Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 23. október 2024Meniny má Alojzia
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 5. februára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 5. februára 2024 - 17.45 h.



Bratislava - Parlamentné politické strany a petičné výbory, ktoré predložili návrhy na prezidentského kandidáta, môžu do 19. februára delegovať jedného člena a jedného náhradníka do každej okrskovej a okresnej volebnej komisie. Informoval popoludní tlačový odbor Ministerstva vnútra.



Bratislava - Premiér Robert Fico považuje za neprijateľné, že členovia vlády majú nižšie platy ako radoví poslanci parlamentu či niektorí úradníci na ministerstvách. Je pripravený tému riešiť.
Na snímke premiér SR Robert Fico (Smer-SD).
Foto: TASR - Jakub Popelka


- Ak by mali narásť platy ústavných činiteľov, Konfederácia odborových zväzov si myslí, že by sa mali zvýšiť aj zamestnancom pracujúcich pre štát.


Bratislava - Opozičné strany Progresívne Slovensko a SaS zajtra opäť podajú návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze k odvolaniu ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej. S pôvodným návrhom neuspeli, predseda parlamentu Peter Pellegrini dnes oznámil, že schôdzu nezvolá pre nedostatok podpisov.

- Koalícia stojí za šéfkou rezortu kultúry Martinou Šimkovičovou. Vyplýva to z vyjadrenia premiéra Roberta Fica. To, že pod návrhom PS a SaS na zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu na odvolávanie ministerky nebolo dostatok podpisov, označil za blamáž a hanbu.



Bratislava – Návrhy zákonov o Slovenskej televízii a Slovenskom rozhlase zatiaľ nie sú súčasťou plánu legislatívnych úloh vlády. Ministerstvo kultúry vysvetlilo, že dôvodom je aktuálne dianie v Národnej rade, ktoré znemožňuje stihnúť predloženie legislatívnych návrhov v avizovanom období.



Bratislava - Opozícia podala ústavnú sťažnosť v súvislosti s novelou Trestného zákona. Namieta skrátené legislatívne konanie či skrátenie času na diskusiu. Navrhuje zrušiť všetky doterajšie uznesenia Národnej rady, ktoré sa týkajú postupu pri schvaľovaní navrhovanej legislatívy.

- Koaličná strana Hlas-SD považuje ústavnú sťažnosť opozície súvisiacu so schvaľovacím procesom novely Trestného zákona za absurdnú. Strana je presvedčená o tom, že diskusia o zmenách v trestných kódexoch bola viac než dostatočná.



Bratislava - Nehodu podpredsedu parlamentu Andreja Danka stále vyšetrujú. Nateraz nebol nikto obvinený ani neboli uložené žiadne sankcie. Vyplýva to zo stanoviska, ktoré poskytla prokurátorka a hovorkyňa Krajskej prokuratúry Bratislava Gabriela Kováčová.
Na snímke podpredseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS).
Foto: TASR - Jakub Kotian



Banská Bystrica - V kauze Mýtnik, ktorá dnes pokračuje na Špecializovanom trestnom súde, pracovisko Banská Bystrica, prišiel popoludní ako svedok vypovedať minister školstva Tomáš Drucker. V minulosti pôsobil v konzultačnej spoločnosti IQUAP, ktorá sa spomína v prípade a bol aj jej spoluakcionárom.
Na snímke minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Tomáš Drucker (HLAS-SD).
Foto: TASR Jakub Kotian



Ruskov - Telá dvoch osôb bez známok života boli nájdené v jednom z rodinných domov v obci Ruskov v okrese Košice-okolie. Polícia začala trestné stíhanie pre trestný čin vraždy.



Praha - Česko má od dnes splnomocnenca pre prijatie eura. Ide o reakciu na debatu, ktorú novoročným prejavom nastolil český prezident Petr Pavel. Podľa neho by vláda mala robiť konkrétne kroky, ktoré povedú k prijatiu spoločnej európskej meny.



Rijád - Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken dnes pricestoval do Saudskej Arábie, kde začal svoje krízové turné po regióne. Jeho hlavným cieľom je zabezpečiť ďalšie prímerie medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas.



Innsbruck - Dvojicu slovenských horolezcov, ktorí včera uviazli na vrchu Grossglockner v rakúskych Alpách, sa pre nepriaznivé počasie stále nepodarilo zachrániť. Horolezci včera v núdzovom volaní uviedli, že pri páde skaly na severnej stene Grossglockneru utrpeli zranenia. Podarilo sa im uchýliť do bivaku v nadmorskej výške asi 3200 metrov.



Ponte di Legno - Talianska lyžiarka Sofia Goggiová si pri páde počas tréningu na zjazdovke v Ponte di Legno zlomila nohu. Podľa vyjadrenia Talianskej lyžiarskej federácie utrpela dvojnásobnú fraktúru holennej kosti a ešte dnes ju čakala operácia.



Sion - Slovenská lyžiarka Petra Vlhová má úspešne za sebou operáciu zraneného pravého kolena. Olympijská šampiónka v slalome sa včera presunula do Švajčiarska a dnes predpoludním sa na klinike Hospital di Valais podrobila chirurgickému zákroku, ktorý vykonal vyhľadávaný odborník Olivier Siegrist.
Na snímke slovenská lyžiarka Petra Vlhová počas prevozu na záchranných saniach po páde počas prvého kola obrovského slalomu žien v rámci Svetového pohára v alpskom lyžovaní v Jasnej 20. januára 2024.
Foto: TASR- Martin Baumann