Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 23. október 2024Meniny má Alojzia
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Svet/Bratislava 12. januára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 12. januára 2024 - 17.45 h.

Bratislava - Poslanci Národnej rady ukončili dnešné rokovanie príspevkami do diskusie k návrhu vlády na skrátené legislatívne konanie k novele Trestného zákona. Rokovaniu v pléne však od rána dominovala debata k vrátenej novele kompetenčného zákona, ktorú vetovala prezidentka Zuzana Čaputová. Poslanci sa opäť zídu v utorok 16. januára, keď majú hlasovať o prerokovaných bodoch.



Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová vyzvala riaditeľov škôl, aby neprehliadali šikanu a robili všetko pre to, aby vychovávali deti k vzájomnému rešpektu a priateľstvu. Hlava štátu apeluje na riaditeľov aj ostatných, ktorí sú denne v kontakte s deťmi, aby dbali nielen o ich akademický prospech, ale aj o to, čo ich trápi.



Košice - Predseda Národnej rady Peter Pellegrini vyhlási voľbu kandidátov na sudcu Ústavného súdu Slovenskej republiky v pondelok 15. januára.



Bratislava - Premiér Robert Fico je pripravený predniesť v Národnej rade správu o tom, čo sa na Slovensku dialo v rokoch 2020 až 2023. Uviedol to s tým, že ak chce prezidentka Zuzana Čaputová zasahovať do súboja prebiehajúceho v parlamente, využije aj on všetky svoje možnosti.



Bratislava - Pre nehodu podpredsedu parlamentu a šéfa SNS Andreja Danka sa začne trestné stíhanie pre prečin poškodzovania a ohrozovania prevádzky všeobecne prospešného zariadenia. Generálny prokurátor Maroš Žilinka o tom informoval na sociálnej sieti.



Bratislava - Ak sa potvrdí, že Andrej Danko pri nočnej nehode porušil zákon, je na mieste otázka vyvodenia zodpovednosti. Skonštatoval to predseda parlamentu a líder Hlasu-SD Peter Pellegrini. Andreja Danka k odstúpeniu vyzývať nebude.



Bratislava - Premiér Robert Fico označil nočnú nehodu Andreja Danka za normálny ľudský príbeh. Považuje za bežné, že človek dostane šmyk. Zdôraznil, že sa nikomu nič nestalo.



Bratislava - Opozičné strany vyzvali šéfa SNS a podpredsedu Národnej rady Andreja Danka, aby vyvodil zodpovednosť v súvislosti s dopravnou nehodou, ktorú spôsobil v bratislavskej Dúbravke. KDH i SaS ho priamo vyzvali odstúpiť z funkcie. Ak tak neurobí, opozícia chce budúci týždeň vyzbierať podpisy potrebné na zvolanie mimoriadnej schôdze k jeho odvolávaniu. Opozícia žiada predsedu SNS, aby okolnosti nehody riadne vysvetlil a aby povedal, či bol pod vplyvom alkoholu.



Bratislava - Peter Olexa by mal ostať šéfom Tatranského národného parku do výberového konania. Vyplýva to z vyjadrenia ministra životného prostredia Tomáša Tarabu. Peter Olexa oznámenie o odstúpení z funkcie doručil ministrovi Tarabovi včera.



Bratislava - Opozícia iniciuje mimoriadny Výbor Národnej rady pre pôdohospodárstvo a životné prostredie k prípadu riaditeľa Tatranského národného parku Petra Olexu. Pozývajú naň štátneho tajomníka envirorezortu Filipa Kuffu.



Bratislava - Lekárski odborári vyzývajú, aby sa zrealizoval projekt novej univerzitnej nemocnice na bratislavských Rázsochách. Zároveň kritizujú zmluvu ministerstva zdravotníctva k analýze o nemocniciach v Bratislavskom kraji.



Brusel - Severoatlantická aliancia vyhlásila, že útoky pod vedením Spojených štátov na povstalcov húsíov v Jemene mali za cieľ ochrániť lodnú dopravu cez Červené more.



Kyjev - Ruské ostreľovanie zabilo dvoch ľudí v juhoukrajinskom meste Cherson, pričom dronový útok Kyjeva vo východoukrajinskej oblasti okupovanej Moskvou usmrtil ďalšie dve obete.



Belehrad - Srbská opozičná Demokratická strana podala na vrchnom štátnom zastupiteľstve v Belehrade trestné oznámenie pre podozrenie z podvodu v parlamentných a komunálnych voľbách, ktorého sa údajne dopustila vládnuca strana prezidenta Aleksandara Vučiča.



Rím - Pápež František odmietol finančný dar vo výške 1,5 milióna eur od talianskej zbrojárskej spoločnosti Leonardo. Dar bol podľa spoločnosti určený pre vatikánsku detskú nemocnicu Bambino Ges so sídlom v Ríme. Po tom, čo Vatikán dar neprijal, peniaze putovali na detskú kliniku v Janove.



Peking - Čínska armáda vyhlásila, že zničí akékoľvek úsilie o presadzovanie nezávislosti Taiwanu, kde sa zajtra konajú prezidentské voľby.