Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 8. október 2024Meniny má Brigita
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 29. decembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 29. decembra 2023 - 17.45 h.


Bratislava - Finančný plán štátu sa v roku 2024 môže odvíjať od návrhu, ktorý schválila Národná rada. Prezidentka Zuzana Čaputová podpísala zákon o štátnom rozpočte. Hlava štátu zároveň oznámila, že zvažuje podanie na Ústavný súd z hmotnoprávnych aj procesných dôvodov, týkajúcich sa zákona.

- Balík opatrení na konsolidáciu verejných financií má v budúcom roku priniesť do rozpočtu viac ako 1,5 miliardy eur. Zákon, ktorým sa menia viaceré zákony v súvislosti so zlepšením stavu verejných financií, dnes rovnako podpísala prezidentka Zuzana Čaputová.

- Hlava štátu podpísala aj novelu zákona o národnom zdravotníckom informačnom systéme a tiež novelu zákona o niektorých opatreniach na úseku environmentálnej záťaže.



Bratislava - Progresívne Slovensko čaká na jar alebo začiatkom leta snem, voliť by si malo aj nové vedenie. Súčasný predseda hnutia Michal Šimečka zatiaľ nepovedal, či bude opätovne kandidovať.



Bratislava - Námestník generálneho prokurátora podal protest prokurátora proti príkazu riaditeľa Úradu hraničnej a cudzineckej polície Prezídia Policajného zboru k postupu v súvislosti s vydávaním potvrdenia o zotrvaní štátneho príslušníka tretej krajiny na území Slovenskej republiky. Generálny prokurátor Maroš Žilinka o tom informoval na sociálnej sieti.



Bratislava - Zmenu zdravotnej poisťovne od nového roka treba oznámiť zamestnávateľovi najneskôr do 8. januára 2024. V prípade, že poistenec svoju povinnosť zanedbá, môže mu Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou udeliť pokutu až 331 eur.



Ženeva - Vysoký komisár OSN pre ľudské práva Volker Türk vyzval Rusko na okamžité zastavenie dronových a raketových útokov na ukrajinské mestá. Masívna vlna ruských útokov si v noci na dnes vyžiadala najmenej 26 mŕtvych a vyše 130 zranených.



Kyjev - Ruské ozbrojené sily podnikli v noci najväčší vzdušný útok od začiatku vojny pred takmer dvomi rokmi, vyhlásil vrchný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Valeryj Zalužnyj.



Paríž/Londýn/Brusel - Francúzsko, Spojené kráľovstvo a predstaviteľ Európskej únie odsúdili rozsiahle ruské útoky na ukrajinské mestá.



Varšava - Ruská raketa dnes ráno prenikla na istý čas do poľského vzdušného priestoru a následne ho opustila, vyhlásil náčelník poľského generálneho štábu Wieslaw Kukula po mimoriadnom zasadnutí Úradu národnej bezpečnosti.



Londýn - Británia dodá Ukrajine približne 200 rakiet protivzdušnej obrany. Po masívnej nočnej vlne ruských útokov na ukrajinské mestá to oznámil britský minister obrany Grant Shapps.



Gaza - Predstavitelia palestínskeho rezortu zdravotníctva v Pásme Gazy oznámili, že od začiatku vojny s Izraelom bolo v enkláve zabitých najmenej 21.507 ľudí.



Brusel - Vzdušné sily NATO v Európe počas tohto roka zasiahli viac než 300-krát voči ruským vojenským lietadlám, ktoré sa priblížili k vzdušnému priestoru Severoatlantickej aliancie.



Washington - Spojené štáty, Francúzsko, Nemecko a Spojené kráľovstvo ostro odsúdili Irán za zvýšenie produkcie vysoko obohateného uránu.



Belehrad - Desiatky srbských aktivistov vedených študentským hnutím Borba (Boj) začali dnes 24-hodinovú blokádu dôležitej križovatky v Belehrade na protest proti údajným podvodom v nedávnych parlamentných a komunálnych voľbách.



Passau - Nákladné auto vrazilo do skupiny ľudí v nemeckom meste Passau. O život prišla na mieste 37-ročná žena, jej 11-ročná dcéra podľahla zraneniam v nemocnici. Hovorca polície odmietol špekulácie, ktoré sa objavili na sociálnych sieťach, že išlo o úmyselný čin.



Göteborg - Slovenskí hokejisti do 20 rokov zvíťazili aj v treťom zápase na juniorskom svetovom šampionáte. V stretnutí vo švédskom Göteborgu zdolali rovesníkov z Nórska vysoko 8:4 a s plným počtom bodov vedú B-skupinu.



Zuchwil - Slovenským hokejovým reprezentantom do 18 rokov nevyšiel tretí zápas na Turnaji piatich krajín vo švajčiarskom Zuchwile. Českým rovesníkom podľahli hladko 0:8.



Lienz - Slovenská lyžiarka Petra Vlhová obsadila v slalome svetového pohára alpských lyžiarok 5. miesto. V rakúskom stredisku Lienz zaostala za víťazkou Mikaelou Shiffrinovou z USA o 3,24 s.