Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 23. október 2024Meniny má Alojzia
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 19. decembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 19. decembra 2023 - 17.45 h.



Bratislava - Konsolidačný balík, ktorým sa menia niektoré zákony v súvislosti so zlepšením stavu verejných financií, prináša zvýšenie spotrebných daní z alkoholu a tabaku, zníženie príspevku pre RTVS, zvýšenie súdnych a správnych poplatkov, mimoriadne zdanenie bánk, ale aj zníženie príspevku do 2. dôchodkového piliera či zvýšenie zdravotného odvodu. Legislatívnu zmenu dnes schválil parlament.



Bratislava - Poslanci budú rokovať o novele kompetenčného zákona až do úplného prerokovania, teda aj dnes po 20.00 h. Hlasovať by mali až v najbližšom bloku hlasovania, čo býva zvyčajne o 11.00 h a o 17.00 h.



Bratislava - V prípadoch, ktoré sú na Špecializovanom trestnom súde, budú aj naďalej konať súčasní prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry, a to aj v prípade, ak dôjde k jeho zrušeniu. Vyplýva to z vyjadrenia Generálnej prokuratúry.



Bratislava - Železničná spoločnosť Slovensko posilní počas vianočných a novoročných sviatkov vlakovú dopravu o 25 vlakov, z toho päť expresných a 20 rýchlikov. Zvýšia tiež kapacitu InterCity vlakov o 42 vozňov. Posilové vlaky začnú jazdiť od stredy 20. decembra.



Bratislava - Cyklotrasu na Vajanského nábreží v Bratislave hlavné mesto neplánuje zrušiť. Skonštatoval to primátor Bratislavy Matúš Vallo, hoci priznal niektoré nedostatky.



Bratislava - Nové ministerstvo cestovného ruchu a športu by malo prebrať úradníkov z jednotlivých rezortov, personálny nárast sa nepredpokladá. Podpredseda parlamentu a predseda SNS Andrej Danko avizoval zvýšenie financií pre športové zväzy a Fond na podporu športu, aj vznik fondu na podporu cestovného ruchu.

- Strana SaS avizovala, že nepodporí vznik nového ministerstva športu a cestovného ruchu pod vedením SNS.



Bratislava - V budúcom roku sa môže inflácia znížiť aj výraznejšie pod 4 percentá. Uviedol to Tomáš Boháček, analytik 365.bank.



Bratislava - Na Slovensko pricestuje na pozvanie prezidentky Zuzany Čaputovej dnes večer slovinská prezidentka Nataša Pircová Musarová. Ide o jej prvú oficiálnu návštevu Slovenska.



Banská Štiavnica - Približne 70 osobností verejného a kultúrneho života stojí za petíciou za zotrvanie Zuzany Denkovej vo funkcii riaditeľky Slovenského banského múzea v Banskej Štiavnici.



Bratislava - Platby na konci roka je dôležité posielať v dostatočnom časovom predstihu. Vianočné sviatky a koniec roka, ktorý vychádza na víkend, ovplyvnia otváracie hodiny pobočiek aj lehoty v prípade elektronických platieb. Upozornili na to viaceré slovenské banky.



Bratislava - Takmer desať percent učiteľov zo slovenských základných a stredných škôl sa stretlo s prejavmi klimatickej úzkosti alebo veľmi citlivým vnímaním environmentálnych tém u žiakov a študentov. Skoro štvrtina pedagógov pritom nevenuje pozornosť prejavom klimatickej úzkosti. Vyplýva to z prieskumu realizovaného Centrom environmentálnej a etickej výchovy Živica.



Košice - Spolu 14 z 22 starostov košických mestských častí napáda ústavnosť novely zákona o meste Košice, podali podnet na generálnu prokuratúru. Dôvodom je možná redukcia MČ bez konania sa miestneho referenda.



Praha - Odvolací Vrchný súd v Prahe potvrdil bývalému českému vojakovi Martinovi Sukupovi výnimočný trest 21 rokov väzenia za to, že v rokoch 2014 až 2018 bojoval na Ukrajine na strane proruských separatistov. Čech je od roku 2019 na úteku.



Moskva - Ruské ministerstvo zahraničných vecí si predvolalo fínskeho veľvyslanca v reakcii na podpis dohody o obrannej spolupráci medzi Helsinkami a Washingtonom.



Ženeva – Vysoký komisár OSN pre ľudské práva Volker Türk vyhlásil, že vojnové zločiny na Ukrajine naďalej páchajú predovšetkým sily Ruskej federácie.



Berlín - V častiach nemeckej metropoly Berlín musia zopakovať voľby do spolkového smenu zo septembra 2021. Rozhodol o tom nemecký ústavný súd.



Berlín - Agentúra, ktorá chce založiť mužskú futbalovú Superligu, je v konflikte s Európskou futbalovou úniou - UEFA. Spor sa dostal na Európsky súdny dvor.



Malmö - Niekdajší švédsky futbalista Bo Larsson zomrel vo veku 79 rokov.