Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 9. mája (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 9. mája 2024 - 17.45 h.



Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová podpísala zákon, ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony v súvislosti so zlepšovaním podnikateľského prostredia a znižovaním administratívnej záťaže.

- Hlava štátu podpísala aj novelu zákona o cenných papieroch a investičných službách.



Banská Bystrica - Na dvoch stredných školách v Banskej Bystrici muselo byť dnes vyučovanie prerušené. Dôvodom boli výhražné emaily, ktoré školy dostali s podobným obsahom ako prišli v utorok do škôl po celom Slovensku. Išlo o Gymnázium Andreja Sládkoviča a Strednú priemyselnú školu Jozefa Murgaša.



Bratislava - Pri vyšetrovaní rozsiahlych bombových hrozieb bude robiť dozor prokurátor oddelenia závažnej kriminality Generálnej prokuratúry. Stíhanie je vedené pre obzvlášť závažný zločin teroristického útoku.



Bratislava - V pléne Národnej rady sa podvečer začala mimoriadna schôdza s návrhom na odvolanie ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej z funkcie.

- Poslanci Národnej rady si podvečer pripomenuli Deň Európy. V pléne zazneli slovenská a európska hymna.



Bratislava - Vláda nesúhlasí s návrhom na vyjadrenie nedôvery ministerke kultúry Martine Šimkovičovej. Na odmietnutí opozičného poslaneckého návrhu sa vláda uzniesla na dnešnom pre rollam rokovaní. O návrhu na odvolanie má Národná rada rokovať zajtra ráno.



Bratislava - Ministerstvo spravodlivosti v rámci kontroly na Najvyššom súde nežiadalo žiadne súdne spisy ani konkrétne kauzy. Uviedol to minister spravodlivosti Boris Susko.



Bratislava - O finančný príspevok z plánu obnovy na vznik novej ambulancie zatiaľ prejavilo záujem 66 žiadateľov, pričom podmienky úspešne splnilo 47 z nich. "Z toho 34 je všeobecných lekárov pre dospelých a 13 je žiadostí pediatrov," spresnila ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková.



Bratislava - Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie ohlásilo novú výzvu za takmer 200 miliónov eur, ktorá pomôže školám vo všetkých regiónoch Slovenska stať sa modernejšími inštitúciami. Informoval o tom minister investícií Richard Raši.



Veľký Šariš - Ľudia bez práce v regiónoch sa od začiatku mája podieľajú na záchrane národných kultúrnych pamiatok prostredníctvom národného projektu Ľudia a hrady - krok k sociálnej ekonomike. Projekt spustil rezort práce, sociálnych vecí a rodiny s Ministerstvom kultúry na začiatku apríla. Šéf rezortu práce Erik Tomáš ho symbolicky odštartoval na hrade Šariš vo Veľkom Šariši.



Nikózia - Slovensko bude naďalej podporovať dialóg medzi gréckymi a tureckými Cyperčanmi, ako aj mierovú misiu OSN na Cypre. Minister zahraničných vecí Juraj Blanár to deklaroval na spoločnej tlačovej konferencii so svojím cyperským partnerom Konstantinosom Kombosom.



Kyjev - Predsedníčka Európskeho parlamentu Roberta Metsolová požiadala počas návštevy Kyjeva európske krajiny, aby dodržali svoje sľuby o pomoci pre Ukrajinu a zvýšili podporu pre túto vojnou zmietanú krajinu.



Brusel - Desiatky centristických, zelených a ľavicových poslancov Európskeho parlamentu z viacerých členských krajín vyzvali lídrov inštitúcií EÚ, aby zvolali mimoriadny summit EÚ kvôli izraelskej vojenskej kampani v Rafahu a uvalili sankcie EÚ voči Izraelu.



Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin uviedol, že na plánovanom vojenskom cvičení, ktoré zahŕňa nácvik použitia taktických jadrových zbraní, nie je nič nezvyčajné.



Budapešť - Čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga privítal na Budínskom hrade s vojenskými poctami maďarský prezident Tamás Sulyok. Maďarsko je Siho treťou zastávkou na prvom európskom turné po piatich rokoch.



Moskva - Ruskí vojaci a pohraničníci sa stiahnu z viacerých oblastí Arménska. Na stretnutí v Moskve sa na tom dohodli ruský prezident Vladimir Putin a arménsky premiér Nikol Pašinjan.



Szeged - Prvýkrát v ére samostatnosti nebude mať slovenská rýchlostná kanoistika zastúpenie na olympijských hrách. Miestenky na OH 2024 v Paríži sa popoludní nepodarilo získať ani Samuelovi Balážovi a Kataríne Pecsukovej.



Baku - Slovenská reprezentantka v športovej streľbe Danka Barteková obsadila tretie miesto v skeete na podujatí Svetového pohára v brokových zbraniach v Baku.