - Českí žiaci sú v porovnaní s priemerom krajín Európskej únie aj OECD nadpriemerní v matematickej gramotnosti. Testovanie PISA tiež ukázalo, že české deti sú závislejšie na rodinnom zázemí. V prípade čitateľskej aj prírodovednej gramotnosti dosiahli českí žiaci v medzinárodnom porovnaní tiež nadpriemerný výsledok. Najlepšie výsledky v matematike dosiahli východoázijské krajiny nasledované Estónskom a Švajčiarskom.



Jeruzalem -
Izraelské jednotky sa zúčastňujú na pozemných bojoch v meste Chán Júnis v južnej oblasti palestínskeho Pásma Gazy.



Sarajevo – Bosniansky súd odsúdil bývalého ministra obrany Selma Cikotića za zneužívanie právomoci pri predaji zbraní na trojročné väzenie.



Oslo - Nórska vláda oznámila, že dosiahla dohodu s opozičnými stranami o otvorení časti morského dna pre prieskum a ťažbu nerastov. Oznámenie vyvolalo rozhorčené reakcie ochrancov životného prostredia.



Rím -
Vedenie talianskej automobilky Lamborghini sa dohodlo s odbormi na zavedení štvordňového pracovného týždňa vo výrobe.