Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 18. október 2024Meniny má Lukáš
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 7. júla (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 7. júla 2022 - 17.45 h.


Bratislava - Na Slovensku potvrdili prvý prípad opičích kiahní. K prenosu došlo vysoko pravdepodobne v zahraničí. TASR o tom informovala hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Daša Račková. Osoba, ktorej laboratórne potvrdili ochorenie, je izolovaná a hospitalizovaná. Hovorkyňa zdôraznila, že príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva podchytil všetky úzke kontakty.



Ženeva - Svetová zdravotnícka organizácia dnes oznámila, že počet potvrdených prípadov vírusu opičích kiahní na celom svete stúpol v porovnaní s minulým týždňom o 77 percent. V Afrike pribudli aj dve úmrtia.



Bratislava - Nikdy v ére samostatnosti Slovenskej republiky nebolo dôležitejšie, aby ozbrojené sily dokázali naplniť svoju hlavnú úlohu, a to byť pripravené na obranu Slovenska alebo na obranu niektorého zo spojencov. Prezidentka Zuzana Čaputová to uviedla v príhovore na dnešnom veliteľskom zhromaždení Ozbrojených síl.

- Kondícia Ozbrojených síl sa zlepšuje, prijali sa zásadné strategické rozhodnutia, ocenil náčelník Generálneho štábu OS Daniel Zmeko na veliteľskom zhromaždení.

Na snímke zľava minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽaNO), náčelník Generálneho štábu Daniel Zmeko a prezidentka SR Zuzana Čaputová počas vojenských pôct na Veliteľskom zhromaždení náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl SR (GŠ OS SR) 7. júla 2022 v Bratislave.
Foto: TASR - Pavel Neubauer


Bratislava - Minister obrany Jaroslav Naď pripustil mimoriadne navyšovanie tohtoročného obranného rozpočtu. Výdavky na obranu by tak mohli dosiahnuť dve percentá HDP. Na budúci rok sa už podľa neho plánujú vo výške vyše dvoch percent.



Bratislava - Hnutie OĽANO naďalej stojí za ministrom financií Igorom Matovičom a odmieta jeho odstúpenie. Vyplýva to zo stanoviska predsedníctva OĽANO, ktoré TASR sprostredkoval mediálny tím hnutia. OĽANO vopred komunikovalo, že nepristúpi na akékoľvek ultimatívne požiadavky strany SaS a Igor Matovič zostane ministrom financií.

- Koalícia jednoznačne smeruje k rozpadu, skôr či neskôr budú predčasné voľby, myslí si politologička Darina Malová z Univerzity Komenského v Bratislave.



Londýn - Britský premiér Boris Johnson oznámil, že odstúpi z funkcie. Proces výberu nového šéfa Konzervatívnej strany, a tým aj nového premiéra, sa podľa neho začne okamžite. Johnson vo svojom vyhlásení pripustil, že v strane existuje vôľa, aby ho nahradil nový líder, a teda aby sa nový predseda postavil aj na čelo vlády.

- Šéf britských opozičných labouristov Keir Starmer žiada urýchlený odchod premiéra Borisa Johnsona nielen z čela vládnucich konzervatívcov, ale aj z funkcie predsedu vlády. V opačnom prípade pohrozil, že vyvolá v parlamente hlasovanie o vyslovení nedôvery Johnsonovi.

Boris Johnson oznamuje svoje odstúpenie z funkcie britského premiéra na Downing street 10 v Londýne, 7. júla 2022.
Foto: TASR/AP


Berlín - Nemecká sociálnodemokratická ministerka obrany Christine Lambrechtová odmietla možnosť, že by Nemecko dodalo Ukrajine 200 obrnených transportérov Fuchs, ako to žiada konzervatívny blok CDU/CSU. Zdôvodnila to tým, že nemôže "drancovať" zdroje vlastnej armády.



Kyjev - Lietadlo ruských ozbrojených síl uskutočnilo dnes raketový útok na strategicky významný Hadí ostrov v Čiernom mori a usmrtilo niekoľkých príslušníkov ukrajinských jednotiek. Stalo sa tak po tom, čo Kyjev oznámil, že jeho vojaci na ostrove znova vztýčili ukrajinskú vlajku.

Ukrajinská armáda vrátila vlajku Ukrajiny na Hadí ostrov v Čiernom mori, ktorý bol nejaký čas pod kontrolou ruských vojsk.
Foto: TASR/AP


Helsinki - Fínsky parlament schválil návrh zákona, ktorý umožní postaviť bariéry na 1300 kilometrov dlhých hraniciach s Ruskom a v prípade potreby ich uzavrieť pred náporom migrantov.



Praha - Česká opozícia zvolala na dnes mimoriadnu schôdzu Poslaneckej snemovne, na ktorej chce dosiahnuť demisiu ministra vnútra a predsedu hnutia STAN Víta Rakušana. Na príčine je kauza Dozimetr spojená s bývalým námestníkom pražského primátora Petrom Hlubučkom.



Štrasburg - Európsky parlament zahlasoval za rezolúciu vyzývajúcu členské krajiny eurobloku, aby do Charty základných práv EÚ doplnili článok, ktorý bude právo na interrupciu definovať ako základné právo. Poslanci EP tak reagovali na júnové rozhodnutie amerického Najvyššieho súdu, ktorý v USA zrušil ústavné právo žien na umelé prerušenie tehotenstva.



Longwy - Dvojnásobný obhajca titulu Tadej Pogačar triumfoval v dnešnej 6. etape cyklistických pretekov Tour de France a dostal sa na čelo celkového poradia. Slovinský jazdec zvíťazil pred Austrálčanom Michaelom Matthewsom a domácim Francúzom Davidom Gauduom. Peter Sagan nezopakoval v Longwy víťazstvo z roku 2017, keď finišoval na 74. priečke s vyše päťminútovým mankom.

Slovinský cyklista Tadej Pogačar v bielom drese najlepšieho mladého jazdca v priebežnom poradí z tímu UAE Emirates sa teší z víťazstva v cieli 6. etapy cyklistických pretekov Tour de France z Binche do Longwy (219,9 km) vo štvrtok 7. júla 2022.
Foto: TASR/AP