Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 21. október 2024Meniny má Uršuľa
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 22. decembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 22. decembra 2021 - 17.45 h.


Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová dnes podpísala reformu nemocníc. Nemocnice sa tak rozdelia na viacero úrovní. Prvé reálne zmeny v praxi by mali ľudia pocítiť v nemocniciach v roku 2024. Hlava štátu podpísala aj zákon o štátnom rozpočte na rok 2022 či reformu národných parkov.


Bratislava - V rámci procesu posudzovania žiadostí o milosť rozhodla prezidentka Zuzana Čaputová v jednom prípade o povolení odkladu a v dvoch prípadoch o prerušení výkonu trestu odňatia slobody. Odsúdené sú matkami jednoročných batoliat, jedna z nich je matkou viacerých maloletých detí.


Bratislava – Riaditeľ Inštitútu zdravotných analýz Ministerstva zdravotníctva Matej Mišík uviedol, že na Slovensku odznieva vlna delta variantu nového koronavírusu, kontinuálne klesá počet prípadov.



Bratislava - Osoby, ktoré sa nemôžu zaočkovať proti ochoreniu COVID-19, budú môcť fungovať v rámci režimu OP, teda ako zaočkovaní a tí, čo prekonali COVID-19. Okrem certifikátu o výnimke z očkovania potrebujú aj výsledok testu. Vykonanie PCR testu bude u takýchto ľudí bezplatné.


Bratislava – Slovensko nakúpi 32.100 balení lieku Paxlovid na liečbu ochorenia COVID-19. Na dnešnom rokovaní o tom rozhodla vláda s tým, že zároveň sa ruší nákup 35.000 balení lieku Lagevrio s účinnou látkou molnupiravír.


Bratislava - Na Slovensku dnes spustili registráciu na očkovanie proti ochoreniu COVID-19 pre deti od päť do 11 rokov. Registrácia je možná na stránke korona.gov.sk.


Bratislava – Medzi prevádzky, pre ktoré v súvislosti so zabezpečením nevyhnutných životných potrieb platí výnimka zo zákazu vychádzania, budú od zajtra 23. decembra platiť aj predajne potravín vrátane ambulantného predaja potravín. Vláda na rokovaní schválila doplnenie svojho uznesenia zo 14. decembra.


Bratislava - Vláda stále zvažuje možnosť, že by sa prevádzky po novom roku otvárali len pre ľudí zaočkovaných proti ochoreniu COVID-19, a nie v režime OP (očkovaní, prekonavší). Povedal to minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. Stať sa to môže aj v prípade avizovaného otvárania reštaurácií od 3. januára budúceho roka. Minister vysvetlil, že otvorenie gastroprevádzok bude až k dátumu 3. januára 2022 preto, aby sa do konca roka čo najviac obmedzili kontakty.


Bratislava Skrátenie externého štúdia, zavedenie výkonnostných zmlúv či voľba rektora sú zmenami, ktoré prináša novela zákona o vysokých školách z dielne Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu. Novelu vysokoškolského zákona schválila vláda.



Bratislava - Do konca januára 2022 má byť vytvorený systém núdzových zdravotníckych zariadení pre pacientov s ochorením COVID-19. Nemá ísť o poľné nemocnice, ale o lôžka, kde by sa poskytovala základná starostlivosť a triedili pacienti. Vláda uložila túto úlohu rezortom zdravotníctva, obrany a školstva. Reaguje na skúsenosti so zahltením zdravotníckych kapacít počas pandémie.


Bratislava - Bývalého šéfa kontrarozviedky Slovenskej informačnej služby Ľubomíra A. prepustil senát Najvyššieho súdu z väzby na slobodu.


Bratislava – Ministerstvo dopravy a výstavby bude pracovať na zvýšení pomoci pre gastrosegment a cestovný ruch, ktoré vypláca rezort tak, aby bola kompenzačná pomoc nad úrovňou desiatich percent fixných nákladov. Oznámil to minister dopravy a výstavby Andrej Doležal.


Bratislava - Predseda parlamentu Boris Kollár stojí za požiadavkami Slovenskej komory zdravotníckych záchranárov, považuje ich za logické. Tému zlepšenia postavenia záchranárov chce otvoriť aj na koaličnej rade. Boris Kollár to uviedol po stretnutí s predstaviteľmi záchranárov. S prezidentom Slovenskej komory zdravotníckych záchranárov Františkom Majerským sa stretol aj premiér Eduard Heger. "Je pre mňa nesmierne dôležité, aby mali záchranári lepšie podmienky na svoju prácu," uviedol predseda vlády.


Bratislava - Polícia odmietla trestné oznámenie Ministerstva obrany na poslancov Národnej rady Mariana Kotlebu a Milana Mazureka pre šírenie poplašnej správy.


Brusel - Európska únia oznámila, že pristúpila k právnym krokom proti Poľsku v súvislosti s ignorovaním práva EÚ zo strany Varšavy a podkopávaním nezávislosti poľského súdnictva.


Kyjev - Približne 122.000 ruských vojakov je rozmiestnených 200 kilometrov od ukrajinskej hranice a ďalších 143.500 sa nachádza 400 kilometrov od hranice. Oznámil to tajomník Rady národnej bezpečnosti a obrany Ukrajiny Olexij Danilov.


Courchevel - Slovenská lyžiarka Petra Vlhová obsadila v stredajšom obrovskom slalome Svetového pohára piate miesto. Za víťaznou Švédkou Sarou Hectorovou zaostala o 1,24 sekundy.


New York
- Olympijský hokejový turnaj v Pekingu sa uskutoční bez hráčov z NHL.