Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 18. október 2024Meniny má Lukáš
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 11. júla (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 11. júla 2022 - 17.45 h.

Praha - Minister vnútra Roman Mikulec podpísal dohodu s litovskou ministerkou vnútra Agné Bilotaité o vyslaní litovských policajtov na Slovensko. Policajti z Litvy majú na Slovensku pomôcť pri ochrane verejného poriadku a bezpečnosti na hranici s Ukrajinou.

Bratislava - Kancelária Národnej rady obstarala informačný systém na sledovanie legislatívneho procesu. Uzavrela zmluvu so spoločnosťou Datalan. Celková hodnota zákazky je 2,4 milióna.

Bratislava - Nezaradená poslankyňa Národnej rady Katarína Hatráková podporí aj prípadnú menšinovú vládu po možnom odchode SaS z koalície. Nezaradený poslanec Miroslav Kollár nevidí dôvod, aby prestal podporovať zmysluplné návrhy koalície, nechce však hovoriť o plošnej podpore vláde, pokiaľ je v nej Igor Matovič.
Na snímke vymenovanie veľvyslancov SR prezidentkou SR Zuzanou Čaputovou (uprostred) v Prezidentskom paláci v Bratislave 11. júla 2022.
Foto: TASR - Jaroslav Novák

Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová odovzdala poverovacie listiny deviatim novým veľvyslancom Slovenskej republiky, jedného poverila v jeho neprítomnosti.

Bratislava - Proces s bývalým generálnym prokurátorom Dobroslavom T. v kauze Gorila pokračoval na Okresnom súde Bratislava I výsluchom troch znalcov. Hlavné pojednávanie je prerušené do stredy 13. júla, keď je naplánované prehrávanie zvukových záznamov.

Bratislava - Exstarosta obce Dolný Chotár František Dora st. ide na 25 rokov do väzenia. Najvyšší súd potvrdil vlaňajšie rozhodnutie Špecializovaného trestného súdu, ktorý ho uznal za vinného z objednávok viacerých vrážd, činnosti v prospech zločineckej skupiny sátorovcov i ekonomickej trestnej činnosti.

Bratislava - Mimovládne organizácie dostanú podporu vo výške 1,1 milióna eur na aktivity zamerané na predchádzanie sociálnemu vylúčeniu a podporu rovnosti pracovných príležitostí. Informoval o tom štátny tajomník Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Dušan Velič.
Ilustračné foto.
Foto: TASR/AP

Veľká Krtíš - Pandemická situácia v nemocnici vo Veľkom Krtíši sa zhoršuje. Návštevy hospitalizovaných pacientov tak obmedzili na tri dni v týždni. Nemocnica má v súčasnosti hospitalizovaných troch pacientov s ochorením COVID-19. Pozitívni na toto ochorenie sú aj traja zamestnanci nemocnice.

Kyjev - Na 24 stúpol počet obetí ruského raketového útoku na bytový dom v meste Časiv Jar na východe Ukrajiny. K útoku na päťposchodovú bytovku došlo v sobotu 9. júla.

Charkov - Traja ľudia zahynuli a ďalších 28 osôb utrpelo zranenia pri ruskom raketovom útoku na obytné štvrte v Charkove. Oznámil to gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov.

Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin podpísal výnos, ktorý uľahčí získanie ruského občianstva obyvateľom celej Ukrajiny.

Moskva - Ruský súd zrušil rozhodnutie o 30-dňovom zákaze vykladania dodávok ropy z Kazachstanu, ktorý je zdrojom napätia medzi oboma krajinami. Súd v meste Krasnodar nahradil zákaz vykladania ropy pokutou 200.000 rubľov.
Pondelok 11. júla 2022 stojí ukrajinský vojak pred zničenou budovou v Irpine na Ukrajine.
Foto: TASR/AP

Kyjev - Ukrajinské úrady evidujú od začiatku ruskej invázie približne 7000 nezvestných príslušníkov ukrajinských ozbrojených síl. Sú medzi nimi vojaci ukrajinskej armády, členovia národnej gardy, pohraničnej stráže, aj príslušníci tajných služieb.

Potočari - Holandsko vyjadrilo svoje "najhlbšie ospravedlnenie", čo sa týka úlohy holandských vojakov mierových síl OSN počas masakry v Srebrenici, počas ktorej zahynulo približne 8000 bosnianskych Moslimov. Je to po prvý raz, čo sa holandská vláda ospravedlnila príbuzným srebrenických obetí.

Brazília - Brazília by čoskoro mala s Moskvou uzatvoriť dohodu o nákupe ruskej nafty, ktorá je podstatne lacnejšia než pohonné látky z iných krajín. Uviedol to brazílsky prezident Jair Bolsonaro.

Tokio - Telo zavraždeného japonského expremiéra Šinzóa Abeho previezli z jeho domu do budhistického chrámu Zódžó-dži v Tokiu, kde sa bude konať celonočné bdenie pri zosnulom za prítomnosti príbuzných a priateľov. Pochovajú ho zajtra, obrad nebude prístupný verejnosti.

Morzine - Ben O´Connor počas voľného dňa na Tour de France odstúpil zo slávnych cyklistických pretekov. Dvadsaťšesťročný austrálsky jazdec tímu AG2R Citroën doplatil na svalové zranenie, ktoré utrpel ešte v priebehu druhej etapy na území Dánska.